Google-sjefen:

Sparker tusenvis - hever gigantlønn

Alphabet-sjefen får en samlet lønnspakke på over to milliarder kroner, samtidig som selskapet kutter kraftig i arbeidsstyrken.

GIGALØNN: Alphabet-sjef Sundar Pichai. Foto: REUTERS / Denis Balibouse / NTB
GIGALØNN: Alphabet-sjef Sundar Pichai. Foto: REUTERS / Denis Balibouse / NTB Vis mer
Publisert

226 millioner dollar, eller drøye 2,4 milliarder norske kroner. Det var den totale lønnspakken til administrerende direktør for Google og Goggles eierselskap Alphabet, Sundar Pichai, i fjor, skriver CNN.

Størstedelen av gigalønningen kommer fra en avtale om tildeling av aksjer. Aksjene hadde en verdi på til sammen 218 millioner dollar. Resten av inntekten kom fra en grunnlønn på to millioner dollar og at Alphabet brukte over fem millioner dollar på personlig sikkerhet for Pichai.

Lønnsboost hvert tredje år

At Google-sjefen kan dra ut sånne enorme summer skjer ikke hvert år - men det skjer hvert tredje år.

I 2019 ble Pichai også tildelt aksjer, og lønnspakken var da på til sammen 281 millioner dollar.

Den gigantiske lønnspakken kommer i en tid der Alphabet, og andre teknologiselskaper, har varslet at de skal kutte til dels kraftig i arbeidsstyrken.

Alphabet skal si opp 12 000 ansatte, eller rundt seks prosent av arbeidsstyrken globalt.

Tangen-kritikk

De enorme lederlønningene, spesielt i amerikanske teknologiselskaper, har fått mer oppmerksomhet de siste åra. En av kritikerne til de spinnville lønningene er sjefen for Oljefondet, Nicolai Tangen.

Tidligere i år langet han ut mot lederlønninger i selskaper hvor norske oljepenger er investert.

- I mange tilfeller stjeler toppledelsen pengene våre i fullt dagslys. Det er ikke alltid samsvar mellom utviklingen i verdiskapingen i selskapene og det ledelsen får betalt, sa Tangen til E24.

Oljefondet hadde ved årsskifte en eierandel på 0,98 prosent i Alphabet, verdsatt til 11,1 milliarder dollar.

Det gir også Tangen og hans kolleger stemmerett ved Alphabets generalforsamling, en stemmerett Oljefondet har brukt til å stemme mot en del store lederlønnspakker de siste åra.

Diskuterer ofte lederlønn

Børsen har sendt en forespørsel til Oljefondets presseavdeling, for å få svar på hvordan de vurderer lederlønnen til Sundar Pichai.

«Vi ønsker ikke å kommentere et enkeltselskap. Vi publiserer vår stemmeintensjon fem dager før generalforsamlinger. Der vil vårt syn stå», skriver kommunikasjonsrådgiver Sigurd Gotaas Brekke i en epost til Børsen.

På mer generelt grunnlag skriver Brekke at selskaper ofte henvender seg til Oljefondet før den årlige generalforsamlingen «for å diskutere lederlønninger eller andre saker aksjonærene skal stemme over».

I 2022 gjennomgikk Oljefondet sin stemmepolicy på lønnspakker. De har bestemt seg for å fokusere på lederlønninger på 20 millioner dollar eller mer, og på tilfeller der resultatene er uvanlig kostbare, og insentivene ikke tydelig samsvarer med aksjonærenes interesser.

Stemmer mot stadig flere lønnspakker

I 2022 stemte Oljefondet på 5624 saker om lederlønn. De stemte mot i ni prosent av sakene, en økning på to prosentpoeng fra året før.

«Økningen skyldtes delvis vår kritiske holdning til at selskapene justerte bonuskriterier eller resultatmålene som følge av pandemien, og dels at avlønningen steg i 2021 ettersom selskapene leverte bedre resultater enn i det første året under pandemien», skriver Brekke.

Han legger til at de i 2022 i økende grad stemte mot lederlønnspakkene i USA, og at det skyldes deres justerte stemmepraksis.

«Vi støtter ikke avlønningspakker der utfallet kan bli særlig kostbart og insentivstrukturen ikke stemmer overens med aksjonærenes interesser. I det amerikanske markedet så vi generelt et økende antall stemmer mot ledelsens anbefaling om avlønningsplaner», skriver Brekke.

I mars i år stemte Oljefondet mot Apple-sjef Tim Cooks lønnspakke på 99,4 millioner dollar. Med andre ord vil det ikke være veldig overraskende om Oljefondet vil vende tommelen ned fra Alphabet-sjefens lønnspakke heller.

Når det gjelder Apple-sjefen har det blitt kjent at Cook frivillig har tatt et lønnskutt på 40 prosent. Det begrunnes blant annet med «tilbakemeldinger fra aksjonærer».

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer