Soper inn bensinmilliarder

Ifølge beregninger fra NAF kommer staten til å tjene fire milliarder ekstra på drivstoffmoms i 2022. Likevel blir det ingen lettelser i drivstoffprisene i revidert nasjonalbudsjett.

AVGIFTSLETTE? Flere miljøer på Stortinget ønsket kutt i avgifter på drivstoff, men finansminister Vedum har foreløpig sagt nei. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
AVGIFTSLETTE? Flere miljøer på Stortinget ønsket kutt i avgifter på drivstoff, men finansminister Vedum har foreløpig sagt nei. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På grunn av de økte drivstoffprisene tar staten inn fire milliarder mer på moms på drivstoff i 2022 enn staten gjorde i 2021.

Det viser beregninger fra NAF.

- Dette er problematisk særlig i distriktene, fordi der bruker 9 av 10 personbilen på sin hverdagsreise. I distriktene er også elbil-andelen lavest. Det er veldig overraskende for NAF at regjeringen ikke er mer offensive i dette spørsmålet, sier myndighetskontakt i NAF, Thor Egil Braadland, til Dagbladet.

Ber om priskutt

Bensinprisene har skutt i været de siste månedene, ikke minst i kjølvannet av Ukraina-krigen. Mange steder lyser 27-tallet fra prisskiltene, og flere venter nå at vi snart ser en pumpepris på 30 kroner.

NAF mener finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) bør sørge for at nordmenn får billigere drivstoff umiddelbart.

- Mange land i Europa kutter enten i prisene eller i avgiftene, og det mener vi at denne regjeringen også bør gjøre. Tiden er overmoden for å få på plass en form for lettelse, sier Braadland.

Regjeringen sier nei

Men Vedum og regjeringen avviser foreløpig å kutte i avgiftene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.