Spår verdikollaps for oljebransjen

Verdien på verdens olje-, gass- og kullreserver vil reduseres kraftig, anslår ny rapport.

KOLLAPS: Verdien av verdens olje-, gass- og kullreserver vil reduseres kraftig i åra som kommer, slår ny rapport fast. Her er fossilbransjen representert ved et raffineri i Edmonton i Canada. Foto: THE CANADIAN PRESS / Jason Franson / NTB scanpix
KOLLAPS: Verdien av verdens olje-, gass- og kullreserver vil reduseres kraftig i åra som kommer, slår ny rapport fast. Her er fossilbransjen representert ved et raffineri i Edmonton i Canada. Foto: THE CANADIAN PRESS / Jason Franson / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Coronakrisen har påvirket økonomien i land og bransjer over hele verden, og spesielt hardt har det gått utover fossilindustrien.

På et tidspunkt var oljeprisen i USA negativ. Helt sånn kommer det neppe til å bli i framtida, men den britiske tankesmia Carbon Tracker advarer i en ny rapport om at det er svært dystre utsikter for lønnsomheten for kull, olje og gass.

Verdikollaps

I en fersk rapport konkluderer de med at verdien av kull-, olje- og gassreservene vil bli redusert med to tredeler, med de enorme ringvirkningene det vil ha på verdensøkonomien.

En av forfatterne bak rapporten, energianalytikeren Kingsmill Bond, sier til Børsen at det egentlig ikke er noe nytt de kommer med, men at det nye er at de har satt tall på noen av estimatene.

Verdensbanken anslo i 2018 det framtidige overskuddet av olje, gass og kull til å være 39 billioner dollar (400 billioner norske kroner).

Carbon Tracker tror derimot at vi kan ha nådd toppen av oljeetterspørsel allerede, og er på vei nedover.

De har kommet fram til at dersom etterspørselen etter fossil energi faller med to prosent i året, i tråd med Parisavtalen, så vil det framtidige overskuddet på verdens olje-, gass- og kullreserver falle til 14 billioner dollar.

Selskap i den fossile industrien har en aksjeverdi på til sammen 18 trillioner dollar, noe som tilsvarer 25 prosent av verdien til aksjemarkedene i verden.

- Har ignorert endring

Skulle Carbon Trackers analyser slå til vil det, som de skriver selv, «utgjøre en betydelig trussel mot den globale finansielle stabiliteten».

- Min generelle bekymring er at de som driver med fossilt drivstoff som regel har ignorert endring. De har skapt sitt eget narrativ for hvorfor de ikke vil bli påvirket av forandring. Det er flott det, men forandringen skjer uansett. Det må de forholde seg til, sier Bond til Børsen.

Det internasjonale energibyrået har anslått at fallet i oljeetterspørselen i år vil være på ni prosent, der coronavirusets innvirkning på verden må ta store deler av skylden.

Bond mener at coronaviruset bare akselererte utviklingen, og legger til at det han legger fram egentlig er gode nyheter for den globale økonomien.

- Grunnen er at du må bruke nye, billige former for elektrisitet, som faller i pris og er tilgjengelig for alle. Det er gode nyheter for konsumenter, og, til slutt, den globale økonomien, påpeker Bond.

KRISEPAKKE: Statsminister Erna Solberg (H) forteller hvorfor det er viktig å gi skatteletter til olje- og gassnæringen nå. Video: Embla Augusta Hjort-Larsen. Reporter: Mats Rønning Vis mer

- Tapte penger uansett

Årsaken er at fornybar energi har blitt langt billigere, noe han mener de fleste land verden over bør merke seg. 80 prosent av verdens befolkning bor nemlig i land som importerer fossilt drivstoff, og de overfører årlig 2 billioner dollar til oljenasjonene.

- Dette er en enorm mulighet for land som importerer fossilt drivstoff til å spare billioner av dollar ved å gå over til en økonomi som bygger på ren energi, i tråd med Parisavtalen, sier Bond.

I de siste åra har det også vært en viktig forandring, som påvirker dem som investerer penger i energisektoren, mener Bond.

Energianalytikeren peker på at det lenge var moral som var det store diskusjonstemaet når man snakket om fossilt drivstoff. For 10 år siden ble det for eksempel snakket om at siden kull førte til miljøskade, ble det et moralsk standpunkt om man skulle sette penger i det eller ikke.

- Men rent økonomisk har ikke den diskusjonen hatt noe å si. For du tapte penger uansett, sier Bond.

- Det moralske argumentet har blitt erstattet av et økonomisk argument. Det er et sjeldent øyeblikk i verdenshistorien der det som er bra for planeten også er bra økonomisk.

Samtidig advarer Bond. Utviklingen kan føre til ustabilitet i oljestater som Saudi-Arabia, Russland, Irak, Iran og Venezuela, der store deler av økonomien er knyttet opp mot fossilindustrien.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer