Økonomi:

Spår skjebneår for USA

En haug økonomer anslår at resesjonen slår inn over landet neste år.

SKYHØY INFLASJON: USA står i sin høyeste inflasjon på 40 år. Foto: Shutterstock / NTB
SKYHØY INFLASJON: USA står i sin høyeste inflasjon på 40 år. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I ukevis har det haglet med advarsler om resesjon i flere land. Begrepet betyr økonomisk nedgang over tid, ofte to kvartal, noe som kan ha store konsekvenser.

Arbeidsledigheten kan få et brått hopp, folk kan miste hjemmene sine og bedrifter kan gå konkurs.

Også i verdens største økonomi, USA, lurer resesjonen rundt hjørnet. Sentralbanken (Fed) har den siste tida skrudd opp styringsrenta flere ganger for å få bukt med stigende inflasjon.

Spår resesjon neste år

Fredag gikk president Joe Biden ut og varslet langvarig, høy inflasjon, kort tid etter at tallene for mai var et faktum - konsumprisveksten var steget til skyhøye 8,6 prosent. Inflasjonen nådde med det sitt høyeste punkt på 40 år.

Flere rentehevinger er varslet, og nå er altså bekymringen at USA skal tippes over i en resesjon. Financial Times har utført en spørreundersøkelse med 49 økonomer ved Det nasjonale byrå for økonomisk research (NBER).

Nesten 70 prosent av økonomene mener en mulig resesjon mest sannsynlig skyller over landet i 2023. 38 prosent mener resesjonen kommer i første halvår, 30 prosent spår siste halvår.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.