Saxo Banks «Outrageous predictions»

«Spinnville spådommer»: - Smertefullt for Norge

Når et år nærmer seg slutten, kappes økonomer om å levere de mest treffsikre analysene for det kommende året. En dansk storbank tillater seg å ta for seg noen scenarioer som vil «sende sjokkbølger» gjennom verdensøkonomien.

SPINNVILLE SPÅDOMMER: Saxo Bank har på sedvanlig vis kommet med sine «spinnville spådommer» for neste år. I en av spådommene kommer Norge dårlig ut. Foto: Lise Åserud / NTB
SPINNVILLE SPÅDOMMER: Saxo Bank har på sedvanlig vis kommet med sine «spinnville spådommer» for neste år. I en av spådommene kommer Norge dårlig ut. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

Hvert år bestreber høyt utdannede økonomer seg på å levere treffsikre analyser for hva som kan ventes i det kommende året. Danske Saxo Bank tar det et skritt lenger.

De har en årlig rapport de kaller «Outrageous Predictions for 2024» - «spinnville spådommer» - som de selv omtaler slik:

«Spådommene fokuserer på usannsynlige hendelser som har fått for lite oppmerksomhet, for om de skulle inntreffe vil de kunne sende sjokkbølger gjennom finansmarkedene».

De understreker at dette ikke er bankens offisielle prognoser, snarere en påminnelse til investorer om å se for seg alle potensielle utfall - også de som virker usannsynlige.

«De spinnville spådommene er et bevisst forsøk på å flytte grensene for markedsdeltakernes fantasi og forberede dem på alle eventualiteter».

«Smertefullt for Norge»

Dermed skulle alle forbehold være tatt med ettertrykk, og vi kan ta for oss noen av Saxo Banks åtte nokså usannsynlige hendelser.

Navlebeskuende som vi er her på berget, kan vi begynne med en som nevner Norge eksplisitt.

For hva om en koalisjon av land som går med til dels kraftige underskudd slår seg sammen for å restrukturere den globale handelsdynamikken i sin favør?

Saxo Bank ser for seg at den galopperende veksten i USAs budsjettunderskudd kan være den utløsende årsaken som får seks land - USA, Storbritannia, India, Brasil, Canada og Frankrike - til å slå seg sammen i noe de kaller «Romaklubben».

Målet deres vil være å «redusere landene med det høyeste overskuddets evne til å fortsette å øke overskuddene sine».

Måten det skal gjøres på er å tilbakestille landene i «Romaklubbens» underskudd gjennom gradvise og faste revalueringer av overskuddslandene, noe som vil muliggjøre en global nullstilling, og «skape en mer lik og stabil økonomisk modell».

«Å justere avviket i driftsbalansen mellom nøkkellandene vil være smertefullt for landene med høyest overskudd, som er Kina, Tyskland, Norge, Japan, Nederland og Singapore».

Et stadig større budsjettunderskudd for USA vil også gi dollaren, omtalt som verdens reservevaluta, problemer.

«Det at verdens reservevaluta spinner ut av kontroll reduserer tiltroen til Fiat-penger, noe som legger til rette for at gull, sølv og kryptovaluta stiger i verdi».

Saudi-Arabia kjøper Champions League

Noe som derimot ville gagnet Norge er en høyere oljepris, men hva om det kombineres med kostnadsproblemer knyttet til det grønne skiftet?

Saxo Bank tar for seg et scenario der oljeprisene når 150 dollar fatet rundt sommeren - noe som vil være rekorddyrt. I tillegg til Norge ville det være godt nytt for Saudi-Arabia.

Den styrtrike oljestaten har lagt om økonomien de siste åra, fra en sterk oljeavhengighet, til å investere tungt i turisme og underholdning. Det beste eksempelet på det er at Saudi-Arabias statlige investeringsfond i 2021 kjøpte den engelske fotballklubben Newcastle.

«Med støtte fra FIFA, gjennomfører kongedømmet et vellykket forsøk på å kjøpe UEFA Champions League, en av verdens mest prestisjetunge turneringer», lyder bankens scenario.

De gjør det om til en verdensomspennende turnering, og en betydelig andel av kampene skal spilles i Riyadh.

Kapitalismens endelikt

Ikke den store turbulensen for verdensmarkedene dette. Da vil det bli verre dersom Saxo Banks neste spådom skulle slå til: At USA varsler kapitalismens endelikt og tilbyr skattefrie statsobligasjoner.

Tanken bak dette er at amerikanske myndigheter forstår at politisk stabilitet avhenger av evnen til å finansiere det enorme budsjettunderskuddet gjennom utstedelse av amerikanske statsobligasjoner.

«Under intenst press fra Det hvite hus gjør kongressen kapitalgevinster og renteinntekter på amerikanske statsobligasjoner skattefrie. Med statsgjeld i hendene på innenlandske investorer blir finansieringskostnadene mindre volatile», skriver den danske banken.

Dette skjer ikke uten konsekvenser.

«Dette dramatiske grepet markerer slutten på kapitalismen, ettersom penger flytter seg fra private selskaper til det offentlige, og det å sitte på mer risikable eiendeler blir dyrere».

Dette vil en utvalgt gruppe kapitalsterke selskaper tjene på, samtidig som aksjemarkedet vil falle markant.

Presidentsjokk

2024 er også året for et nytt amerikansk presidentvalg. «Alle» tenker at det blir en kamp mellom den sittende presidenten Joe Biden, og hans forgjenger Donald Trump.

Men kanskje sjokkerer den uavhengige presidentkandidaten Robert F. Kennedy verden, og sikrer seg presidentvervet.

«Kennedys fredsbudskap og løfte om få slutt på overgrepene mot det amerikanske helsesystemet og bryte opp selskapers overdrevne makt, fører til at forsvars-, legemiddel- og helseskaper stuper, og internett- og informasjonsteknologimonopoler blir nervøse som følge av en bekymring for at en bredere krig på monopolselskaper er på trappene».

Selv om Saxo Bank kaller spådommene sine «spinnville», har de ikke alltid vært helt på jordet, skriver CNBC.

I 2015 så de for seg Brexit. De tok for seg en mulig tysk resesjon i 2019, noe landet bare så vidt styrte unna, og de spådde en voldsom oppgang i bitcoin i 2017.