Økonomi:

Spår skjebneår for USA

En haug økonomer anslår at resesjonen slår inn over landet neste år.

SKYHØY INFLASJON: USA står i sin høyeste inflasjon på 40 år. Foto: Shutterstock / NTB
SKYHØY INFLASJON: USA står i sin høyeste inflasjon på 40 år. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I ukevis har det haglet med advarsler om resesjon i flere land. Begrepet betyr økonomisk nedgang over tid, ofte to kvartal, noe som kan ha store konsekvenser.

Arbeidsledigheten kan få et brått hopp, folk kan miste hjemmene sine og bedrifter kan gå konkurs.

Også i verdens største økonomi, USA, lurer resesjonen rundt hjørnet. Sentralbanken (Fed) har den siste tida skrudd opp styringsrenta flere ganger for å få bukt med stigende inflasjon.

Spår resesjon neste år

Fredag gikk president Joe Biden ut og varslet langvarig, høy inflasjon, kort tid etter at tallene for mai var et faktum - konsumprisveksten var steget til skyhøye 8,6 prosent. Inflasjonen nådde med det sitt høyeste punkt på 40 år.

Flere rentehevinger er varslet, og nå er altså bekymringen at USA skal tippes over i en resesjon. Financial Times har utført en spørreundersøkelse med 49 økonomer ved Det nasjonale byrå for økonomisk research (NBER).

STREIKEFARE: Det kan gå mot streik i SAS fra 29. juni. Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair kaller det en dårlig situasjon for alle involverte. Vis mer

Nesten 70 prosent av økonomene mener en mulig resesjon mest sannsynlig skyller over landet i 2023. 38 prosent mener resesjonen kommer i første halvår, 30 prosent spår siste halvår.

- Dette handler ikke om å lande et fly på en vanlig landingsstripe. Dette handler om å lande et fly på en line når vinden blåser. Tanken om at vi skal redusere inntektene nok og bruke akkurat når penger til å få prisene tilbake til Feds to prosent-mål er urealistisk, sier økonom ved George Washington-universitetet, Tara Sinclair, til avisa.

De fleste sentralbanker har som mål å holde inflasjonen på to prosent.

Ventes ny renteheving

Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand, sa fredag til Børsen at to prosent-målet er langt unna.

- Fed har mistet kontrollen nå, det har de erkjent selv også. Selv om de hever renta, vil den ikke falle ned til inflasjonsmålet, som i de fleste sentralbanker, inkludert i USA og Norge, er på to prosent. Det har de ikke sjans til det neste halvåret eller året. Selv om de kommer med tre doble rentehevinger på rad, vil det ikke være nok til å temme inflasjonen, sa han da.

Han var da overrasket over de høye inflasjonstallene for april, men mente at USA nå nærmer seg en topp, og at tallet vil være lavere mot slutten av året.

Tirsdag møtes igjen Fed-komiteen, og det er ventet at de setter inn nok en dobbel renteheving. Det blir i så fall første gang siden 1994 det kommer to doble rentehevinger på rad. Det innebærer en økning på et halvt prosentpoeng. Nå er styringsrenta på 0,75 prosent.

Med allerede skyhøye priser på bensin, mat og bolig er det tøffe tider i vente for husholdninger i USA.

- Sentralbanken prøver å få tilbake noe kontroll ved å dempe etterspørselen og få ned prisene. Det er en ekstremt vanskelig balansegang, og måten de vil gjøre det på er å gjøre det mye verre for folk flest. De vil påføre husholdningene mer smerte i form av økte lånekostnader. De som har dyre lån vil bruke mindre penger, går sjeldnere på restaurant, mindre ferie, mindre shopping. Det er en form for sjokkterapi, fortalte Chen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer