Soper inn bensinmilliarder

Ifølge beregninger fra NAF kommer staten til å tjene fire milliarder ekstra på drivstoffmoms i 2022. Likevel blir det ingen lettelser i drivstoffprisene i revidert nasjonalbudsjett.

AVGIFTSLETTE? Flere miljøer på Stortinget ønsket kutt i avgifter på drivstoff, men finansminister Vedum har foreløpig sagt nei. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
AVGIFTSLETTE? Flere miljøer på Stortinget ønsket kutt i avgifter på drivstoff, men finansminister Vedum har foreløpig sagt nei. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På grunn av de økte drivstoffprisene tar staten inn fire milliarder mer på moms på drivstoff i 2022 enn staten gjorde i 2021.

Det viser beregninger fra NAF.

- Dette er problematisk særlig i distriktene, fordi der bruker 9 av 10 personbilen på sin hverdagsreise. I distriktene er også elbil-andelen lavest. Det er veldig overraskende for NAF at regjeringen ikke er mer offensive i dette spørsmålet, sier myndighetskontakt i NAF, Thor Egil Braadland, til Dagbladet.

Ber om priskutt

Bensinprisene har skutt i været de siste månedene, ikke minst i kjølvannet av Ukraina-krigen. Mange steder lyser 27-tallet fra prisskiltene, og flere venter nå at vi snart ser en pumpepris på 30 kroner.

NAF mener finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) bør sørge for at nordmenn får billigere drivstoff umiddelbart.

- Mange land i Europa kutter enten i prisene eller i avgiftene, og det mener vi at denne regjeringen også bør gjøre. Tiden er overmoden for å få på plass en form for lettelse, sier Braadland.

Regjeringen sier nei

Men Vedum og regjeringen avviser foreløpig å kutte i avgiftene.

I endelig revidert nasjonalbudsjett (RNB), som ble presentert i dag, slo regjeringen fast at de ikke prioriterer lettelser i drivstoffprisene.

Likevel har partileder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum igjen og igjen avvist å kutte i avgiftene på drivstoff.

- Jeg har stor forståelse for at det for mange er en belastning at drivstoffprisene stiger. Men for en vanlig familie utgjør utgiftene til boliglån og strøm langt mer, sa statsminister Jonas Gahr Støre til Aftenposten i helga.

- Nesten halvparten

Tidligere i juni kuttet Tyskland hardt i drivstoffavgiften. I Sverige kuttet regjeringen i mai drivstoffavgiften med 1,30 kroner per liter. I tillegg får alle bilistene en 1000-lapp i støtte.

- Nesten halvparten av pumpeprisen går til staten, så det er fullt mulig å kutte i drivstoffprisene, sier Braadland i NAF videre.

Det går mot sommerferie, og mange nordmann vil trenge bilen for å feriere. Dermed kan de skyhøye bensinprisene bli enda mer merkbare for folk flest i feriemåneden.

- Etter corona har mange fått en smak på Norgesferie, samtidig som flyprisene går i været. Bilferie er aktuelt for veldig mange nå, og det vil være en ekstrabelastning for mange feriebudsjett når drivstoffprisene er så høye som de er, sier NAF-toppen.

VIL HA KUTT: Rødts Sofie Marhaug. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
VIL HA KUTT: Rødts Sofie Marhaug. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

- Vanvittig skeivt

Både til høyre og til venstre for regjeringen er det stemmer som ønsker avgiftslette på drivstoff.

- Det viser at det er økonomisk rom for å stoppe den vanvittige prisveksten i hvert fall på kort sikt. Når folk i virkeligheten ikke har noen alternativer så rammer prissjokket vanvittig skeivt. Ikke minst yrkessjåførene har ikke noe valg nå, sier Sofie Marhaug, medlem av energi- og miljøkomiteen fra Rødt.

Partiet hennes foreslår å kutte i veibruksavgiften for en tidsavgrenset periode. Det er en av to avgifter som utgjør drivstoffavgiftene.

- Det er et av de stedene staten kan regulere prisene, samtidig som vi ikke sender et signal om å gå bort fra målet om redusere klimagassutslippene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer