Splid om svensketall

En ny undersøkelse viser at færre nordmenn handler over grensa. Samtidig melder svenske butikker at det går mot rekordår.

MAXIMAT: Ole Jørgen Lind er butikksjef på Maximat på Nordbycenteret. Tallene for første halvdel av juli gir ham grunn til å smile. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
MAXIMAT: Ole Jørgen Lind er butikksjef på Maximat på Nordbycenteret. Tallene for første halvdel av juli gir ham grunn til å smile. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer
Publisert

SVINESUND (Dagbladet): De første tallene for juli gjør at Nordbycenteret kan håpe på rekordår. Stikk i strid med de nyeste undersøkelsene, som sier at færre nordmenn legger handelen hos «söta bror».

Onsdag 12. juli var det opp mot 45 000 besøkende på Nordbycenteret - nesten 35 000 flere enn det som anses som en normaldag om sommeren.

- Det er som i gode, gamle dager. Som før pandemien, sier senterleder Ståle Løvheim til Dagbladet.

I ØDEMARKA: En kort kjøretur over grensa ligger Nordbycenteret, hvor mange nordmenn legger handleturen. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
I ØDEMARKA: En kort kjøretur over grensa ligger Nordbycenteret, hvor mange nordmenn legger handleturen. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Julis første halvdel sett under ett likner mye på samme tid i fjor - som også var kjempegod.

- Skulle besøkstallene holde seg, kan det fort bli den beste juli måned i Nordbys historie.

- Nærmere halv pris

Lene Vestby fra Kråkerøy er en av de som har reist over grensa for å handle denne torsdagen. Hun skal ha sommerfest om noen uker, og gjør unna deler av storhandelen på Maximat.

- Jeg er her kanskje en gang i kvartalet, men handler det meste i nærbutikken. Jeg trengte litt drikkevarer til sommerfest - utvalgte ting er mye rimeligere her, sier hun til Dagbladet.

STORHANDEL: Lene Vestby skal ha sommerfest om noen uker, og tar storhandelen i Sverige. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
STORHANDEL: Lene Vestby skal ha sommerfest om noen uker, og tar storhandelen i Sverige. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Selv om det også har blitt dyrere å handle i Sverige, mener hun at det fortsatt er penger å spare - særlig på kjøtt, ost og drikkevarer. I handlevogna har hun blant annet brus og alkoholfri øl, noe hun anslår er nærmere halv pris sammenliknet med i norske butikker.

- Men så blir det en del impulskjøp også, så det er ikke sikkert at vi sparer så mye likevel, sier hun og smiler.

Hun er del av en husstand på to voksne og to barn, og forteller at de har blitt mer bevisste på forbruket generelt.

- Det er høye renter og dyr strøm. Spesielt i forbindelse med større anledninger, hvor man skal handle mye, er det litt å spare på å dra til Sverige.

Årets travleste dag

For dagligvarekjeden Maximat er utsiktene for året enda bedre enn for kjøpesenteret som helhet: De tolv første dagene ligger 20 prosent foran samme tid i fjor, til tross for at juli 2022 var den beste juli måned noensinne.

- Vår opplevelse er at vi har kommet veldig fort ut av startblokkene etter pandemien, og fått et godt tempo veldig raskt.

Det sier butikksjef Ole Jørgen Lind.

POPULÆRT: Pepsi Max er noe av det nordmenn handler mest av i Sverige. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
POPULÆRT: Pepsi Max er noe av det nordmenn handler mest av i Sverige. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Dagbladet møter ham på Maximat torsdag 13. juli, dagen etter årets hittil travleste dag. Det er fint vær denne torsdagen, noe som ofte er ensbetydende med roligere dager i butikken. Gårsdagens gråvær er noe av forklaringen bak besøkstallene.

- Når en ser på store tall om grensehandel generelt, som SSB og DNB viser til, så er det et gjennomsnitt. Vi måler hverdagen vår i våre egne tall, sier Lind.

DNB-tall fra 10. juli viser at nordmenn på dagstur til Sverige hadde handlet for 4,43 milliarder i år. Det er på samme nivå som samme periode i fjor, men 23 prosent lavere enn i 2019.

Tall fra Statistisk sentralbyrå for månedene januar, februar og mars, viste en nedgang på 9,1 prosent sammenliknet med samme periode i 2022.

Ønsker mer plass

Til tross for den generelle nedgangen, viser tallene for Nordbycenteret noe helt annet.

En av årsakene til at butikken har fått kundene så raskt tilbake, etter et par pandemiår Lind beskriver som null-år, tror butikksjefen er den økonomiske situasjonen totalt sett - med høye renter og strømregninger, blant annet.

- Man kan påvirke litt på egen rente og strømregninga, men så stopper det opp. Man kan fortsatt påvirke matbudsjettet - for eksempel ved å handle i Sverige.

Butikken har ifølge Lind 226 ansatte, noe som tilsvarer rundt 150-160 årsverk. Omtrent halvparten av disse er nordmenn.

- I går var det full rulle på alle, sier han og viser til rekorddagen med 45 000 besøkende på senteret totalt.

Øverst på ønskelista til butikksjefen, for å kunne ta unna kundemengden, står mer areal.

- Butikken er stor, men altfor liten med tanke på den totale omsetningen. Lageret kunne godt hatt bedre plass, men det blir til at vi får billass på billass. I går fikk vi rundt 100 paller med varer fra Cola. Det er mer eller mindre solgt nå, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer