SpaceX

SpaceX-rakett eksploderte

SpaceX fikk full klaff da selskapet gjorde et nytt forsøk på å sende opp det fremtidige romskipet Starship på en testflyging. Til tross for at det hele endte i en eksplosiv ildkule.

EKSPLOSJON: SpaceXs «Starship»-prototype eksploderte under landing onsdag kveld norsk tid. Video: Twitter. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I forkant uttalte SpaceX-sjef Elon Musk at det godt kunne hende testen ikke gikk veien.

- Det er mange ting som må gå rett, så det er kanskje en tredjedels sjanse for at raketten lander i et stykke, sa Musk ifølge CNBC.

SpaceX advarte også i en uttalelse på sin nettside at det kunne ende i en krasj eller eksplosjon, men understreket samtidig at det ikke nødvendigvis ville bli stemplet som en fiasko.

- Med en test som denne måles ikke suksess i fullføring av spesifikke mål, men heller hvor mye vi kan lære, som vil informere og forbedre sannsynligheten for suksess i framtida.

SJEFEN: Elon Musk er fornøyd, til tross for at raketten eksploderte. Foto: AFP/NTB
SJEFEN: Elon Musk er fornøyd, til tross for at raketten eksploderte. Foto: AFP/NTB Vis mer

Kort tid etter at raketten eksploderte, melder Elon Musk på Twitter:

- Vellykket oppstigning, overgang til topptanker og presis klaffkontroll til landingspunkt. Drivstofftankens trykk var lavt under landing og forårsaket at landingsfarten var høy, skriver han videre.

Videre skriver Musk at de fikk alle dataene de ville og gratulerer SpaceX-teamet.

- Mars, her kommer vi!

Starship planlegges å bli brukt til å utplassere satellitter, og sende folk og last til månen og Mars.

Det oppsto også problemer for SpaceX natt til onsdag, da det private romfartsselskapet måtte avbryte den første testflygingen i stor høyde i siste sekund i Texas. «Starship» er det framtidige Mars-romskipet til selskapet.

Målet til SpaceX har de siste dagene vært å sende «Starship» opp i en høyde på 12,5 kilometer over bakken, det høyeste til nå med prototypen av dette fartøyet, og deretter få det til å lande vertikalt.

Men en automatisk maskinnedstengning aktiverte seg da det gjensto bare 1,3 sekunder av nedtellingen natt til onsdag. Hva som forårsaket at prototypen eksploderte onsdag kveld, er foreløpig ikke kjent.

SpaceX har gjennomført fem testflyginger med «Starship» tidligere, men de har bare vært oppe i 150 meters høyde.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer