Sparetabben du ikke må gjøre nå

Selv om børstallene har vært blodrøde den siste tida, er det ingen grunn til bekymring om du har penger i fond. - Ha is i magen, lyder meldingen fra ekspertene.

NEDGANG: Børsene har stupt rundt i hele verden den siste tida. Men har du penger i fond er det liten grunn til bekymring, mener ekspertene. Foto: Johannes EISELE / AFP / NTB scanpix
NEDGANG: Børsene har stupt rundt i hele verden den siste tida. Men har du penger i fond er det liten grunn til bekymring, mener ekspertene. Foto: Johannes EISELE / AFP / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Coronaviruset har den siste tida sendt hovedindeksen på børser over hele verden nedover, så også i Norge.

Forrige uke endte med det verste børsfallet siden 2011. Ser man på hele måneden, var fallet i februar det største siden august 2011. Aldri har det blitt omsatt flere aksjer enn i februar, og den travleste dagen noen sinne var 28. februar, ifølge Oslo Børs.

- Ha is i magen

Nedgangen kan få noen hver til å bekymre seg for sparepengene som er plassert i forskjellige fond, men det er likevel ingen grunn til å forhaste seg med å selge seg ut.

- Hvis du ikke tåler slik svingninger, så skal du ikke være i aksjemarkedet uansett. Skal du ha penger i aksjemarkedet skal det være langsiktig, og da skal du klare å sitte gjennom korreksjoner, sier Olav Chen, senior porteføljeforvalter i Storebrand.

Han viser til at på tross av fallet den siste tida så er globalaksjene opp 5 prosent de siste 12 månedene.

- Og det er det du skal forvente at du skal få i snitt over tid. Det som var tilfelle før det korrigerte ned var at du hadde et veldig bra børsår, og, avhengig av markedet, så var globale aksjer opp mellom 20 og 30 prosent. Det er unormalt høy avkastning, man kan ikke forvente det over tid, slå Chen fast.

Espen Sirnes, førsteamanuensis i finans ved Handelshøgskolen ved Universitetet i Tromsø har følgende klare råd til deg med penger i fond:

- Ha is i magen. Ikke gjør noen ting. Når man ser at børsen har falt er det antakeligvis for seint å unngå tapet.

Sirnes peker på at det er ekstremt vanskelig å time markedet, og at du da må følge markedet veldig tett og ha det som en heldagsjobb.

- Så det vil være en tabbe å få panikk og selge fondene sine nå?

- Ja, det er det. Da er sjansen stor for at man selger på bunn.

Børsen vil svinge

Pål Bergskaug, direktør for formuesforvaltning i fondsselskapet Skagen, vil heller ikke anbefale deg å kvitte deg med hele fondet ditt nå.

- Du skal selge når du har nådd sparemålene dine, eller selge når det stiger, sier Bergskaug til Børsen.

Han viser til rådene Skagen har publisert på sine nettsider.

«Selv om kursene faller har du ikke tapt penger før du tar penger ut av fondet. Så lenge de blir stående i fond vil verdien på sparingen din øke når kursen går opp igjen», heter det der.

- Børsene vil svinge. 2019 var et eksepsjonelt godt år, og vi visste at det ville komme hendelser i 2020 som kunne gi nedgang. Hvis ikke dette utarter til pandemi, så kan vi få en rekyl tilbake igjen allerede i 2020, sier Bergskaug.

Også Chen i Storebrand peker på at det er sannsynlig at man får en vekst igjen på litt lengre sikt.

- Vi overvåket dette veldig nøye og tett, og i de historiske tilfellene, som er sars og naturkatastrofer, så rammet det den økonomiske veksten hardt på kort sikt, men du får en gjeninnhenting når smitten stabiliserer seg, sier Chen.

- Den iPhonen du ikke kjøper i dag vil du uansett kjøpe om et halvt år når det har normalisert seg.

Når det gjelder hvilke fond du bør investere i, anbefaler Sirnes å kjøpe billigst mulig indeksfond.

- Da kan det være lurt å kjøpe en del i Norge, og ha noen som er i utlandet, sier Sirnes.

Noe bedre illustrasjon på hvorfor man bør sitte rolig selv om børsen ser ut til å stupe nedover, var fredagen på Oslo Børs.

Selv om hovedindeksen gikk kraftig ned, godt over 3 prosent, like etter åpning, krøp den oppover igjen mot slutten av dagen. Ved arbeidsdagens slutt endte hovedindeksen ned 1 prosent.

Tre spareråd

Chen i Storebrand har følgende tre råd til deg som sparer i fond:

Tenk langsiktig. Svingninger er helt normalt. Småsparere bør ikke selge seg hyppig inn og ut av aksjefond eller enkeltaksjer for å treffer bunner og topper perfekt.

Finn en spareform som passer for deg. Sover du dårlig om natta når børsene svinger, fins det alternativer til aksjemarkedet som fortsatt gir deg en høyere avkastning enn bankinnskudd.

Sett sparingen i system. Spar samme sum i fond hver måned og tenk langsiktig. Husk hvorfor du begynte å spare.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer