I slutten av mai i fjor gikk politiet til storstilt aksjon mot Nordeas hovedkontor på Majorstua i Oslo. Her pågrep de to personer, før politiet i juni arresterte ytterligere to ansatte fra Nordea. Totalt åtte stykker ble siktet i en sak om grov korrupsjon.
- De fire ansatte er nå suspendert fra sine stillinger. Vi samarbeider tett med myndigheter og politiet om saken, og Nordea vil aldri akseptere noen form for økonomisk kriminalitet eller å bli benyttet til handlinger som kan bidra til dette, uttalte kommunikasjonsdirektør Christian Steffensen i Nordea i fjor.

Røper ny jobb for milliardærsønn
Nekter straffskyld
Saken går ut på at det er lånt ut totalt 150 millioner kroner basert på forfalskede dokumenter. Nordea anmeldte selv saken til politiet i november 2021.
Ett år seinere ble en av de ansatte sparket av banken, med begrunnelsen «grovt pliktbrudd eller annet vesentlig mislighold av avtalen». Han er fortsatt siktet i saken.
Nå har mannen gått til søksmål mot sin tidligere arbeidsgiver for ugyldig oppsigelse, og krever å få jobben tilbake, samt erstatning på 160 000 kroner. Han har hele veien nektet straffskyld i den pågående straffesaken.
«NN utelukker ikke at det kan ha skjedd enkelte feil i saksbehandlingen, noe som er både menneskelig og naturlig. Det tilbakevises imidlertid på det sterkeste at NN har vært involvert i noen form for kriminell virksomhet, og/eller at han med viten og vilje skal ha opptrådt i strid med Nordeas interesser i de tre kredittsakene», står det i sluttinnlegget fra Elden advokatkontor, levert Oslo tingrett.
- Vår klare oppfatning er at Nordea ikke skiller mellom en pågående politietterforskning og vedkommendes arbeidsforhold i Nordea, noe som åpenbart er uheldig alle den tid han skal anses som uskyldig fram til det eventuelt foreligger en rettskraftig dom, sier mannens advokat Christian Flemmen Johansen til Børsen.

Forsvarer: - Kjenner seg overhodet ikke igjen
Han sier en konklusjon i straffesaken fra politiets side etter hans forståelse ligger langt fram i tid. Det har ikke lykkes Børsen å få en kommentar fra politiet før sakens publisering.
- Slik jeg ser det burde min klient fortsatt hatt anledning til å utføre sitt arbeid. Jeg viser også til at det forut for politisaken ikke var problematisert noe rundt hans arbeidsforhold i Nordea. Vi oppfatter derfor en direkte sammenheng mellom politisaken og oppsigelsen, sier advokat Flemming Johansen.
Saken skal behandles i retten neste uke.
- Det å bli oppsagt på dette grunnlaget oppleves naturligvis både urettferdig og tungt, samtidig som det har store konsekvenser både sosialt og økonomisk for ham.

Advarer nordmenn: Venter dobbeltsmell
Fant «betydelige kontaktinnskudd»
Nordea skriver i sitt sluttinnlegg at de har avdekket grove brudd fra sin tidligere arbeidstaker. De viser til tre varsler fra sommer og høst 2021 som går ut på at ansatte i banken innvilget lån basert på forfalskede dokumenter, som altså er kjernen i den mye omtalte Nordea-saken.
«Det ble varslet om en bakmann, som hadde vært involvert i bankbedragerier tidligere, og som fungerte som en kobling mellom kundene og de omvarslede Nordea-rådgiverne», står det i sluttinnlegget, signert Tommesen advokatfirma.
- Dette er en sak som gjelder gyldigheten av en avskjed, som blant annet er begrunnet i at arbeidstaker har bevilget lån basert på forfalskede dokumenter, i strid med banken interne retningslinjer, sier Nordeas advokat, Tron Dalheim, til Børsen.
Han ønsker ikke å kommentere saken ytterligere, da den skal behandles i retten.
I sine egne undersøkelser oppdaget banken, ifølge sluttinnlegget, at den aktuelle rådgiveren hadde satt inn «betydelige kontantinnskudd» på sin Nordea-konto.
«Ved gjennomgang av NNs e-postkasse fant Nordea også en flybillett tilhørende den omvarslede bakmannen knyttet til en felles tur til Istanbul i mars 2020. NN har ikke villet forklare seg om de betydelige kontantinnskuddene og deres opphav eller om sin relasjon til den omvarslede bakmannen».

Politiaksjon i Oslo: Bankansatte arrestert
Om «bakmannen»: - Uvedkommende
Bakmannen omtales i en større sak hos VG i juni i fjor. Mannen har tidligere dukket opp i tre etterforskninger av store banksvindler, men har mer eller mindre gått fri, skriver avisa. Selv nekter han overfor VG å være involvert i lånesvindel i den aktuelle saken.
Han dukker også opp i dommer knyttet til narkotikasmugling og lånebedrageri, men har bare sonet i fengsel for et mindre lovbrudd.
I den tidligere Nordea-ansattes sluttinnlegg står det hans «eventuelle forhold» til den såkalte bakmannen er «hans ansettelsesforhold uvedkommende».
- Han kjenner mange mennesker, og dette er en perifer bekjent, og ikke noe av betydning for hans arbeidsforhold. Det er dessverre en oppfatning Nordea ikke deler. Han har for øvrig aldri lagt skjul på sitt bekjentskap til ham, sier Flemmen Johansen.

Vil ta «slemme» vestlige selskaper
Siktede mener to av sakene som er gjenstand for oppsigelsen skyldes «en glipp», og at den tredje skyldtes at han ikke var opplært av Nordea til å skille mellom ekte eller falsk dokumentasjon.
Saksøker anklager også Nordea for å «på en sterkt inngripende måte ha misbrukt sin tilgang til hans bankkonto».
«NN er urettmessig avskjediget, under en pågående politietterforskning, og føler seg stemplet som «kriminell». Han står uten mulighet for å få seg annen bankjobb mens straffesaken er under etterforskning», står det.