Spinnvill coronagevinst for verdens rikeste

Mens coronaviruset har hatt en voldsom effekt på den gjennomsnittlige amerikanerens økonomi, er det en gruppe som ser ut til å gå klar av den økonomiske nedgangen: De aller rikeste.

RIKERE: Amazon.sjef Jeff Bezos kan le hele veien til banken, eller kanskje rettere sagt børsen. Selskapet hans har hatt en voldsom oppgang under coronakrisen, og dermed er verdens rikeste mann enda litt mer verdt. Foto: REUTERS / Katherine Taylor / NTB scanpix
RIKERE: Amazon.sjef Jeff Bezos kan le hele veien til banken, eller kanskje rettere sagt børsen. Selskapet hans har hatt en voldsom oppgang under coronakrisen, og dermed er verdens rikeste mann enda litt mer verdt. Foto: REUTERS / Katherine Taylor / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Selv om arbeidsledighetstallene som ble lagt fram fredag var langt bedre enn ventet, står fortsatt 20 millioner amerikanere uten jobb.

Torsdag kom det fram at 1,9 millioner har søkt om arbeidsledighet siste uka. Det er også færre enn de foregående ukene, men fremdeles langt over de verste ukene før coronakrisa.

Større forskjeller

Der den gjennomsnittlige amerikanske arbeideren kanskje har mistet jobben eller blitt permittert, med de økonomiske utfordringer det gir, er det en gruppe som ser ut til å gå helt klar av den økonomiske nedturen, skriver CNN:

De amerikanske milliardærene.

Ifølge en rapport fra den progressive tenketanken Institute for Policy Studies har amerikanske milliardærer blitt 565 milliarder dollar rikere siden 18. mars. Det tilsvarer 5400 milliarder norske kroner.

Et tall som er så høyt at det kan være litt vanskelig å få grep om, men for å sette det litt i perspektiv er det omtrent fire norske statsbudsjett, eller et halvt oljefond.

VARSLER: Dr. Rick Bright blir beskrevet som en varsler etter at han hevdet å ha blitt fjernet fra sin stilling fordi han viste motstand til Trumps anbefalinger om bruk av malariamedisin mot covid-19. Video: CNN. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Til sammen har de amerikanske milliardærene nå en samlet formue på 3500 milliarder dollar, som er 19 prosent høyere enn det var på det laveste punktet i starten av pandemien.

Ingen illustrerer utviklingen bedre enn Amazon-sjef, Jeff Bezos. Allerede i april ble det meldt at han var en av dem som tjente voldsomt mye penger under coronapandemien.

Siden har det bare gått oppover.

Teknologibedrifter i støtet

I skrivende stund er Bezos verdt 35,2 milliarder dollar mer enn han var 18. mars, som altså tilsvarer rundt 350 milliarder norske kroner.

Forbes anslår at Bezos verdier er verdt 148,2 milliarder dollar, over 1300 milliarder norske kroner. For den summen kunne han nesten dekket den norske stats utgifter et helt år.

- Milliardærenes voksende formue, satt ved siden av lidelsen og vanskelighetene til millioner, undergraver den sosiale solidariteten som kreves for at vi skal komme oss på beina sammen i åra som kommer, sier Chuck Collins, en av forfatterne av rapporten.

For Bezos del kan jubeltallene i stor grad tilskrives økt netthandel. En annen som også har grunn til å juble er Facebook-sjef Mark Zuckerberg.

DEMONSTRASJONER: Minst 3000 mister jobben i Spania som direkte følge av nedleggingen av Barcelona-fabrikken. Nyheten ble møtt med demonstrasjoner utenfor selskapets fabrikk i Barcelona. Reporter: Emilie Rydning. Video: NTB / Dagbladet TV Vis mer

Hans samlede verdier har økt med nesten 30 milliarder dollar siden 18. mars.

«Mellom 1. januar 2020 og 10. april 2020 har 34 av landets 170 milliardærer sett sine verdier øke med flere titalls millioner dollar. Åtte av disse milliardærene, Jeff Bezos (Amazon), MacKenzie Bezos (Amazon), Eric Yuan (Zoom), Steve Balmer (Microsoft), John Albert Sobrato (Silicon Valley real estate), Elon Musk (Tesla og Space X), Joshua Harris (Apollo Global Management) og Rocco Commisso (Mediacom), har økt sine verdier med over en milliard dollar», heter det i rapporten fra IPS.

Som oppramsingen over viser er det i stor grad teknologibedrifter som har tjent gode penger under coronakrisen. Aksjekursene hos flere teknologiselskaper har gått kraftig opp mens store deler av samfunnslivet har vært stengt for å hindre coronasmitte.

Amazon-aksjene har steget med 47 prosent fra lavpunktet i midten av mars.

Verdens rikeste

Da Forbes publiserte sin liste over verdens rikeste i april i år var Jeff Bezos på topp for tredje år på rad, på tross av at han ga 36 milliarder dollar av sin formue til MacKenzie Bezos som en del av skilsmisseavtalen i fjor sommer.

Formuen hans ble anslått til å være 113 milliarder dollar 18. mars, og siden har det altså bare gått en vei.

Ifølge Forbes er det nå 2095 dollarmilliardærer i verden.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer