Sp-ordfører refser lakseskatt: - Absurd

Ordføreren i Salangen kommune mener fremdeles at regjeringen gjør en feil når de innfører grunnrenteskatt på havbruksnæringen, selv om det finnes formildende omstendigheter.

KRITISK: Sp-ordfører i Salangen kommune, Sigrun Wiggen Prestbakmo, jubler ikke over den nye grunnrenteskatten på havbruksnæringen. Foto: Gøran Bohlin
KRITISK: Sp-ordfører i Salangen kommune, Sigrun Wiggen Prestbakmo, jubler ikke over den nye grunnrenteskatten på havbruksnæringen. Foto: Gøran Bohlin Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg har sovet dårlig i ett år på grunn av dette, og jeg vet ikke om jeg kommer til å sove godt i natt, sier Sigrun Wiggen Prestbakmo, Senterparti-ordfører i Salangen kommune, til Børsen.

Den dårlige søvnen skyldes grunnrenteskatten for havbruksnæringen, populært kalt lakseskatten, som regjeringen presenterte onsdag morgen.

- De tar feil

Skatten, som skal gjelde fra 1. januar 2023, gjelder på produksjon av laks, ørret og regnbueørret, og har en effektiv sats på 40 prosent.

Skatten har et bunnfradrag på 4000 - 5000 tonn biomasse, som ifølge regjeringen skal sikre at det bare er de største aktørene som skal betale grunnrenteskatt.

Den siste tida har det blitt hvisket og tisket om at en slik skatt kan være på trappene, og tidligere denne uka var Prestbakmo ute i NRK med en kraftig advarsel. Hun omtalte en potensiell grunnrenteskatt som «et ran av kystsamfunnene».

- Jeg mener fremdeles at de tar feil, og jeg har rett, sier ordføreren når Børsen ringer rett etter regjeringens pressekonferanse onsdag morgen.

- Rystet

Prestbakmo påpeker likevel at det er noen formildende omstendigheter, nemlig at det ser ut til at regjeringen har tatt til seg noe av informasjonen de har fått den siste tida, ved å tilsynelatende forsøke å skjerme de minste oppdrettsselskapene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer