Sporene etter nord­mannen ledet hit

Daniel Andersen fra Alta har skaffet norsk fiskeindustri litauisk arbeidskraft i 14 år. Til så lav pris at kontrolletatene er på evig jakt etter ham og involverte selskaper. Dagbladet fant ham i Vilnius.

HOS «HAN DANIEL I VILNIUS»: Dagbladet oppsøkte kontoret til selskapet Arcticus i Vilnius, og fikk tilsynelatende en intervjuavtale med Daniel Andersen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

VILNIUS (Dagbladet): - Bare ta av deg jakka. Vi skal ikke mishandle deg, sier Daniel Andersen med et smil.

Datoen er 17.mai 2019. Møtet med nordmannen som i minst 14 år har stått sentralt i rekruttering av billig arbeidskraft til fiskeindustrien, ble aldri noe vanlig intervju.

Når fiskebrukeierne vil ha arbeidskraft, ringer de gjerne «han Daniel i Vilnius» eller «han Tom i Alta». De to er sentrale i et selskapsnettverk med nærmere 100 selskaper, som gang på gang er tatt for sosial dumping.

Nylig fikk Andenes Fiskemottak varsel om bot for avlønning ned mot 60 kroner timen og arbeidsøkter helt opp i 32 timer i strekk. Arbeiderne var rekruttert fra det Dagbladet har valgt å kalle Adversitus-nettverket. Arbeidstilsynet har i år fastslått alvorlige lovbrudd ved flere fiskemottak som har brukt arbeidskraft fra dette nettverket.

Daniel Andersen benekter at han har noen roller i Adversitus-nettverket.

Hvem er han, egentlig, «han Daniel i Vilnius»?

Dømt og tiltalt

Daniel Andersen ble dømt for hjemmebrenning i 2002 i et hus han leide i Andersdalen utenfor Tromsø. I løpet av fire dager hadde han installert en HB-fabrikk i det leide huset. Eieren kom tilfeldigvis forbi, og så at noe var galt. Politiet kom til og de fant en fullt utstyrt HB-fabrikk og 1500 liter sats. Utstyret var fullstendig mekanisert og automatisert, slik at produksjonen kunne pågå uten betjening. Andersen fikk 60 dagers fengsel, hvorav halvparten ble gjort betinget.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer