Spiste sardiner - døde

En kvinne døde og minst 16 personer ble syke etter å ha spist sardiner ved en restaurant i Bordeaux i Frankrike. Nå er kokken siktet.

Bordeaux: Den franske byen og distriktet kjent for sine velsmakende viner. Foto: Jean Marc Barriere / Hemis / Scanpix
Bordeaux: Den franske byen og distriktet kjent for sine velsmakende viner. Foto: Jean Marc Barriere / Hemis / Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det melder nyhetsbyrået AFP.

Området Bordeaux er viden kjent for den høye kvaliteten på vinen som produseres der. Og det var nettopp på vinbaren Tchin Tchin at en 32 år gammel gresk kvinne ble syk og døde - angivelig etter å ha spist sardiner - i september.

Restauranten er nå permanent stengt.

Kvinnen skal ha dødd av botulisme, altså forgiftning fra bakterien Clostridium botulinum.

«I Norge skyldes matbåren botulisme vanligvis hjemmeprodusert rakefisk og spekemat. Næringsmiddelet blir forurenset med sporer og det dannes toksiner som produseres under anaerobe forhold.», skriver FHI på sine hjemmesider.

DYRE MATVARER: Synes du også at maten har blitt veldig dyr? Vi har tre veldig gode tips til deg som vil spare litt penger når du er på butikken. Video: Embla Hjort-Larsen / Elisabeth Dalseg. Vis mer

Botulisme har en dødelighet på mellom fem og ti prosent, oppgir FHI.

I løpet av en ukes tid ble 16 personer dårlige etter å ha spist sardiner ved restauranten den sørvestlige byen i Frankrike.

Etter at flere ble syke oppdaget myndighetene «flere brudd på hygienebestemmelsene» og spesielt når det gjaldt «preserveringsmetoder gjort hjemme».

Det er uvisst om kokken kan ha preservert sardinene og andre matvarer på en uhygienisk måte hjemme før servering i restauranten.

Tirsdag ble kokken ved Tchin Thcin arrestert, melder AFP. Onsdag ble han siktet for uaktsomt drap - samt å selge forgiftet mat.

Strafferammen for siktelsene kan gi opptil fem års fengsel.

Etter en gjennomgang har franske helsemyndigheter kommet til at rundt 25 ble eksponert for de forgiftede sardinene.