Kastrup i København:

Sparker ansatte: - Virkelig lei oss

Danmarks hovedflyplass må kutte kostnader.

SPAREGREP: København lufthavn opplever fortsatt negative ringvirkninger etter pandemien. Nå skal flyplassen kutte kostnader. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / AP / NTB
SPAREGREP: København lufthavn opplever fortsatt negative ringvirkninger etter pandemien. Nå skal flyplassen kutte kostnader. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / AP / NTB Vis mer
Publisert

Kastrup i København er under alvorlig økonomisk press. Tirsdag bekrefter Nordens største flyplass at 13 ansatte har fått sparken i forlengelse av et større spareprogram.

Det skriver bransjenettstedet Check-In og danske Børsen.

- København lufthavns økonomiske situasjon krever at kostnadene reduseres, og det har dessverre ført til nedskjæringer i aktiviteter og oppsigelser. Vi er virkelig lei oss for at vi nå må si farvel til flinke medarbeidere, sier kommunikasjons- og pressesjef Lise Agerley Kürstein, ifølge Ekstra Bladet.

Hun peker på pandemien som medvirkende årsak til at de nå må si opp ansatte. I løpet av den perioden pådro flyplassen seg en omfattende gjeld, ifølge Børsen.

- Vi har vurdert at dette er nødvendig for å kunne gjenskape en god virksomhet, der vi kommer tilbake til inntjeningsnivåene fra før coronapandemien, legger Kürstein til.

Tøft i Norge

Oppsigelsen rammer ansatte i administrasjonen, og det er foreløpig ikke varslet om flere nedbemanningsrunder.

Det er ikke bare flyplasser i Danmark som opplever presset. Denne uka la Norges største eier av flyplasser, Avinor, fram sitt ferske kvartalsresultat, hvor de varsler en anstrengt økonomisk situasjon de nærmeste åra.

- Samferdselsdepartementet fastsetter at den grunnleggende strukturen i selskapet skal bestå, men at de finansielle rammebetingelsene må styrkes. Det verdsetter Avinor. Samtidig forventer vi at den økonomiske situasjonen vil være anstrengt de nærmeste åra, også med de tiltakene som nå skisseres av eier, sa konsernsjef Abraham Foss i en pressemelding.

Totalt reiste 37,2 millioner passasjerer gjennom Avinors lufthavner i løpet av de ni første månedene i 2023, en økning på 12,2 prosent i forhold til tilsvarende periode i 2022.

Hvorfor er flybilletter dyrere nå enn før? Det forlanger EU svar på. Video: Jenny Emilie Aas Vis mer

- Nye kostnader

Driftsinntektene for de første ni månedene i 2023 utgjorde 8,7 milliarder kroner, som utgjør en økning på 15,2 prosent sammenliknet med tilsvarende periode i 2022.

Avinor peker likevel på at trafikken fortsatt ikke er tilbake på nivåene før coronapandemien.

- (...) Dette indikerer en svakere inntektsutvikling enn tidligere antatt, samtidig med en kostnadsbase som ikke i like stor grad varierer med inntektene, underregulerte lufthavnavgifter, endrede rammevilkår i form av bortfall av taxfreekvoter, og at det har tilkommet nye oppgaver med tilhørende kostnader.

- Avinor har dermed signalisert behov for en realøkning i avgifter for fortsatt å ha bærekraftige finansielle rammebetingelser.