«Spøkelsesby» vil bli turistperle

Har stått forlatt i 70 år, med bare én innbygger. Nå søker myndighetene investorer til byutviklingen.

UTENFOR ALLFARVEI: Byen Cossack i Australia har vært så godt som folketom de siste 70 åra. Nå håper myndighetene å vekke byen til livs. Foto: Michal Lewi / Wikimedia Commons
UTENFOR ALLFARVEI: Byen Cossack i Australia har vært så godt som folketom de siste 70 åra. Nå håper myndighetene å vekke byen til livs. Foto: Michal Lewi / Wikimedia Commons Vis mer
Publisert

Den australske byen Cossack ligger idyllisk plassert like ved havet i delstaten Vest-Australia. Byen regnes som fødestedet til Australias perleindustri, men ble forlatt i 1950.

De siste 70 åra har området nærmest blitt betraktet som en spøkelsesby. Cossack huser bare én innbygger: en vaktmester som holder byen ren og ryddig, og som vinker til en turist fra tid til annen.

Det kan imidlertid endre seg drastisk nå som myndighetene vil gjøre den forlatte spøkelsesbyen om til en turistperle. Det kan også føre til at byens eiendommer snart havner på markedet, melder CNN Travel.

Dyster historie

Australias urfolk, ofte omtalt som aboriginer, bodde i regionen i over 40 000 år. De levde imidlertid under grusomme omstendigheter, og ble tvunget til å dykke etter perler i Cossack på 1800-tallet, i forbindelse med oppstarten av delstatens perleindustri.

SPØKELSESBY: Cossack har vært forlatt siden 1950, og er en kjent spøkelsesby i Vest-Australia. Foto: Shutterstock / NTB
SPØKELSESBY: Cossack har vært forlatt siden 1950, og er en kjent spøkelsesby i Vest-Australia. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer

- Neste gang du ser undrende på skjønnheten i en vestlig australsk perle, bør du også tenke på aboriginene som led så fryktelig under industriens mørkeste dager, står det på en skilt i den forlatte byen.

Skiltet er hengt opp som en del av «Warlu Way», en 2480 kilometer lang strekning gjennom den nordlige delen av Vest-Australia, som introduserer turister for viktige steder knyttet til historien om det australske urfolk. Administrerende direktør i delstatens nordvestlige turistnæring, Natasha Mahar, mener at Cossack er det perfekte stedet for turister som ønsker å lære om landets perleindustri.

Diskutert i flere år

De originale bygningene fra 1800-tallet er blitt godt vedlikeholdt, til tross for at byen har vært forlatt i 70 år.

- Når du går rundt på dette tomme stedet og ser alle de vakre, gamle bygningene, blir man interessert i å forstå byens historie og hvorfor den ble forlatt, sier Mahar til CNN.

Utviklingen av Cossack har blitt diskutert i flere år, men det var ikke før i slutten av oktober i år at myndighetene tok grep. Nå er målet å forandre byen slik at det blir et attraktivt område for turister, bestående av både kafeer, historiske museer og campingfasiliteter ved havet.

ORIGINALE BYGNINGER: Byen består av flere originale bygninger fra 1800-tallet. Nærmest alle står imidlertid tomme. Foto: Shutterstock / NTB
ORIGINALE BYGNINGER: Byen består av flere originale bygninger fra 1800-tallet. Nærmest alle står imidlertid tomme. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer

Søker investorer

I forbindelse med utviklingen av byen, oppfordrer myndighetene i delstaten investorer til å vise interesse dersom de ønsker eiendomsrett i Cossack. Men byen er imidlertid ikke tilgjengelig for kjøp helt ennå, ifølge CNN.

- Målet med interesseregistreringen er å revitalisere byområdet, ikke å oppnå en pengeverdi, sier en talsmann fra delstatsmyndighetene til kanalen.

Vedkommende understreker at myndighetene vil sørge for gode ordninger som sikrer langsiktig forvaltning av eiendelene til eventuelle investorer. Framtidige eiere er i tillegg pliktet til å verne om byens kulturminner.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer