«Spøkelsesby» raser: - Sabler oss ned

En artikkel hos dansk TV 2 fikk innbyggerne i den danske turistbyen Sæby til å se rødt.

IKKE «SPØKELSESBY»: Innbyggerne i den danske turistbyen Sæby vil ha seg frabedt merkelappen «spøkelsesby». Foto: Foto: Alamy Stock Photo / NTB
IKKE «SPØKELSESBY»: Innbyggerne i den danske turistbyen Sæby vil ha seg frabedt merkelappen «spøkelsesby». Foto: Foto: Alamy Stock Photo / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- De sabler oss ned, og det trenger vi ikke, sier Jette Johansen, styreleder i Sæby Handel og eier av tre klesbutikker i den lille, danske sommerbyen Sæby, til bt.dk.

Det er en artikkel og et TV-innslag fra dansk TV 2 tidligere denne uka, som Børsen også omtalte, at den danske turistbyen ble omtalt som en «spøkelsesby».

Regn og atter regn

Bakgrunnen for den noe negative omtalen var at det, ifølge TV 2, hadde vært uvanlig langt mellom sommergjestene så langt i sommer, noe som ble koblet til et uvanlig dårlig sommervær.

I juli har det falt 135 millimeter regn i Sæby, og siden skoleslutt 143 millimeter. I samme periode har det vært åtte dager med oppholdsvær.

Både turister og representanter for det lokale næringslivet kunne bekrefte at det var litt lengre mellom gjestene enn vanlig.

- Jeg ligger 30 til 40 prosent under i forhold til omsetningen i fjor, sa Michael Christensen, som eier kafeen Lanternen, og sukket over «drittværet».

- Kunne latt være å komme

Men at en litt skral sommer, med dårlig vær og kanskje litt færre folk, gjør at Sæby kvalifiserer til karakteristikken «spøkelsesby», se det er ikke lokalbefolkningen enig i.

Jette Johansen hamrer løs mot dansk TV 2.

- Hvis de hadde planer om å vinkle det så negativt og framstille byen som en spøkelsesby, som kunne de latt være å komme. Vi er flere som er veldig frustrert over artikkelen og ikke kjenner igjen byen vår, sier Johansen.

Sæby er en havneby som ligget i Frederikshavn kommune, nordøst i Danmark, og som vanligvis tiltrekker seg mange sommerturister som følge av sine badestrender.

Og når man er en sommerby, med fine strender som viktig trekkplaster, er det kanskje ikke så rart om årets sommervær har skremt bort en turist eller ti.

Har endret tittel

Johansen tilstår at det er færre turister i Sæby enn det pleier å være, og at de som er der kanskje bruker mindre penger. En del av bildet her er valutakursen, som gjør at norske og svenske turister har litt mer å rutte med på danmarksferie.

- Det er noe som heter valutakurser. Svensker og nordmenn som kommer hit er ikke så kjøpesterke som de pleier. Det er selvfølgelig et problem for oss som by, fortalte kaféeier Christensen i den utskjelt TV 2-artikkelen.

Dansk TV 2 har faktisk endret tittelen på artikkelen om Sæby i etterkant av de lokale protestene, og omtaler ikke lenger byen som en «spøkelsesby». Nå lyder tittelen «Regnvær rammer turistby hardt».

TV 2 har så langt ikke kommentert saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer