Verdensbanken:

Spår kollaps: - Veldig dystert

Brutto nasjonalprodukt i Ukraina vil kollapse med 45,1 prosent som følge av invasjonen, og Russlands økonomi vil krympe med 11,2 prosent, spår Verdensbanken.

FALLER DRASTISK: En mann står foran et leilighetsbygg som er rasert i angrep i Kharkiv øst i Ukraina. Landets brutto nasjonalprodukt vil falle med 45,1 prosent som følge av invasjonen, og Russlands økonomi vil krympe med 11,2 prosent, spår Verdensbanken. Foto: Andrew Marienko / AP / NTB
FALLER DRASTISK: En mann står foran et leilighetsbygg som er rasert i angrep i Kharkiv øst i Ukraina. Landets brutto nasjonalprodukt vil falle med 45,1 prosent som følge av invasjonen, og Russlands økonomi vil krympe med 11,2 prosent, spår Verdensbanken. Foto: Andrew Marienko / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Verdensbanken publiserte søndag kveld oppdaterte prognoser for inneværende år. De viser langt verre utsikter enn Det internasjonale pengefondet (IMF) spådde i mars, nemlig et fall på 10 til 35 prosent i Ukrainas økonomi.

Hele regionen lider økonomiske konsekvenser av Russlands invasjon av nabolandene, påpeker Verdensbanken. I tillegg har mer enn fire millioner ukrainere blitt tvunget på flukt til naboland som Polen, Romania og Moldova.

Krise på krise

Samtidig har konflikten ført til at prisene for korn og energiråvarer har skutt i været.

- Resultatene fra vår analyse er veldig dystre. Prognosene viser at Russlands invasjon av Ukraina har reversert regionens bedring etter pandemien, sier Anna Bjerde, visepresident i Verdensbanken med ansvar for Europa og Sentral-Asia.

Framvoksende økonomier og utviklingsland i Europa og Sentral-Asia vil oppleve et fall på 4,1 prosent i BNP, en helomvending fra prognoser fra før krigen om vekst på 3 prosent. Øst-Europa alene ventes å bli rammet av et fall på 30,7 prosent, ifølge prognosene.

- Dette er det andre store sjokket som treffer den regionale økonomien på to år, og kommer i en veldig usikker tid for regionen, der mange økonomier fortsatt sliter med å komme seg på fote igjen etter pandemien, sier Bjerde videre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer