Spår 100 000 nye arbeidsledige

Coronatiltakene videreføres til over påske. Det vil få enorme økonomiske konsekvenser, ifølge flere eksperter.

ARBEIDSLEDIGHET: Professor Jon Olaf Olaussen ved NTNU mener videreføringen av coronatiltakene vil førte til enda flere arbeidsledige. Foto: Bjrn Langsem / Dagbladet.
ARBEIDSLEDIGHET: Professor Jon Olaf Olaussen ved NTNU mener videreføringen av coronatiltakene vil førte til enda flere arbeidsledige. Foto: Bjrn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De sterkeste og mest inngripende tiltakene i fredstid fortsetter i tre nye uker. Skoler, barnehager, treningssentre, frisører, barer og restauranter vil fortsatt være stengt.

Tiltakene skal stoppe spredningen av coronaviruset. Samtidig er de økonomiske konsekvensene uten sidestykke. De enorme økonomiske konsekvensene vil fortsette, mener professor Jon Olaf Olaussen ved NTNU.

- Videreføringen av tiltakene vil føre til at enda flere blir arbeidsledige. Enda flere vil også få problemer med å betale låna sine, og det vil skape ytterligere bekymringer for folk, sier Olaussen til Børsen.

- Flere konkurser

Han tror det er usunt at folk blir sittende hjemme med sånne bekymringer.

- Det negative med at folk blir bekymret for økonomien er også at de begynner å spare. Det er bra at folk sparer til vanlig, men i en økonomisk nedgangstid er det farlig at folk blir redde og forsiktige, sier Olaussen.

Han ser derimot alvorligst på hvordan videreføringen av tiltakene vil påvirke arbeidsledigheten.

- 100 000 flere arbeidsledige

Professoren spår at ytterligere 100 000 nordmenn vil bli arbeidsledige i den kommende tiltaksperioden.

Det sier han etter at Nav tirsdag offentliggjorde at det er 291 000 personer som er registrert som helt arbeidsledige i Norge.

Det er den høyeste arbeidsledigheten siden andre verdenskrig. Arbeidsledigheten i Norge er nå på 10,4 prosent, og 142 000 nye personer er blitt ledige den siste uka, ifølge tall fra Nav.

PROFESSOR: Jon Olaf Olaussen ved NTNU. Foto: Maiken Trane / NTNU.
PROFESSOR: Jon Olaf Olaussen ved NTNU. Foto: Maiken Trane / NTNU. Vis mer

- De mest sårbare er alt tatt ut, men det er sikkert mange som har ventet på en ny avgjørelse, og som nå trolig permitterer de siste, sier Olaussen.

Han mener det er helt sikkert at arbeidsledigheten vil øke kraftig.

- Spenningen er nå hvor lenge etter påske disse tiltakene vil vare.

- Ikke nådd toppen

Også sjeføkonom i NHO Øystein Dørum mener situasjonen i arbeidsmarkedet, er uten sidestykke i nyere tid.

Bare den siste uka er det registrert 142 000 nye ledige, ifølge Nav. Likevel tror ikke Dørum vi har nådd toppen.

Øystein Dørum, sjeføkonom i NHO. Foto: NTB scanpix
Øystein Dørum, sjeføkonom i NHO. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Økningen i ledigheten vil ventelig fortsette så lenge vi og andre land har dagens smitteverntiltak på plass. Jeg tror vi nå har sett den første, store bølgen som er en direkte respons på nedstengningen i Norge. Men vi har ikke sett hele bølgen. Noen bedrifter har brukt litt tid på å summe seg og se an situasjonen sin før de tar en avgjørelse, sier Dørum.

- Kan øke til 12 prosent

NHO-økonomen oppsummerer situasjonen slik:

- Tirsdag i forrige uke var dagen da det kom flest nye permitteringer. Etter det er det gått litt med, men det var fortsatt over 20 000 nye søknader om dagpenger i går. For å sette det litt i perspektiv: Under normale forhold ville vi steilet om arbeidsledigheten hadde økt med 20 000 på en måned, nå skjer det på én dag.

Når den første bølgen er avsluttet, tror Dørum at det vil komme nye runder, når leverandører innser at kundene deres skal ha færre varer, og de derfor også får mindre å gjøre.

- Hvor stor tror du ledigheten vil bli?

PROFESSOR: Jo Thori Lind ved UiO. Foto: UiO.
PROFESSOR: Jo Thori Lind ved UiO. Foto: UiO. Vis mer

- Det er nesten umulig å si. Jeg lagde et anslag på 8 prosent for ei uke siden og syntes jeg tok ekstremt hardt i, nå er vi allerede godt over det. Den siste uka er det blitt 142 000 flere helt ledige. Det gjentar seg ikke, men får vi en firedel av dette neste uke, kan du legge på en prosent til. Halvparten av det igjen uka etter, så er vi på 12 prosent. Jeg vil bli gledelig overrasket om ledigheten øker mindre enn dette, sier han.

LO bekymret

Bekymringen deles av LO.

- Jeg har aldri sett liknende tilstander i norsk arbeidsliv. Dette er svært alvorlig, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

- Disse tallene bekrefter det vi hører fra våre tillitsvalgte og medlemmer. Det er helsvart norsk arbeidsliv nå. Jeg hadde aldri trodd at vi skulle oppleve noe så alvorlig, sier LO-lederen.

Økonom og professor i samfunnsøkonomi ved UiO, Jo Thori Lind, tør ikke å spå på hvor mange flere som vil bli arbeidsledige.

- Hvis tiltakene gir seg etter en måned så tror jeg ikke skadene er så kjempestore, men det er enklere å rive ting ned enn å bygge ting opp, sier han til Børsen.

- Jeg tenker at småbedriftene som går konkurs vil komme tilbake i en ny drakt seinere, men at det vil ta tid, og ha langvarige konsekvenser.

- Handlet i panikk

Professoren Olaussen mener på sin side regjeringen handlet i panikk da de valgte å stenge ned store deler av landet for tolv dager siden.

Han mener myndighetene bare burde ha gjennomført de «billigste» tiltakene, som oppfordringer om å holde avstand til hverandre, vaske hendene jevnlig, ikke møtes i store grupper, og i minst mulig grad treffe andre mennesker.

- De «dyre» tiltakene som stenging av barneskolen er ikke noe WHO har anbefalt, og det er veldig tvil i forskningslitteraturen om hvor mye det hjelper, sier Olaussen, og legger til:

AVLASTNING: Coronaviruset fortsetter å herje i Norge, og dette av sju nye feberpoliklinikker i Oslo. Disse skal avlaste legekontor og legevakt i kommunen. Video / Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Det er noe regjeringen har funnet ut nærmest i panikk, og det er ikke sikkert at det er så lurt.

Sverige som forbilde

Han ser at de strenge tiltakene vil føre til færre smittede, men mener det må veies opp imot de enorme økonomiske konsekvensene som nedstengningen får for det norske samfunnet.

På spørsmål om hva professoren mener norske myndigheter heller burde ha gjort, viser han til Sverige som eksempel.

- I Sverige har de innført de «billige» tiltakene. De har stengt høyskoler og videregående skoler, noe som ikke ville fått noen praktisk betydning for foreldrene. Fortsatt prøver de å holde samfunnet i gang, noe som gjør at den svenske modellen virker fornuftig, sier han.

Den tankegangen støtter professor Lind.

- Jeg tror kostnadene med å stenge barneskolen har vært store med tankene på at mange foreldre må være hjemme, og jeg er ikke sikker på at gevinstene er like store, sier han til Børsen.

Lind mener derimot regjeringen kunne ha prøvd å ha større regionale tiltaksforskjeller.

- En nedstengning av Oslo har nok vært smart da det er by med stor smittebelastning, og vi bor tett. Det er derimot ikke like opplagt av vi bør stenge ned i flere nordnorske byer.

- Kommer til å bli rammet

Begge skjønner derimot at regjeringen i går valgte å videreføre tiltakene sine.

- De hadde ikke noe annet valg enn å fortsette. Når de først har bundet seg til masta så må de fortsette, sier han, sier professor Olaussen.

Lind mener det derimot er synd at påsken kommer midt oppi dette.

- Nå som ingen får lov til å reise bort i påsken så er det mange reiselivsbedrifter og kommuner i fjellet som lever av hytteturismen som kommer til å bli rammet, sier Lind.

Han skjønner derimot at små hyttekommuner ikke vil belaste helsepersonellet.

- Helt unikt

Og problemene kan vedvare helt til sommeren om smittetoppen ikke kommer i løpet av den neste måneden, ifølge Olaussen.

Samtidig mener han at perioden Norge nå står overfor ikke er sammenliknbar.

- Da må man i så fall tilbake til før min levetid, og andre verdenskrig. Bekymringen er at det denne gangen har gått veldig fort, som gjør dette til helt unikt i nyere tid.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer