2022 var et svært turbulent år. Krig, skyhøye energipriser og en galopperende inflasjon. Noen hver har måtte se at pengene ikke strekker like langt det siste året.
Nå har nok verdens aller rikeste, de 218 000 som omtales som «ultrarike» fremdeles råd til salt i grøten, klor i bassenget og champagne til kaviaren, men også de har måttet registrere at formuen deres har krympet ganske betraktelig.

Slik unngår de sjokkprisene
- Historisk sjokk
Fra 2021 til 2022 falt formuene deres med 10 prosent fra 101 500 milliarder dollar til 91 400 milliarder dollar, ifølge Knight Franks formuesrapport, skriver The Guardian.
Liam Bailey, leder for forskning og ansvarlig redaktør for rapporten, sier at etter år med enorme inntekter, så ble de superrike utsatt for et «historisk sjokk».
- Ukraina-krisen drev fram den europeiske energikrisen og bidro sterkt til en allerede økende inflasjon. Som resultat av det så vi i 2022 en av de skarpeste oppgangen i de globale rentene i historien, noe som førte til økonomiske forhold som Collins engelske ordbok kalte «permakrisen», sier Bailey.
For å havne i kategorien som rapportforfatterne kaller ultrarike, må man ha en formue på 30 millioner dollar eller mer.
Ifølge artikkelforfatterne er fjorårets tap det verste siden 1930-tallet.

Vanvittig forskjell: - Tar helt av
- Negativ trend
Det samlede formuestapet utgjør omtrent bruttonasjonalproduktet til Tyskland, Storbritannia og Frankrike - til sammen.
Fire av ti av de ultrarike klarte å øke størrelsen på formuen sin i fjor.
- Den overveldende trenden var negativ, konkluderer rapporten.
Det gikk verst utover de europeisk rikingens formuer, som falt med 17 prosent i fjor.

Varsler kjempesmell: - Ekstremvår for mange
Kjøper luksuseiendommer
På tross av dette har de superrike på ingen måte gjort som onkel Skrue og voktet hver krone som de skulle være et nyfødt barn. De har blant annet brukt store summer på luksuseiendommer.
Både i London og New York ble det solgt 43 eiendommer til over 25 millioner dollar i fjor. Det utgjør en økning på 26 prosent i London, men en nedgang på 35 prosent i New York.
Ifølge rapportforfatterne blir eiendomsinvesteringer sett på som den sikreste investeringen blant de aller rikeste, som nå heller investerer i eiendom enn gull.
I gjennomsnitt har rikingene to tredeler av formuen sin i eiendom eller næringseiendom. I gjennomsnitt eier de 3,7 hus hver - en oppgang fra 2,9 hus året i forveien, skriver Forbes.

Skal ha gjemt millionene hans
Musk tapte mest
Det har tidligere blitt kjent at mannen som tapte aller mest i fjor, også var den rikingen som ble mest omtalt. Vi snakker selvsagt om Elon Musk, som hver eneste uke har skapt nye overskrifter - først i forbindelse med sitt oppkjøpt av Twitter, og så sitt eierskap.
Ifølge Forbes tapte Elon Musk 115 milliarder dollar i løpet av 2022. Også Amazon-gründer Jeff Bezos måtte tåle store tap, anslått til 80 milliarder dollar, skriver CNBC.
Etter Musks rekordstore tap i fjor ble han skjøvet ned på andre plass på lista over verdens rikeste. Ifølge Bloombergs Billionaire Index er det nå luksuskonge Bernard Arnault som innehar den tittelen.
I skrivende stund blir hans formue anslått til å være 211,2 milliarder dollar - eller i overkant av 2200 milliarder norske kroner.