- Spinnvill og
dønn urettferdig

SV-leder Audun Lysbakken mener lønnsutviklingen i staten er helt ute av kontroll. Nå tvinger de regjeringen og Senterpartiet til å handle.

KREVER HANDLING: SV-leder Audun Lysbakken mener Ap/ Sp-regjeringen ikke gjør nok for å stoppe lønnsveksten i staten. Nå fremmer de Sps eget forslag i Stortinget. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KREVER HANDLING: SV-leder Audun Lysbakken mener Ap/ Sp-regjeringen ikke gjør nok for å stoppe lønnsveksten i staten. Nå fremmer de Sps eget forslag i Stortinget. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Den er dønn urettferdig og spinnvill.

Slik beskriver Audun Lysbakken lønnsutviklingen i statlig sektor.

Dagbladets finansnettsted Børsen har vist at lederne i statseide bedrifter har hatt langt høyere lønnsvekst enn gjennomsnittet. Samtidig ble denne uka kjent at minst 300 ledere i staten tjener mer enn statsministeren. Det var Forskning.no som først meldte om undersøkelsen.

Dagbladets gjennomgang viser at ledere i statseide selskaper har hatt en lønnsvekst på 4,2 prosent, langt mer enn den jevne arbeidstaker.

- Husk at dette har skjedd samtidig som lønningene har stått stille for store grupper av arbeidsfolk, og samtidig som vi har fått flere fattige, sier en tydelig engasjert Lysbakken til Dagbladet.

Går hardt til verks

Som svar fremmer SV nå forslag om et lønnstak for ledere i staten. De mener ingen statsansatte bør tjene mer enn statsministeren, som i dag har en lønn på drøyt 1,7 millioner kroner.

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om at taket på samlet godtgjørelse for ansatte i staten, inkludert eventuelle tillegg og pensjon, ikke skal være på et høyere nivå enn de ordningene som til enhver tid gjelder for statsministeren.», heter det i forslaget.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.