Spinnvill profitt: - En fornærmelse

Denne uka presenterte Shell et overskudd på 400 milliarder kroner. Nå tar den britiske opposisjonen til orde for tøffere skattlegging av oljegiganten.

REKORDOVERSKUDD: Britiske Shell kunne presentere tidenes overskudd denne uka. Nå krever britiske opposisjonspolitikere at de skattlegges hardere. Foto: AP Photo / Kirsty Wigglesworth / NTB
REKORDOVERSKUDD: Britiske Shell kunne presentere tidenes overskudd denne uka. Nå krever britiske opposisjonspolitikere at de skattlegges hardere. Foto: AP Photo / Kirsty Wigglesworth / NTB Vis mer
Publisert

- Ingen selskaper burde tjene disse spinnville summene som følge av Putins ulovlige invasjon av Ukraina, sier leder for liberaldemokratene i Storbritannia, Ed Davey, ifølge The Guardian.

Etter Vladimir Putin og Russlands blodige invasjon av nabolandet Ukraina, har prisene på både olje og gass vært svært høye. Det har gitt alle olje- og gasselskaper enorme inntekter.

Her hjemme kunne Equinor presentere rekordresultat i tredje kvartal i fjor, da de fikk et justert driftsresultat på 24,3 milliarder dollar. Ifølge selskapet selv handlet det blant annet om sterk inntjening - hovedsakelig fra økte gasspriser.

Det har ført til at enkelte av partiene på Stortinget, deriblant Rødt, har omtalt Norge som krigsprofitører, noe statsminister Jonas Gahr Støre har gått i rette med flere ganger, seinest fra Stortingets talerstol på torsdag.

NHO: Nato-sjef Jens Stoltenberg mener Norge har blitt sårbare gjennom avhengigheten av russisk gass. Video: Lars Eivind Bones. Reporter: Marius Kallelid. Vis mer

Rekordoverskudd

Men dette er ikke bare en norsk debatt. For denne uka kunne det britiske oljeselskapet Shell presentere et overskudd på 40 milliarder dollar - rundt 400 milliarder norske kroner.

Det er det høyeste overskuddet i selskapets 115 år lange historie.

Samtidig mener den britiske opposisjonen at selskapet har betalt altfor lite skatt. Den britiske regjeringen kan kreve inn noe som kalles «windfall tax», noe som er en ekstraskatt på selskaper som tjener på noe de ikke selv er ansvarlige for.

Torsdag bekreftet Shell at de hadde betalt 134 millioner dollar i ekstra skatt i 2022, samtidig som de hadde betalt 520 millioner dollar til EUs «solidaritetsbidrag» - den europeiske versjonen av ekstraskatten.

Selskapet har anslått at de vil betale 500 millioner dollar i ekstraskatt i 2023.

«Uanstendig»

Det er ikke godt nok for den britiske opposisjonen. Labours klimatalsmann Ed Miliband, er ikke nådig med regjeringens skattepolitikk.

- Mens det britiske folket står overfor en vekst i energiregningen på 40 prosent i april, så lar regjeringen oljeselskaper med stor fortjeneste slippe unna når de ikke vil implementere en skikkelig ekstraskatt, sier Miliband.

Ifølge Paul Nowak, leder for Trades Union Congress, en nasjonal hovedsammenslutning av fagforeninger i Storbritannia med flere millioner medlemmer, er Shells overskudd «uanstendig» og «en fornærmelse mot arbeidende familier».

- Shell opplever en pengebonanza. Tiden for unnskyldninger er over. Regjeringen må ilegge energieselskapene en større ekstraskatt, sier Nowak, og legger til:

- I stedet for å holde lønningene til ambulansearbeidere, lærere, brannmenn og millioner av hardt pressede offentlige tjenestemenn nede, burde regjeringen få store olje- og gasselskaper til å betale sin rettferdige andel.

Krever høyere skattesats

Miliband i Labour anklager regjeringen for å motvillig ha innført ekstraskatten, skriver Evening Standard.

- Og nesten viktigst, og dette er til å klø seg i hodet av, de har innført et enormt smutthull for selskapene som driver med fossilt drivstoff, ikke for andre energiselskaper, sånn at hvis de gjør såkalte investeringer så får de store skatteletter, sier Miliband.

Shell har betalt over 120 milliarder kroner i skatt på globalt nivå i 2022, men siden bare fem prosent av Shells inntekter kommer fra Storbritannia, så begrenser det hvor mye den britiske regjeringen kan ta inn i skatt.

Ekstraskatten på de uventede inntektene ble innført noen måneder etter at Russland invaderte Ukraina. Da lå skattesatsen på 25 prosent. Den ble økt til 35 prosent i høst, og skal gjelde til 2028 - tre år lenger enn først planlagt.

Miliband har tatt til orde for at skattesatsen bør være 78 prosent.

Forsvarer skatten

Statsminister Rishi Sunak har på sin side forsvart skatten, som han mener har en god innretning.

- Vi mener den har en god balanse mellom å finansiere støtte til folks levekostnader, samtidig som den oppmuntrer til investeringer for å styrke Storbritannias energisikkerhet, sier Sunak.

Shell-topp Wael Sawan forsvarer også selskapets bidrag til Storbritannia.

- Vi tror på det betydelige potensialet for energiinvesteringer i Storbritannia, og håper folk ser bidraget vi kommer med. Jeg tror at regjeringen anerkjenner at selskaper som Shell er en viktig del av løsningen, sier Sawan.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer