Sparetabben du ikke må gjøre nå

Selv om børstallene har vært blodrøde den siste tida, er det ingen grunn til bekymring om du har penger i fond. - Ha is i magen, lyder meldingen fra ekspertene.

NEDGANG: Børsene har stupt rundt i hele verden den siste tida. Men har du penger i fond er det liten grunn til bekymring, mener ekspertene. Foto: Johannes EISELE / AFP / NTB scanpix
NEDGANG: Børsene har stupt rundt i hele verden den siste tida. Men har du penger i fond er det liten grunn til bekymring, mener ekspertene. Foto: Johannes EISELE / AFP / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Coronaviruset har den siste tida sendt hovedindeksen på børser over hele verden nedover, så også i Norge.

Forrige uke endte med det verste børsfallet siden 2011. Ser man på hele måneden, var fallet i februar det største siden august 2011. Aldri har det blitt omsatt flere aksjer enn i februar, og den travleste dagen noen sinne var 28. februar, ifølge Oslo Børs.

- Ha is i magen

Nedgangen kan få noen hver til å bekymre seg for sparepengene som er plassert i forskjellige fond, men det er likevel ingen grunn til å forhaste seg med å selge seg ut.

- Hvis du ikke tåler slik svingninger, så skal du ikke være i aksjemarkedet uansett. Skal du ha penger i aksjemarkedet skal det være langsiktig, og da skal du klare å sitte gjennom korreksjoner, sier Olav Chen, senior porteføljeforvalter i Storebrand.

Han viser til at på tross av fallet den siste tida så er globalaksjene opp 5 prosent de siste 12 månedene.

- Og det er det du skal forvente at du skal få i snitt over tid. Det som var tilfelle før det korrigerte ned var at du hadde et veldig bra børsår, og, avhengig av markedet, så var globale aksjer opp mellom 20 og 30 prosent. Det er unormalt høy avkastning, man kan ikke forvente det over tid, slå Chen fast.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer