Spinnvill rikingnedtur: - Historisk sjokk

Verdens aller rikeste, de «ultrarike», fikk formuen sin kraftig redusert i fjor.

TAP: De ultrarike tapte store pengesummer i fjor. Den som tapte mest av alle var Twitter-eier og Tesla-gründer, Elon Musk. Foto: REUTERS / Jonathan Ernst / NTB
TAP: De ultrarike tapte store pengesummer i fjor. Den som tapte mest av alle var Twitter-eier og Tesla-gründer, Elon Musk. Foto: REUTERS / Jonathan Ernst / NTB Vis mer
Publisert

2022 var et svært turbulent år. Krig, skyhøye energipriser og en galopperende inflasjon. Noen hver har måtte se at pengene ikke strekker like langt det siste året.

Nå har nok verdens aller rikeste, de 218 000 som omtales som «ultrarike» fremdeles råd til salt i grøten, klor i bassenget og champagne til kaviaren, men også de har måttet registrere at formuen deres har krympet ganske betraktelig.

- Historisk sjokk

Fra 2021 til 2022 falt formuene deres med 10 prosent fra 101 500 milliarder dollar til 91 400 milliarder dollar, ifølge Knight Franks formuesrapport, skriver The Guardian.

Liam Bailey, leder for forskning og ansvarlig redaktør for rapporten, sier at etter år med enorme inntekter, så ble de superrike utsatt for et «historisk sjokk».

- Ukraina-krisen drev fram den europeiske energikrisen og bidro sterkt til en allerede økende inflasjon. Som resultat av det så vi i 2022 en av de skarpeste oppgangen i de globale rentene i historien, noe som førte til økonomiske forhold som Collins engelske ordbok kalte «permakrisen», sier Bailey.

For å havne i kategorien som rapportforfatterne kaller ultrarike, må man ha en formue på 30 millioner dollar eller mer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer