Norgesferie:

Sommerkrise: - Et mareritt

Serveringsbransjen kunne omsider åpne dørene for fullt etter pandemien. - Jeg skal være glad når sommeren er over, sier restauranteier i Kristiansand.

NEDSLÅENDE SITUASJON: Eieren bak restauranten Pieder Ro i Kristiansand frykter at sommersesongen blir punktert som følge av bemanningsutfordringer. Foto: Bjørn Olav Mygland
NEDSLÅENDE SITUASJON: Eieren bak restauranten Pieder Ro i Kristiansand frykter at sommersesongen blir punktert som følge av bemanningsutfordringer. Foto: Bjørn Olav Mygland Vis mer
Publisert

- Kokkene våre er helt utslitte. Vi har kommet dit at jeg må begynne å planlegge stenging én til to dager i uka, hvis vi ikke får tak i kokker, sier Rune Egedal til Børsen.

Han er eier av Pieder Ro i Kristiansand. Restauranten ligger nede ved Fiskebrygga, hvor det hver sommer kommer et stort inntog av turister.

Årets høysesong var ventet å bli en suksess etter to år med pandemi. Nå må han - i likhet med flere - trekke kraftig i nødbremsen. Serveringsbransjen er i en alvorlig bemanningskrise. Det er et massivt behov for flere ansatte - i et marked som er støvsugd.

AKTUELT Å TA GREP: Rune Egedal er urolig for at han må redusere åpningstilbudet på restauranten sin i sommer. Foto: Bjørn Olav Mygland
AKTUELT Å TA GREP: Rune Egedal er urolig for at han må redusere åpningstilbudet på restauranten sin i sommer. Foto: Bjørn Olav Mygland Vis mer

- Helt utrolig

For Egedals restaurant, som vanligvis har åpent hver dag, sørger bemanningskrisa for at spisestedet muligens må holde stengt en til to dager i uka. Det betyr et betydelig bortfall av sårt tiltrengt kapital etter pandemien.

- Situasjonen vi står i, er helt utrolig. Det er ikke kokker å få tak i. Det er et mareritt, sier Egedal.

DYPT BEKYMRET: Rune Egedal forteller at han står i en håpløs situasjon. Nå kan han bli tvunget til å holde dørene stengt enkelte dager på grunn av personalmangel. Foto: Privat
DYPT BEKYMRET: Rune Egedal forteller at han står i en håpløs situasjon. Nå kan han bli tvunget til å holde dørene stengt enkelte dager på grunn av personalmangel. Foto: Privat Vis mer

I høysesongperioden er det vanligvis ansatt åtte kokker på kjøkkenet, men i år har de kun tre. Han forteller at flere andre restauranter i Kristiansand opplever de samme problemene, og framholder at flere kokker har sluttet fordi de ikke orket mer.

Selv har han prøvd å skaffe nye kokker i månedsvis, uten hell. Og for restauranten i Kristiansand setter sommersesongen i gang for fullt neste uke.

- Jeg skal være glad når sommeren er over, og håper at vi kommer oss igjennom, fortsetter han.

- Redde

Egedal i Kristiansand er ikke alene om bemanningsfloken. Tidligere denne uka omtalte Børsen at en rekke aktører i hovedstaden også sliter med personalmangel.

Virke forklarer at de som var hardest rammet av pandemien, er de som sliter mest med å finne folk nå. Den store bekymringen er at veien tilbake til normalen, kan ta lengre tid enn den hadde trengt.

- Sju av ti medlemmer sier at de er redde for at de må redusere kapasiteten, hvis de ikke får tak i nok folk. Enda flere sier de er bekymret for at det skal gå ut over kvaliteten på tilbudet, uttalte bransjedirektør Rhiannon Hovden Edwards i Virke kultur og opplevelser, til Børsen tirsdag.

STREIKEFARE: Det kan gå mot streik i SAS fra 29. juni. Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair kaller det en dårlig situasjon for alle involverte. Vis mer

- Kjempeutfordring

På samme tid planlegger 66 prosent sommerferie i Norge i år, viser en fersk undersøkelse fra NHO Reiseliv. Det er betraktelig høyere enn før pandemien i 2019, da 58 prosent svarte det samme.

- Det er mer enn litt utfordrende. Det er vanskelig å finne nok hender, og det er særlig utfordrende å finne fagutdannet arbeidskraft. Kokker har vært en kjempeutfordring lenge, og det har blitt enda vanskeligere etter pandemien, fortsatte Edwards.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer