Spår SAS-konkurs om få uker

- SAS har ikke råd til å vente mange dager, mener flyanalytiker Jan Ohlson.

I KRISE: Søndag valgte flyselskapet SAS å stanse mesteparten av virksomheten. Foto: NTB Scanpix
I KRISE: Søndag valgte flyselskapet SAS å stanse mesteparten av virksomheten. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flyanalytiker Jan Ohlson tror at SAS er konkurs om få uker. Søndag valgte flyselskapet å stanse mesteparten av virksomheten. Inntil 10.000 ansatte permitteres.

Den pågående viruspandemien har resultert i stengte grenser og reiserestriksjoner, noe som rammer flybransjen hardt.

På søndagens pressekonferanse delte konsernsjef Rickard Gustafson sine bekymringer for framtida til SAS. Likevel framhevet han at likviditeten er god.

- Et flyselskap som ikke har billettinntekter, kan ikke vare lenge. Men vi har god likviditet og vil klare oss en stund. Men det er vanskelig å si hvor lenge, sa konsernsjefen.

NÅ: Pressetreff med SAS i Stockholm. Adm dir Rickard Gustafson infomerer om konsekvenser av nedgang i etterspørselen etter flytransport på grunn av korona-viruset. Vis mer

Skeptisk flyanalytiker

Flyanalytiker Jan Ohlson tror imidlertid at det ikke er tilfellet.

- SAS er ikke mange uker fra konkurs. Men jeg tror ikke at det kommer til å skje ettersom den danske stat kommer til å strekke ut en hjelpende hånd. Det kan være i form reduserte eller utsatte skatter og avgifter, som også kan forekomme i Norge og Sverige, sier Ohlson til nyhetsbyrået TT.

- Men det må komme snart. SAS har ikke råd til å vente mange dager, fortsetter han.

Børsen har vært i kontakt med pressesjef i SAS, John Eckhoff, som ikke ønsker å kommentere saken.

Ringvirkninger

Likevel framhever flyanalytiker Jan Ohlson at det finnes ulemper med slike tiltak.

- Problemet er at konkurrenter som Norwegian da ønsker å få den samme støtten. Da vil reisebyråene, rederiene, busselskaper og så videre, ønske seg noe liknende, sier flyanalytikeren.

Fredag informerte Norwegians konsernsjef Jacob Schram om at selskapet blir nødt til å permittere 5.000 ansatte, noe som tilsvarer nesten halvparten av deres arbeidsstyrke.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer