Sjømateksport

Spinnville tall for Norge: - Overrasket

- En gradvis gjenåpning av verdenssamfunnet har åpenbart hatt en positiv effekt.

REKORDTALL: Aldri før har det blitt eksportert mer norsk laks enn i august i år. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
REKORDTALL: Aldri før har det blitt eksportert mer norsk laks enn i august i år. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens næringslivet verden over roper for full hals om enorme transportproblemer, kan den norske fiskerinæringa feire spinnville eksporttall.

For hittil i år er det eksportert sjømat for 72,9 milliarder kroner, opplyser Norges sjømatråd. Det er 5,44 milliarder mer enn for samme periode i rekordåret 2019, og er en ny verdirekord for årets åtte første måneder, ifølge sjømatrådet.

- Det går veldig bra. Vi eksporterte sjømat for 9,6 milliarder kroner i august, som er en økning på 32 prosent mot samme periode i fjor. Det er den beste augustmåneden noensinne, sier lakseanalytiker Paul T. Aandahl i sjømatrådet til Børsen.

Tror på ny rekord

Dersom trenden fortsetter vil Norge sette en ny årsrekord for eksport av sjømat, mener Aandahl.

- Jeg forventer at trenden vi har sett i år skal fortsette, med gode eksporttall både for fisk fra havbruk og villfisk.

Administrerende direktør i Norges sjømatråd, Renate Larsen, er strålende fornøyd med tallene.

- Norsk sjømateksport aldri hatt en høyere verdi i en august-måned før. En gradvis gjenåpning av verdenssamfunnet har åpenbart hatt en positiv effekt, sier Larsen.

Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen er også storfornøyd med utviklingen, ifølge NTB.

- Sjømat fra Norge er etterspurt. Sjømatnæringen har stått på gjennom en utfordrende tid, og nå er det godt å se at etterspørselen øker i takt med at verden åpner opp igjen. Regjeringa vil legge til rette for at det kan produseres og eksporteres mer sjømat, innenfor bærekraftige rammer, sier han.

- Overrasket

Fisk fra havbrukssektoren utgjør 77 prosent av den totale sjømateksporten. Det er eksport av laks, til sju milliarder kroner i august, som står for den største biten av kaka.

- Hva driver veksten?

- Vi har sett en gradvis gjenåpning av restaurantsektoren og økt turisme globalt. Samtidig ser vi at hjemmekonsumet fortsetter å øke i flere markeder, til tross for at folk går mer ut og spiser. Det har løftet etterspørselen etter laks, sammenliknet med samme periode i fjor, mener Aandahl, som legger til:

- Vi er overrasket over hvor sterkt markedet har kommet tilbake etter pandemien. Det har blitt rekruttert en del nye konsumenter under pandemien, som ikke før har spist laks hjemme. Det er en type kunnskap vi tar med oss når samfunnet åpner opp igjen.

Verdiveksten for makrell, ørret og skalldyr er også god i august, men det er spesielt veksten i eksport av norsk laks som drar totalverdien for sjømateksporten oppover, melder sjømatrådet.

- Det er gøy når det går bra i næringa. Det forventer jeg at det skal fortsette å gjøre framover. Samtidig ser vi at det er begrenset hvor mye man kan vokse i det korte bildet, sier Aandahl.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer