Spår verdikollaps for oljebransjen

Verdien på verdens olje-, gass- og kullreserver vil reduseres kraftig, anslår ny rapport.

KOLLAPS: Verdien av verdens olje-, gass- og kullreserver vil reduseres kraftig i åra som kommer, slår ny rapport fast. Her er fossilbransjen representert ved et raffineri i Edmonton i Canada. Foto: THE CANADIAN PRESS / Jason Franson / NTB scanpix
KOLLAPS: Verdien av verdens olje-, gass- og kullreserver vil reduseres kraftig i åra som kommer, slår ny rapport fast. Her er fossilbransjen representert ved et raffineri i Edmonton i Canada. Foto: THE CANADIAN PRESS / Jason Franson / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Coronakrisen har påvirket økonomien i land og bransjer over hele verden, og spesielt hardt har det gått utover fossilindustrien.

På et tidspunkt var oljeprisen i USA negativ. Helt sånn kommer det neppe til å bli i framtida, men den britiske tankesmia Carbon Tracker advarer i en ny rapport om at det er svært dystre utsikter for lønnsomheten for kull, olje og gass.

Verdikollaps

I en fersk rapport konkluderer de med at verdien av kull-, olje- og gassreservene vil bli redusert med to tredeler, med de enorme ringvirkningene det vil ha på verdensøkonomien.

En av forfatterne bak rapporten, energianalytikeren Kingsmill Bond, sier til Børsen at det egentlig ikke er noe nytt de kommer med, men at det nye er at de har satt tall på noen av estimatene.

Verdensbanken anslo i 2018 det framtidige overskuddet av olje, gass og kull til å være 39 billioner dollar (400 billioner norske kroner).

Carbon Tracker tror derimot at vi kan ha nådd toppen av oljeetterspørsel allerede, og er på vei nedover.

De har kommet fram til at dersom etterspørselen etter fossil energi faller med to prosent i året, i tråd med Parisavtalen, så vil det framtidige overskuddet på verdens olje-, gass- og kullreserver falle til 14 billioner dollar.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer