Russiske spionnettverk:

Spionnettverket: - Snor seg unna

Russiske spionnettverk klarer fremdeles å få varer fra EU inn i landet, til tross for sanksjoner.

OMGÅR SANKSJONER: Russiske selskaper lykkes klarer å få kjøpt materiell fra EU, på tross av sanksjoner. Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP / NTB
OMGÅR SANKSJONER: Russiske selskaper lykkes klarer å få kjøpt materiell fra EU, på tross av sanksjoner. Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siden Russland invaderte Ukraina har Vesten innført historisk kraftige sanksjoner mot Russland, i et forsøk på å hemme deres evne til å føre sin blodige krig.

Likevel er det ikke slik at Russland er totalt avskåret fra å få tak i ting Vesten ikke ønsker at de får tak i.

Kjøper fra EU-selskaper

Financial Times har avdekket at et russisk spionnettverk har fått tak i sensitiv teknologi fra EU-selskaper, som Vladimir Putin har behov for i sin krig.

Nettverket - som er skapt for å skaffe alt fra mikrobrikker til ammunisjon - har fått tak i maskinverktøy fra selskaper i Tyskland og Finland, til tross for sanksjoner innført i mars 2022.

Det omtales som Serniya-nettverket og blir av amerikanske myndigheter anklaget for å jobbe med «svært sensitive og klassifiserte anskaffelser» på vegne av FSB, Russlands spionbyrå.

På tross av at deler av nettverket har avsluttet sin handelsaktivitet etter at sanksjonene ble innført, er det andre selskaper som har begynt.

Det Financial Times nå har avdekket er at et selskap som kontrolleres av samme personen som kontrollerer en enhet i Serniya-nettverket, som skal være «engasjert i spredningsaktiviteter i regi av russiske etterretningstjenester», har fortsatt å kjøpe varer fra selskaper innenfor EU også etter krigens utbrudd.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer