Spådde finanskrisa - advarer igjen

- En vrangforestilling, sier mannen som ble ledd ut da han forutså finanskrisa to år før den inntraff.

ILLUSJON: Det er en illusjon og en vrangforestilling å anta at konflikten mellom Iran og USA ikke vil bli trappet opp. Enhver form for opptrapping vil få negative økonomiske konsekvenser, advarer mannen som forutså fianskrisa to år før den inntraff. Foto: Bjørn Langsem
ILLUSJON: Det er en illusjon og en vrangforestilling å anta at konflikten mellom Iran og USA ikke vil bli trappet opp. Enhver form for opptrapping vil få negative økonomiske konsekvenser, advarer mannen som forutså fianskrisa to år før den inntraff. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Publisert

Nok en gang er børs, finans, investorer og spekulanter på kollisjonskurs med professoren som fikk tilnavnet «Dr. Doom» da han forutså finanskrisa allerede i 2006.

- Det er ingen tvil om at markedene og jeg er dypt uenige for tida, sier professor Nouriel Roubini (61) til Børsen.

Mannen som har gjort et levebrød av å være pessimist, er overbevist om at det bare er et spørsmål om tid før konflikten mellom USA og Iran blir trappet opp.

Det vil få konsekvenser for verdensøkonomien. Oljeprisen kan fort kan krype opp mot eller over 100 dollar fatet. Det vil i så fall også kunne ramme norsk økonomi, advarer Roubini.

Risiko undervurdert

Den tyrkiskfødte amerikanske professoren mener at det er grunnleggende feil å anta at regimet i Iran ser seg best tjent med at konflikten med USA ikke trappes opp.

Droneangrepet som tok livet av den iranske generalen Qasem Soleimani og responsen med rakettangrep mot leire i Irak, utløste bare noen krusninger på børsene før markedene normaliserte seg.

- Investorene underpriser risikoen for en opptrapping av konflikten mellom USA og Iran, og de undervurderer hvor stor påvirkning en opptrappet konflikt vil ha på verdensøkonomien, sier Roubini til Børsen.

- Vrangforestilling

Under et foredrag i regi av Skagenfondene i Oslo onsdag, anslo Roubini sannsynligheten for at forholdene vil returnere til det normale mellom USA og Iran til bare 5 prosent.

En krig i full skala anslår han til 20 prosent sannsynlig. Og ulike former for opptrapping til 75 prosent sannsynlig.

Han slår prognosen utvetydig fast i en påfølgende samtale med Børsen:

- Det er en illusjon å tro at konflikten ikke vil bli trappet opp. Den bygger på en vrangforestilling om at Iran ikke ser seg tjent med at konflikten trappes opp, slår professoren fast.

- Med de følger det kommer til å få for global økonomi, for markedene og for oljeprisen, legger han til.

150 dollar fatet

Analyser utført av Goldman Sachs anslår 15 dollar fatet i økt oljepris dersom Hormuzstredet stenges i en måned. Et halvt år vil presse oljeprisen opp til 150 dollar fatet.

- Da blir resultatet betydelig tilbakegang i verdensøkonomien. Et markedsfall på 40 prosent er ikke usannsynlig, sier Roubini.

Dommedagsdoktoren hevder han ikke blir lei av at markedene ikke tar advarslene hans inn over seg.

- Folk lo jo av deg da du forutså finanskrisen. Nå advarer du på nytt, nok en gang uten at du blir lyttet til. Er det frustrerende?

- Egentlig ikke. Jeg kan jo ta feil. Ingen kan forutsi framtida helt sikkert. Jeg anslår ulike scenarioer med varierende grader av sannsynlighet.

Feilvurdering

Den store feilvurderingen er for tiden følgende, ifølge «Dr. Doom»:

- Markedene sier at det er lite sannsynlig med krig i full skala som følge av konflikten mellom Iran og USA. Så hopper man like greit til en konklusjon om at det mest sannsynlige da er status quo. Dette er en alvorlig feilvurdering. Det finnes ulike grader av opptrapping som er langt mer sannsynlig enn at vi skal gå tilbake til alt som før. Videre må man huske at enhver form for opptrapping jo selvfølgelig øker sannsynligheten for en krig i full skala, sier Roubini til Børsen.

- Norge kom seg greit gjennom finanskrisen i 2008 og de påfølgende åra. Hvordan leser du bildet denne gangen for Norge?

- Norge er solid og stabilt - økonomisk, sosialt og politisk. En moderat opptrapping og en oljepris på 80 dollar fatet vil, I hvert fall kortvarig, være gode nyheter for Norge. Fortjenesten på olje vil gå opp, samtidig som den globale tilbakegangen ikke vil være så stor at den rammer norsk økonomi.

Men vi bør ikke glede oss for tidlig, slår Roubini fast:

- Går oljeprisen høyere enn det, vil du se en betydelig redusert økonomisk vekst globalt. Da er det ikke noe sted å gjemme seg for en liten og åpen økonomi som den norske. I et slikt scenario kan også norsk økonomi gå inn i resesjon, advarer dommedagsdoktoren.

Realist

Etter Roubinis advarsel under talen til Det internasjonale pengefondet i 2006, høstet ordstyreren latter da han bemerket:

«Vi kan alle trenge en sterk drink etter dette. »

To år senere var det ingen som lo. Roubini hadde forutsett krisa i detalj, inkludert de amerikanske boligbankenes fall.

- Hvorfor er det ingen som lytter til deg nå?

- Noen anser vel at jeg er pessimist uansett. De argumenterer med at selv en klokke som står stille viser korrekt tid to ganger i døgnet. Men jeg er ikke pessimist. Jeg er realist.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer