NHO:

Spår dystre framtidsutsikter

NHOs sjeføkonom tror på dårligere tider i arbeidsmarkedet og høyere ledighet.

HØYERE LEDIGHET: Etter historisk lav arbeidsledighet tror NHO trenden vil snu brått. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
HØYERE LEDIGHET: Etter historisk lav arbeidsledighet tror NHO trenden vil snu brått. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

Færre bedrifter roper om manglende tilgang på arbeidskraft, og antallet utlyste stillinger går ned. NHOs sjeføkonom tror arbeidsledigheten vil øke framover.

I sine nye økonomiske prognose, som ble lagt fram tirsdag, spår Øystein Dørum at arbeidsledigheten vil stige i årene framover. Han tegner ellers et dystert bilde av mørketid med «en giftig miks» av mangel på varer, råvarer og energi og i noen grad arbeidskraft som har drevet prisveksten til værs.

Foreløpig har ikke dette vært så tydelig i arbeidsmarkedet, men framover vil dette snu, tror NHO-økonomen. Ved utgangen av september var den registrerte ledigheten på 1,6 prosent av arbeidsstyrken.

Sysselsettingsveksten i kjølvannet av pandemien i Norge har vært den høyeste siden perioden 1996-1998, men nå peker flere forhold mot at arbeidsmarkedet blir mindre stramt framover.

Øystein Dørum tror at AKU-ledigheten vil bli 3,1 prosent i år, og øke til 3,4 og 3,7 prosent i 2023 og 2024. AKU er en undersøkelse som fanger opp arbeidsledige som søker arbeid uten nødvendigvis å være registrert ved Nav-kontorene,

Fallende sysselsettingsutsikter

I rapporten trekker han fram at andelen NHO-bedrifter som melder at manglende tilgang på kvalifisert arbeidskraft er et hinder for ekspansjon, gikk ned i tredje kvartal, og samtidig falt bedriftenes sysselsettingsutsikter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer