Ukraina

Sparket etter Ukraina-artikkel

Journalisten James LaPorta (35) har fått sparken fra nyhetsbyrået Associated Press etter at han skal ha bidratt med usanne opplysninger om at det var et russisk missil som traff Polen i forrige uke.

SPARKET: Gravejournalist James LaPorta har fått sparken fra nyhetsbyrået Associated Press. Foto: AP Photo/Marta Lavandier
SPARKET: Gravejournalist James LaPorta har fått sparken fra nyhetsbyrået Associated Press. Foto: AP Photo/Marta Lavandier Vis mer
Publisert

NEW YORK (Børsen): Mandag fikk LaPorta sparken fra det store amerikanske nyhetsbyrået Associated Pess etter en kort intern granskning, melder Washington Post.

15. november ble den polske landsbyen Przewodow rammet av en eksplosjon. To personer ble drept, og hendelsen, som skjedde et par kilometer fra grensa til Ukraina, utløste global spenning.

LaPorta skal ha mistet jobben etter å ha bidratt med feilaktig informasjon til en nyhetsartikkel fra AP. I artikkelen blir det hevdet at Russland var ansvarlig for angrepet.

Feil opplysninger

«En amerikansk seniortjenesteperson sier at russiske misiler krysset inn i Nato-landet Polen og drepte to», het det i nyhetsvarselet fra AP, som Dagbladet og nyhetsmedier over hele verden opprinnelig siterte.

Siden viste det seg at opplysningene var feil. Myndighetene både i Polen og EU sier nå at de mener ett missil avfyrt av ukrainske soldater ved en feil havnet inne i Polen.

Dersom det faktisk var Russland som rammet Polen, kunne det fått store geopolitiske konsekvenser. Det kunne nemlig blitt tolket som et et russisk militærangrep på Nato, som kunne ha utløst en stor militær reaksjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.