Spår «det største krakket i historien»

Amerikansk investor tror et gigantisk økonomisk krakk kommer nå i oktober, men at det er gode muligheter for å bli rik på det. - Maler fanden på veggen, sier norsk ekspert.

KRAKK: Den amerikanske forfatteren og investoren Robert Kiyosaki tror det kommer et voldsomt krakk i oktober. Norsk ekspert tror det hele er overdrevet. Foto: Shutterstock
KRAKK: Den amerikanske forfatteren og investoren Robert Kiyosaki tror det kommer et voldsomt krakk i oktober. Norsk ekspert tror det hele er overdrevet. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

Den amerikanske investoren, forretningsmannen og forfatteren Robert Kiyosaki tror at et gigantisk krakk i markedet er rett rundt hjørnet.

Han mener det kommer i oktober, og at prisen på aksjer, gull, sølv og bitcoin vil rammes.

- Det kommer til å bli det største krakket i verdenshistorien. Vi har aldri hatt så mye gjeld pumpet opp. Gjelden i forhold til BNP er ute av syne, sier han i et intervju med nettstedet Kitco News, som er omtalt av en rekke medier - blant andre Independent og Yahoo News.

Kiyosaki har en formue på nærmere 100 millioner dollar, ifølge Celebrity Net Worth, og er kjent for en rekke selvhjelpsbøker innen personlig økonomi.

FORFATTER: Robert Kiyosaki har skrevet en rekke selvhjelpsbøker innen finans. Her fra en pressekonferanse i 2006 med Donald Trump i forbindelse med lanseringa av boka «Why We Want You To Be Rich - Two Men - One Message». Foto: AFP PHOTO/ Timothy A. CLARY / NTB
FORFATTER: Robert Kiyosaki har skrevet en rekke selvhjelpsbøker innen finans. Her fra en pressekonferanse i 2006 med Donald Trump i forbindelse med lanseringa av boka «Why We Want You To Be Rich - Two Men - One Message». Foto: AFP PHOTO/ Timothy A. CLARY / NTB Vis mer

Kritiserer pengetrykkingen

Kiyosaki kritiserer blant annet bruken av «kvantitative lettelser», også kalt «pengetrykking», som metode for å stimulere økonomien.

Ved å generere nye penger får sentralbanken råd til å kjøpe et stort antall statsobligasjoner for å hjelpe til med å holde økonomien i gang gjennom pandemien. Kjøpesummen utgjør svimlende 120 millarder dollar i måneden.

Kiyosaki sier at folk ikke trenger å gå på prestisjeuniversitetet Harvard for å forstå at «du ikke kan fortsette å skrive ut falske penger ... det er ikke bra.»

- De pumper inn alle disse pengene, prisene stiger. Så det er forbigående inflasjon. Men problemet er at vi sitter fast med denne enorme gjelden, og alt det har gjort er å gi oppsving i aksjemarkedet og eiendomsmarkedet, sier han til Kitco News.

Han mener dette langt på vei fører til økende forskjeller.

- Pengene har ikke gått inn i økonomien, det er den triste delen. De rike blir rikere, men de fattige og middelklassen blir fattigere. Det er tragisk det som skjer i dag.

- På grensen til galskap

Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand Asset Management, sier at han deler noen av bekymringene til Kiyosaki, men mener amerikaneren «maler fanden på veggen».

- Vi tror ikke nødvendigvis på så dramatiske konsekvenser som han (Kiyosaki) ser for seg.

- Jeg tror det fører til økende ulikhet, ikke kollaps, sier Chen.

Storebrand-forvalteren tror Kiyosaki først og fremst er ute etter å selge bøker og skape overskrifter med utspillet sitt.

Chen er imidlertid bekymret for det «enorme eksperimentet» amerikanske myndigheter har gjort, med tanke på pengetrykkingen.

- De trykker 120 milliarder dollar hver eneste måned. Det har de gjort i halvannet år. Det er med på å blåse opp eiendomspriser, obligasjonspriser, aksjer. Hvem har mye av det? Det er de rike, sier Chen.

FORVALTER: Olav Chen mener Kiyosaki tegner et bilde av dommedag og at han maler fanden på veggen. Foto: Dagbladet
FORVALTER: Olav Chen mener Kiyosaki tegner et bilde av dommedag og at han maler fanden på veggen. Foto: Dagbladet Vis mer

- Våre forvaltere og vårt team investerer pensjonspengene for flere hundre tusen nordmenn og svensker. Vi følger med, og ser på pengetrykkingen i USA med stor bekymring. Jeg har lenge ment at det sentralbankene holder på med er på grensen til galskap, legger han til.

USAs sentralbank har varslet at pengetrykkingen skal nedskaleres fra november, ifølge Chen.

- Skulle inflasjonen bite seg fast og tvinge sentralbankene til å endre kurs raskt, kan det får store og større konsekvenser for markedet. At det kommer noen korreksjoner er ikke unaturlig, sier han.

- Mulig å bli rik

Kiyosaki tror at det vil være en god ting om det kommer et gigantkrakk i oktober, som han spår.

- Jeg er litt spesiell på den måten at jeg liker krakk. Det neste krakket kommer til å bli veldig, veldig bra - det vil få ned prisen på gull, bitcoin og aksjer, men den gode nyheten er at et krakk er en god tid å bli rik på, sier han til Kitco.

Tidligere har han sagt at «korthuset vil falle sammen», og at eiendom vil krasje sammen med aksjemarkedet, mens virkingen fra Evergrande-krisen i Kina vil spre seg til USA, ifølge Independent.

Med en gjeldsbyrde på 2600 milliarder kroner og en manglende evne til selv å betale renteavdrag, er den kinesiske eiendomskjempen Evergrande i ferd med å falle over konkursstupet.

Økonom i Danske Bank, Frank Jullum, sa til Børsen i september at det store spørsmålet ikke er om Evergrande kommer til å gå konkurs, men hvor store følgene av konkursen blir for verdensøkonomien før Kinas president og sterke mann Xi Jinping griper inn.

Chen tror ikke at en Evergrande-konkurs vil få de følgene Kiyosaki skisserer.

- Det han refererer til er at konkursen drar med seg flere banker og gir en dominoeffekt. Det tror ikke vi, sier Chen og legger til:

- Jeg tror han blander snørr og bart. Det høres ut som han blander det som er gårsdagens nyheter, der et eiendomsselskap er i ferd med å gå over ende. Jeg tror det i stor grad er Kina-isolert, sier porteføljeforvalteren.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer