Statsbudsjettet 2023:

Spår myk landing: - Vel optimistiske

Et stramt statsbudsjett ble lagt fram av regjeringen torsdag. Dette er økonomenes dom.

- OPTIMISTISKE: Sjeføkonom i Akershus Eiendom, Kari Due-Andresen, tror regjeringens regnestykke kan ryke. Foto: Magent
- OPTIMISTISKE: Sjeføkonom i Akershus Eiendom, Kari Due-Andresen, tror regjeringens regnestykke kan ryke. Foto: Magent Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Børsen oppdaterer saken!

Torsdag ble statsbudsjettet for 2023 lagt fram av regjeringen. Det var på forhånd varslet et stramt budsjett, og fasiten viser et kraftig kutt i oljepengebruk.

- Godt gjort

Bruken av oljepenger neste år er anslått til 316,8 milliarder kroner, som er 18,3 milliarder mindre enn i år. Det tilsvarer et fall på like over 5 prosent. Fallet er likevel mindre enn fra 2021 til fjorårets, da det ble kuttet 44,6 milliarder.

- Det ser ut som et budsjett som er godt i tråd med handlingsregelen, og er innafor hva Norges Bank har tatt høyde for, sier sjeføkonom i Akershus Eiendom, Kari Due-Andresen, til Børsen.

Hun forklarer at oljepengebruken er fornuftig gitt at man nå må stramme inn etter høy pengebruk under pandemien.

- Det er nok vanskelig å stramme inn mer enn dette, og jeg synes det er godt gjort å stramme inn såpass. Det blir veldig interessant å se hvordan de økte utgiftene til krigen i Ukraina og strømstøtte skal dekkes inn, sier Due-Andresen.

Tror regnestykket kan ryke

Hun undrer seg likevel over regjeringens estimat for veksten i norsk fastlandsøkonomi til neste år. Regjeringen anslår en vekst på 1,7 prosent, mens sentralbanken har en noe mer sober forventning på minus 0,3.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer