Extinction Rebellion

Sponset av nærings-ministerens firma

Extinction Rebellion-aktivistene som ble politianmeldt av Stortinget, fikk i fjor en støtte på 300 000 kroner av næringsministerens familiebedrift. - Å lamme landets nasjonalforsamling er absolutt ikke riktig måte å gå fram på, sier Jan Christian Vestre nå.

STORTINGSAKSJON: Flere fra Extinction Rebellion Ung avbrøt Stortinget og limte seg fast i galleriet i forrige uke. Foto: Heiko Junge / NTB
STORTINGSAKSJON: Flere fra Extinction Rebellion Ung avbrøt Stortinget og limte seg fast i galleriet i forrige uke. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

«It is people with big dreams who do change the world,» skrev den daværende sjefen i møbelfabrikken Vestre i 2020.

I en rapport erklærte han at firmaet gir pengestøtte til Extinction Rebellion i et tre års engasjement. Klimaaktivistene er nødvendige for å få fart på endringene som skal løse klimakrisa, mente han.

Den daværende sjefen heter Jan Christian Vestre og er i dag næringsminister. Han eier fortsatt det meste av selskapet, selv om han ikke har noen aktive roller.

Aktivister i Extinction Rebellion står nå med en politianmeldelse mot seg, fra Stortinget selv.

Trakk seg brått

Extinction Rebellion fikk 300.000 kroner fra firmaet Vestre, det meste ble utbetalt i 2021. Pengene gikk til «drift og organisasjonsbygging», med intensjon om mulig støtte for 2022 og 2023.

Vestres firma bidro dermed til de omstridte klimaaktivistenes drift i fjor. Extinction Rebellion har aldri fått noen driftsstøtte i nærheten av det sekssifrede beløpet Vestre ga.

Men i oktober i fjor, bare ett år etter avtalen ble undertegnet, ble samarbeidet avsluttet, opplyser bedriften Vestre selv. Det er samme måned som Jan Christian Vestre ble statsråd.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer