Spådde finanskrisa - advarer igjen

- En vrangforestilling, sier mannen som ble ledd ut da han forutså finanskrisa to år før den inntraff.

ILLUSJON: Det er en illusjon og en vrangforestilling å anta at konflikten mellom Iran og USA ikke vil bli trappet opp. Enhver form for opptrapping vil få negative økonomiske konsekvenser, advarer mannen som forutså fianskrisa to år før den inntraff. Foto: Bjørn Langsem
ILLUSJON: Det er en illusjon og en vrangforestilling å anta at konflikten mellom Iran og USA ikke vil bli trappet opp. Enhver form for opptrapping vil få negative økonomiske konsekvenser, advarer mannen som forutså fianskrisa to år før den inntraff. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Publisert

Nok en gang er børs, finans, investorer og spekulanter på kollisjonskurs med professoren som fikk tilnavnet «Dr. Doom» da han forutså finanskrisa allerede i 2006.

- Det er ingen tvil om at markedene og jeg er dypt uenige for tida, sier professor Nouriel Roubini (61) til Børsen.

Mannen som har gjort et levebrød av å være pessimist, er overbevist om at det bare er et spørsmål om tid før konflikten mellom USA og Iran blir trappet opp.

Det vil få konsekvenser for verdensøkonomien. Oljeprisen kan fort kan krype opp mot eller over 100 dollar fatet. Det vil i så fall også kunne ramme norsk økonomi, advarer Roubini.

Risiko undervurdert

Den tyrkiskfødte amerikanske professoren mener at det er grunnleggende feil å anta at regimet i Iran ser seg best tjent med at konflikten med USA ikke trappes opp.

Droneangrepet som tok livet av den iranske generalen Qasem Soleimani og responsen med rakettangrep mot leire i Irak, utløste bare noen krusninger på børsene før markedene normaliserte seg.

- Investorene underpriser risikoen for en opptrapping av konflikten mellom USA og Iran, og de undervurderer hvor stor påvirkning en opptrappet konflikt vil ha på verdensøkonomien, sier Roubini til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.