Spetalen i byggebråk: - Ulovlig

Milliardæren trues med gigabot om arbeidet ikke stanses umiddelbart.

STOPPORDRE: Dette byggeprosjektet må milliardær Øystein Stray Spetalen umiddelbart stanse, krever Plan- og bygingsetaten i oslo kommune. Foto: Oslo kommune
STOPPORDRE: Dette byggeprosjektet må milliardær Øystein Stray Spetalen umiddelbart stanse, krever Plan- og bygingsetaten i oslo kommune. Foto: Oslo kommune Vis mer
Publisert

Arbeider med trapp og brygge på Øystein Stray Spetalens eiendom i Bygdøynesveien 25 er ulovlig, mener Oslo kommune.

I et brev fra Plan- og bygningsetaten pålegges milliardæren umiddelbart å stanse arbeidene. Om det ikke skjer, påløper en tvangsmulkt på 150 000 kroner som vil bli skrudd ytterligere opp dersom arbeidene på noe tidspunkt gjenopptas, heter det.

TAUS: Øystein Stray Spetalen ønsker ikke kommentere stoppordren fra Oslo kommune. Foto: NTB scanpix
TAUS: Øystein Stray Spetalen ønsker ikke kommentere stoppordren fra Oslo kommune. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Nei, nei, nei. Dette har jeg ingen kommentar til, lyder Spetalens respons når Børsen spør hvordan han stiller seg til brevet fra Oslo kommune.

Finner ikke tillatelse

Det var under en befaring 31. august at kommunen kom over det de mener er ulovlig arbeid i strandsonen.

På grunn av språklige utfordringer, kunne arbeiderne på stedet verken gjøre rede for omfanget av arbeidene eller vise til noen byggetillatelse for eiendommen, heter det i brevet fra kommunen.

Oslo kommune mener Spetalens byggeprosjekt omfatter «utvidelse av trapp med tilhørende støttemur, oppføring av gelender og endring av eksisterende landgang til flytebrygge.»

- Dette er tiltak i strid med byggeforbudet i strandsonen som krever tillatelse for å kunne gjennomføres. Vi kan ikke finne at det er gitt tillatelse til disse arbeidene, heter det videre.

Saftig bot varsles

Spetalen er ifølge bladet Kapitals oversikt over Norges 400 rikeste personer god for 3,5 milliarder kroner. Han er dermed rangert som landets 84. rikeste person.

I de offisielle likningstallene fra skattemyndighetene står Spetalen oppført med en formue på 1,7 milliarder kroner.

Spetalen får i brevet fra Plan- og bygningsetaten varsel om en tvangsmulkt på 150 000 kroner som vil forfalle dersom arbeidet gjenopptas før eventuell tillatelse foreligger.

«Vi varsler samtidig at vi kan vedta en ny og høyere tvangsmulkt dersom arbeidet gjenopptas,» skriver kommunen, som legger til at eventuelt brudd på pålegget om umiddelbar stans også kan føre til politianmeldelse.

Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune har foreløpig ikke besvart Børsens henvendelse om saken.

Ifølge DN har Spetalens Bygdøy-villa har et bruksareal på 3000 kvadratmeter. Den skal blant annet romme tennishall og spaavdeling, i tillegg til bibliotek, musikkrom og lounge.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer