Oljebransjen

Spionmål for Russland

Russisk og kinesisk etterretning spionerer på norsk oljesektor, mener PST.

NORSK OLJEPRODUKSJON: Oljenæringen er et mål for russisk spionasje, mener PST. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
NORSK OLJEPRODUKSJON: Oljenæringen er et mål for russisk spionasje, mener PST. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Russiske, kinesiske og andre lands etterretningstjenester innhenter informasjon om norsk petroleumssektor,» slår Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fast, ifølge en rapport som Dagens Næringsliv har fått innsyn i datert 5. november.

- PST vurderer at norsk petroleumssektor utsettes for etterretningsaktivitet. Blant målene er både offentlige og private selskaper, teknologimiljøer ved universiteter og forskningsinstitutter, samt norske myndigheter, skriver PST selv i en pressemelding.

- Stort skadepotensial

De påpeker at petroleumssektoren er Norges største og viktigste næring.

- Etterretningsaktivitet rettet mot norsk petroleumssektor vurderes å kunne ha et stort og langsiktig skadepotensial for Norge, både militært, økonomisk og for nasjonal sikkerhet, skriver PST.

PST mener målene er både offentlige og privat selskaper, teknologimiljøer ved universiteter og forskningsinstitutter, i tillegg til norske myndigheter. Sintef og NTNU nevnes som eksempler på forskningsmiljøer som kan være etterretningsmål.

Fra rapporten til PST går det fram at andre lands etterretningstjenester forsøker å rekruttere kilder i norsk oljebransje.

Prøver å rekruttere

- PST vurderer at personer som arbeider i eller har en annen tilknytning til petroleumssektoren, samt personer som jobber med eller har kontakter innen olje- og gasspolitikk, kan bli tilnærmet og forsøkt rekruttert av andre lands etterretningstjenester. Konferanser og næringslivsmesser er naturlige møtesteder for en etterretningsoffiser for å innlede kontakt med personer med relevant fagkompetanse og/eller som har et personlig nettverk som er av interesse, skriver PST.

De mener også rekruttering kan skje i forbindelse med utenlandsreiser eller stasjonering i utlandet.

I tillegg påpeker PST at petroleumssektoren blir utsatt for nettverksoperasjoner eller hacking.

- I 2014 ble mer enn 50 norske olje- og gassvirksomheter, samt Olje- og energidepartementet og Oljedirektoratet utsatt for et stort nettverksangrep. Etterforskningen av hendelsen viste at trusselaktører hadde kartlagt og målrettet angrepet mot nøkkelfunksjoner og nøkkelpersoner i sektoren, skriver PST.

Svarer

Russland kaller uttalelsene fra PST som «primitiv propaganda».

- Det er ikke noe nytt i uttalelser fra PST om «russiske trusler» mot petroleumssektor, det er kun generelle spekulasjoner. Spesialtjenesten driver med primitiv propaganda i flere år, skremmer Norges befolkning, leter etter fiender der de ikke finnes, skriver Russlands ambassade i en uttalelse til Dagens Næringsliv.

De mener at Norge «istedenfor å demonisere Russland» burde tenke på å tilrettelegge for mer samarbeid.

Kinas ambassade har foreløpig ikke kommentert opplysningene.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer