- Sparket for feil leppestift

En New York-medarbeider hevder hun ble sparket for brudd på leppestift-regler - og krever Norwegian for tre millioner dollar.

LEPPESTIFT-FEIDE: Norwegian har havnet i en leppestift-krangel med en tidligere kabinmedarbeider i USA, som hevder at selskapets regler for leppestift var bakgrunnen for at hun ble sparket i februar i fjor. Her Norwegians nye konsernsjef Jacob Schram. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LEPPESTIFT-FEIDE: Norwegian har havnet i en leppestift-krangel med en tidligere kabinmedarbeider i USA, som hevder at selskapets regler for leppestift var bakgrunnen for at hun ble sparket i februar i fjor. Her Norwegians nye konsernsjef Jacob Schram. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norwegians omdiskuterte uniformsreglement skaper trøbbel i USA.

Selskapets bestemmelser om bruk av leppestift er bakgrunnen for søksmålet fra en tidligere kabinmedarbeider fra New York.

«Hun fikk sparken I hvert fall delvis for det ulovlige og diskriminerende grunnlaget av sitt påståtte brudd på saksøktes leppestiftpolicy, som saksøkte bare påtvang kvinnelige ansatte», står det i stevningen fra januar i år som nå verserer for en New York-domstol.

For dette krever kvinnen en erstatning på tre millioner dollar.

- Svart leppestift

Mens hun fløy for Norwegian var den tidligere kabinmedarbeideren direkte ansatt i bemanningsselskapet OSM Aviation, som nylig avsluttet sitt samarbeid med Norwegian.

Kvinnen fikk sparken i februar i fjor, etter en flyging til Oslo fra Fort Lauderdale i Florida måneden før. Underveis skal hun ha fått en skrape fra lederen for kabinpersonalet, fordi hun skal ha brukt leppestift i en ureglementert farge.

I oppsigelsesbrevet fra OSM Aviations representant sto følgende:

«Den 16. januar 2019, på flight DY7032, ble det rapportert at du ankom for avhenting med det som så ut som svart leppestift. NN, som du er klar over, er en slik mørk leppestift ikke i tråd med uniformsreglementet.»

«Diskret» sminke

I brevet siteres Norwegians uniformsregler, som foreskrev en «diskret» sminke, leppestift som matchet uniformens farger, og at «uniformsrød kan brukes».

Ifølge kvinnen var oppsigelsen diskriminerende, fordi leppestift-regelen ifølge stevningen bare gjaldt kvinner.

Hun viser til retningslinjer fra New Yorks kommisjon for menneskerettigheter, som sier at en arbeidsgiver ikke kan ha ulike kles- og utseende-koder basert på kjønn.

Nå har de saksøkte, som er Norwegian og bemanningsselskapet OSM Aviation, sendt inn sine tilsvar.

Avviser erstatningskrav

OSM Aviation avviser at leppestiftbruken var grunnen til oppsigelsen, og hevder at den skyldtes at hun ikke innordnet seg. Selskapet benekter også å ha iverksatt en «leppestift-policy» som bare gjaldt kvinnelige ansatte.

«Den relevante policyen foreskriver at hvis et medlem av kabinpersonalet velger å bruke leppestift, må leppestiften være i visse fargeavskygninger», skriver OSMs advokat.

Både Norwegian og OSM Aviation stiller seg fullstendig avvisende til kravet om til sammen tre millioner dollar.

Det er ikke første gang det blir bråk om Norwegians uniformsreglement.

Sminke- og sko-krav

I april i fjor, to måneder etter at kvinnen ble oppsagt, hadde VG en sak om Norwegians uniformsreglement med krav om sminke og sko. Avisas omtale fikk Likestillings- og diskrimineringsombudet til å rykke ut.

- Sminkekrav og krav om sko med hæler utelukkende for kvinner er forskjellsbehandling på grunn av kjønn. Det kan dermed rammes av loven, sa likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm til avisa, som skrev at «i et nylig revidert reglement for Norwegians kabinpersonale (...) kommer det fram at selskapet har et krav om at kvinner bruker sminke, mens menn ikke får lov.»

- Ja, det stemmer at det stilles forskjellige krav til menn og kvinner når det kommer til sminke, hår osv., skrev senior kommunikasjonsrådgiver Astrid Mannion-Gibson den gang i en e-post til VG.

Taust fra Norwegian

Dagbladets finansnettsted Børsen har spurt Norwegian og OSM Aviation om de har kommentarer utover det som står i selskapenes tilsvar til søksmålet.

«Vi har ingen kommentarer», skriver Norwegians kommunikasjonsmedarbeider Charlotte Holmbergh Jacobsson.

Hun svarer ikke på om Norwegians uniformsreglement vedrørende leppestift som siteres i søksmålet fortsatt gjelder, og har heller ikke oversendt reglementet slik vi har bedt om.

«Vi kommenterer naturlig nok ikke tidligere, - eller pågående, personalsaker i media», skriver OSM Aviations salgsdirektør Fredrik Strand Randgaard i en e-post.

Dagbladet har så langt ikke fått kontakt med den kvinnelige saksøkeren eller hennes advokater.

Krisen i Norwegian

Flyselskapet Norwegians redningsplan, vedtatt på en generalforsamling 4. mai, innebærer statsgaranterte lån på 3 mrd. og 12,7 mrd i gjeld som omgjøres til aksjekapital.

I 1. kvartal 2020 tapte selskapet 3,3 milliarder kroner før skatt og hadde i midten av juni bare 7 av 147 fly i drift pga. corona-krisen.

7650 (80 % av arbeidsstyrken) var i juni midlertidig oppsagt og 4705 piloter og kabinansatte var berørt av kansellert innleie fra bemanningsselskapet OSM.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer