Kina:

Spøkelsesbyer: Vanvittig mange tomme boliger

Eksperter mener det nå finnes flere tomme boliger enn det finnes innbyggere i Kina.

SPØKELSESBY: Et boligprosjekt i Wuhan er lagt på is av kriserammede Evergrande. Foto: AFP / NTB
SPØKELSESBY: Et boligprosjekt i Wuhan er lagt på is av kriserammede Evergrande. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert

Den kinesiske boligsektoren har vært et eneste mareritt de seinere åra. I lang tid har verden holdt pusten i frykt for at landets boligboble skal sprekke - og potensielt sende verdensøkonomien inn i en ny finanskrise.

Boligmarkedet står nemlig for nesten en tredjedel av Kinas økonomi. Men de kinesiske eiendomsselskapene har bare bygget og bygget. Hele byer har oppstått - uten at en eneste en har kjøpt bolig. Flere boligprosjekter er påbegynt og forlatt.

Den kinesiske boliggiganten Evergrande er så tynget i gjeld at selskapet nærmest står i knestående - ved utgangen av 2022 hadde selskapets samlede gjeld beløpt seg til tilsvarende 804 milliarder kroner. Bare i 2021 og 2022 gikk selskapet 811 milliarder kroner i underskudd.

- 1,4 milliarder

Det er særlig coronapandemien som har lagt en enorm demper på etterspørselen i boligmarkedene - samtidig som utbyggerne har pøst på med boliger.

Hvor mange tomme boliger som fyller landet er det ulike estimater på, ifølge tidligere topp ved Kinas statistikkbyrå, He Keng, på det sosiale mediet Weibo.

Utenrikskommentator Morten Strand tror spenningene mellom Kina og USA vil være den neste konflikten etter at krigen i Ukraina er over. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

«Hvor mange tomme hjem er det nå? Hver ekspert gir et veldig ulikt estimat, hvor de mest ekstreme mener at antall tomme hus er nok for tre milliarder mennesker. Det estimatet er nok litt høyt, men 1,4 milliarder mennesker kan neppe fylle dem», skriver han.

Slo tilbake

Med andre ord er det flere tomme boliger enn det landets innbyggere kan fylle. Det inkluderer boliger som er solgt, men ikke bygget, og boliger som er ferdige - men ikke solgt.

Ifølge det nasjonale statistikkbyrået var det 648 millioner kvadratmeter med usolgte boliger ved utgangen av august. Det tilsvarer ifølge Reuters 7,2 millioner hjem - ikke inkludert de talløse boligprosjektene som er solgt, men ikke ferdigstilt, eller hjemmene som er kjøpt av spekulanter og står tomme.

Kinas utenriksdepartement svarte nylig på kritikken av landets boligmarked, ifølge nyhetsbyrået.

- Alle mulige kommentarer som spår kollapsen til Kinas økonomi kommer til overflaten her og der, men det som har kollapset er slik retorikk, ikke Kinas økonomi, sa en talsperson på en pressekonferanse.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer