Spår totalkollaps

Oljeprisen vil mer enn halveres i løpet av kort tid, ifølge kjent investor.

KONGE PÅ HAUGEN: OPEC har stor kontroll på oljemarkedet, og reduserer nå tilbudet for å øke oljeprisen. Her avbildet er Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih. Foto: Heinz-Peter Bader / REUTERS / NTB.
KONGE PÅ HAUGEN: OPEC har stor kontroll på oljemarkedet, og reduserer nå tilbudet for å øke oljeprisen. Her avbildet er Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih. Foto: Heinz-Peter Bader / REUTERS / NTB. Vis mer
Publisert

Porteføljeansvarlig i investeringsselskapet Clean Energy Transition, Per Lekander, tror oljeprisen vil styrte innen kort tid, ifølge CNBC.

Oljeprisen er i dag på rundt 84 dollar, men Lekander spår at den vil droppe helt ned til 35 dollar innen kort tid.

- Vil bryte sammen

«Hvis min prognose er riktig, noe jeg er veldig sikker på, vil markedet kollapse,» sier Lekander.

Han begrunner spådommen med avtakende etterspørsel etter olje, og at samarbeidet i OPEC er i ferd med å bryte sammen.

OPEC består av 13 oljeproduserende nasjoner, blant annet Russland og Saudi-Arabia, som samarbeider om å regulere oljeprisen gjennom tilbudet. Organisasjonen står til sammen for rundt 40 prosent av verdens oljeproduksjon.

Lekander peker på at den siste OPEC-beslutningen ble nærmest utelukkende tatt av Saudi-Arabia, noe som tyder på mangel på samarbeid innad i organisasjonen.

- Konge på haugen

Oljeanalytiker i SEB Bjarne Schieldrop, har liten tro på at OPEC vil bryte sammen i nær framtid.

- Jeg tror OPEC føler at de har full kontroll over oljemarkedet, at de er konge på haugen, og at samarbeidet mellom Russland og Saudi-Arabia fungerer godt, sier han.

Schieldrop tror heller ikke at etterspørselen etter olje vil synke i nærmeste framtid.

- Konsumet har ennå ikke normalisert seg helt etter Covid, så ting tyder på at oljeetterspørselen skal fortsette å stige. Samtidig er det veldig vanskelig å forutse verdensøkonomien, sier han.

Kuttet i produksjonen

OPEC har i det siste redusert oljeproduksjonen for å prøve å drive opp oljeprisen. Det ser det ut som de har lyktes med, ettersom oljeprisen har steget fra 70 til 84 dollar den siste måneden.

- De har klart å trekke oljeprisen opp, og har dermed vist at de har makt nok til å styre oljeprisen, sier Schieldrop.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer