Statsbudsjettet 2023:

Spår myk landing: - Vel optimistiske

Et stramt statsbudsjett ble lagt fram av regjeringen torsdag. Dette er økonomenes dom.

- OPTIMISTISKE: Sjeføkonom i Akershus Eiendom, Kari Due-Andresen, tror regjeringens regnestykke kan ryke. Foto: Magent
- OPTIMISTISKE: Sjeføkonom i Akershus Eiendom, Kari Due-Andresen, tror regjeringens regnestykke kan ryke. Foto: Magent Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Børsen oppdaterer saken!

Torsdag ble statsbudsjettet for 2023 lagt fram av regjeringen. Det var på forhånd varslet et stramt budsjett, og fasiten viser et kraftig kutt i oljepengebruk.

- Godt gjort

Bruken av oljepenger neste år er anslått til 316,8 milliarder kroner, som er 18,3 milliarder mindre enn i år. Det tilsvarer et fall på like over 5 prosent. Fallet er likevel mindre enn fra 2021 til fjorårets, da det ble kuttet 44,6 milliarder.

- Det ser ut som et budsjett som er godt i tråd med handlingsregelen, og er innafor hva Norges Bank har tatt høyde for, sier sjeføkonom i Akershus Eiendom, Kari Due-Andresen, til Børsen.

Hun forklarer at oljepengebruken er fornuftig gitt at man nå må stramme inn etter høy pengebruk under pandemien.

- Det er nok vanskelig å stramme inn mer enn dette, og jeg synes det er godt gjort å stramme inn såpass. Det blir veldig interessant å se hvordan de økte utgiftene til krigen i Ukraina og strømstøtte skal dekkes inn, sier Due-Andresen.

Tror regnestykket kan ryke

Hun undrer seg likevel over regjeringens estimat for veksten i norsk fastlandsøkonomi til neste år. Regjeringen anslår en vekst på 1,7 prosent, mens sentralbanken har en noe mer sober forventning på minus 0,3.

- Det er to forskjellige verdener. Regjeringen ser for seg en myk landing i norsk økonomi, mens Norges Bank ser for seg en resesjon. Det er enklere å lage budsjett hvis vi får en myk landing enn en resesjon. Det kan se ut som om de har vært litt vel optimistiske i utviklingen av norsk økonomi. Det spørs om estimatet holder, sier hun.

Due-Andresen påpeker også at regjeringen venter en vesentlig lavere arbeidsledigheten enn sentralbanken gjør.

- Regjeringen venter at ledigheten til neste år og 2024 blir på 1,7 prosent, mens Norges Bank venter henholdsvis 2 prosent og 2,3 prosent. Det er mulig regnestykket til regjeringen ryker på for stor optimisme rundt norsk økonomi, sier hun.

- Hestekur

Hun får medhold av sjeføkonom i Eika Gruppen, Jan Ludvig Andreassen, som også mener nøkkeltallene er preget av større optimisme enn det som er forutsetningen.

- Siden de hadde for optimistiske anslag, har de sett behov for å stramme inn for mye. Så jeg tror at denne innstrammingen er en unødvendig hestekur, sier han til Børsen, og legger til:

- Det har kommet en stri strøm av dårlige meldinger om næringslivet, arbeidslivet og boligmarkedet. Som følge av dette er det all grunn for Finansdepartementet å ikke bidra med enda mer tran. Det er mer enn nok tran der ute til å holde pasienten i ro.

Andreassen tror ikke budsjettet kommer til å være til stor hjelp for «vanlige folk», slik som regjeringen har lovet.

- Jeg vil si at man kunne ha gjort mer, man kunne ha gjort mer og vært litt mer kreativ. Og så tror jeg ikke at man skal frykte at renta vil øke så veldig mye mer enn den allerede har gjort.

- Godt tilpasset

Budsjettimpulsen i årets statsbudsjett er på minus 0,6 prosent.

- Det betyr at tiltakene i budsjettet bidrar til å dempe veksten i Norge med 0,6 prosent. Vi ønsker å bremse økonomien, fordi aktivitetsnivået er for høyt, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets til Børsen.

- Utfordringen for budsjettet er at økonomien endrer seg ganske raskt, også globalt. Det er svakere vekst internasjonalt, mens rentene settes opp for å dempe aktiviteten i økonomien. Basert på forventningene for økonomien til neste år, så er dette budsjettet godt tilpasset. Dersom økonomien i 2023 blir mye svakere, så kan jeg garantere at dette budsjettet kan justeres, fortsetter han.

Sjeføkonom i Nordea Markets, Kjetil Olsen, sier til Børsen at nøkkeltallene er innenfor forventningene.

- De har signalisert at oljepengebruken skal ned, og det viser nå budsjettet, sier han.

Han mener budsjettet bidrar til å dempe presset i norsk økonomi. Hvor lang tid det vil gå før man virkelig vil kjenne effekten av regjeringens innstramminger, er derimot usikkert.

- Norsk økonomi på generell basis svekkes nå ganske raskt, tror jeg. Men mest av alt som følge av høye renter og høye strømpriser.

- Vil dette budsjettet påvirke rentebeslutningene til Norges Bank?

- Jeg tror ikke dette vil bidra til å endre deres syn. Norges Bank hadde lagt større innstramminger enn dette til grunn. Så jeg tror vi vil se at de følger renteprognosene og renteutviklingen som er satt framover.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer