Norwegian-fallskjerm

Sparket - tjener 5 mill. mer enn ny toppsjef

Den sparkede Norwegian-sjefen Jacob Schram beholder lønna og vil dra inn 14 millioner kroner de neste to åra. Det er 5 millioner kroner mer enn den nye toppsjefen Geir Karlsen.

FALLSKJERM: Jacob Schram har ledet Norwegian siden 1. januar 2020. Når han nå må si fra seg styrestikka, beholder han årslønna på 7 millioner kroner i 24 måneder. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
FALLSKJERM: Jacob Schram har ledet Norwegian siden 1. januar 2020. Når han nå må si fra seg styrestikka, beholder han årslønna på 7 millioner kroner i 24 måneder. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Ikke stor entusiasme, sier Norwegians styreleder Svein Harald Øygard til Børsen.

Han kommenterer sluttpakka til Jacob Schram, som ble kastet etter et styremøte i selskapet søndag.

Schram har ledet Norwegian siden 1. januar 2020. Når han nå må si fra seg styrestikka, beholder han årslønna på 7 millioner kroner i 24 måneder. De første ni månedene med såkalt arbeidsplikt som rådgiver for styret, de neste 15 i form av en sluttpakke uten forpliktelser.

Enorm krise

- Vi anmodet ham om å godta en sluttpakke som bedre gjenspeiler utfordringene i industrien. Det godtok han ikke, sier styreleder Øygard.

- Kan du utdype dette?

- Luftfarten har vært i en helt enorm krise under pandemien og tatt den kanskje største trøkken av alle bransjer. Tusenvis har mistet jobben. Veldig mange av dem som har lånt selskapet penger har ikke fått igjen pengene sine. Og mange av disse utfordringene vil vedvare. Så vi søkte å finne en løsning som bedre gjenspeiler dette.

- Hva tenker du om at dere ikke lyktes?

- Det er ikke med stor entusiasme.

Sparket før forhandling

Finansdirektør Geir Karlsen tar over som toppsjef med umiddelbar virkning.

Karlsen er mannen som får æren av å ha ledet Norwegian gjennom svært krevende gjeldsforhandlinger, fra en situasjon der selskapet i praksis var konkurs, til nå å planlegge oppstart av stadig nye flyruter.

Karlsen får 4,5 millioner kroner i årslønn for å lede Norwegian ut av pandemikrisen.

- Det er 30 prosent under lønna til Schram, kommenterer Øygard.

Opptalt i rene kroner, betyr dette at om to år fra nå, så vil den sparkede Schram ha dratt inn 5 millioner kroner mer enn den nye toppsjefen Geir Karlsen.

- Hva tenker du om det, styreleder Svein Harald Øygard?

- Schram hadde en avtale som ble utarbeidet mot slutten av 2019, og den måtte vi forholde oss til.

- Spørsmålet er hva du tenker om det?

- Det ønsker jeg ikke å gå inn på, sier styrelederen, som gjør det klart at beslutningen om å avsette Schram skjedde i forkant av - og uavhengig av det mislykkede forsøket på å forhandle ned sluttpakken.

- Svært overraskende

Schram selv syns det var svært overraskende at han fikk sparken.

- Styrets beslutning om å gi meg sparken kom svært overraskende på meg, skriver han i en SMS til Dagens Næringsliv.

Schram går av med øyeblikkelig virkning. Finansdirektør Geir Karlsen tar over.

Han uttaler til NTB at han har vært villig til å forhandle ned etterlønnsavtalen.

- Jeg har kommet med konkrete tilbud som ville ha redusert denne i betydelig grad. Disse forhandlingene har dessverre ikke ført fram, sier Schram.

Videre roser han sine kolleger:

- Jeg har vært glad for samarbeidet med styret, fagforeninger, crew, øvrige medarbeidere og ikke minst egen konsernledelse samt andre direkte rapporterende. Det er en fantastisk gjeng som det har vært et privilegium å få lede i denne ekstremt turbulente perioden, og jeg gleder meg over å se at selskapets fly nå er på full fart opp i luften igjen, skriver Schram.

- Jeg ønsker Geir Karlsen og alle andre Red Nose Warriors lykke til videre, skriver han.

Mirakelmann

Om Norwegians nye toppsjef har styreleder Øygard følgende å si:

- Vi mener at Karlsen er den beste til å lede Norwegian ut av pandemien. Det er bred enighet i bransjen om at han har utrettet mirakler i arbeidet med å lede den finansielle rekonstruksjonen. Og for å beholde dyktige folk, må også et selskap som Norwegian betale en konkurransedyktig lønn.

- Så får han og dere i styret i tillegg kunne motta råd fra Schram i ni måneder. Hvor nyttig blir det?

- Schram er en ressursperson. Men nå må vi også se framover. Selskapet skal, heldigvis får jeg legge til, restartes. Nå legger vi ut millioner av nye billetter til hyggelige priser.

- Litt forkastelig

Lederen av kabinforeningen (Parat) i Norwegian, René-Charles Gustavsen, er ikke imponert over Schrams fallskjerm.

- Dette kom som en overraskelse. At dette skjer så fort er jo et tegn på at styret mener at dette var kritisk viktig. Vi må forholde oss til styrets beslutninger, og respektere det, men jeg tror ikke dette kommer til å påvirke driften i stor grad.

OVERTAR: Finansdirektør Geir Karlsen (til venstre) overtar som toppsjef i Norwegian etter Jacob Scharm, som går på dagen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
OVERTAR: Finansdirektør Geir Karlsen (til venstre) overtar som toppsjef i Norwegian etter Jacob Scharm, som går på dagen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

- Hva syns du om at Schram beholder lønna si som rådgiver i ni måneder, før han får 15 måneders sluttpakke med samme utbetaling?

- Jeg håper virkelig at dette var kritisk viktig, for at vi skal bruke penger på lederbytte nå … Jeg håper dette er velbrukte penger. Jeg syns disse sluttpakkene er litt forkastelige, egentlig.

Antyder konflikt

Alf Hansen er leder av Pilotforbundet - Parat i Norwegian. Han ønsker ikke å kommentere lønnsgapet mellom ny og avgått toppsjef i selskapet:

- Sjefsbyttet kom ganske overraskende på oss, men velger styreleder å la den sittende toppsjefen gå, så er det vel sånn, sier han om fallskjermen.

Hansen har tro på Karlsen:

- Så lenge vi sitter igjen med Geir Karlsen som toppsjef, så går nok dette greit. Han har vært konstruktøren av denne rekonstruksjonsprosessen, og mitt inntrykk er at alle i selskapet har et utrolig godt forhold til ham.

- Du ble overrasket?

- Dette kom veldig brått på, men det har åpenbart ligget en konflikt her som vi ikke kjenner noe til, avslutter Hansen.

  • Jacob Schram var sjef i Circle K før han ble utnevnt til ny Norwegian-sjef i november 2019.
  • Da hadde finansdirektør Geir Karlsen sittet i sjefsstolen som konstituert etter at Norwegian-grunnlegger Bjørn Kjos kunngjorde sin avgang i juli.
  • Da Schram kom inn, gikk Karlsen tilbake til jobben som finansdirektør og visekonsernsjef.
Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer