Sporene fra Hurtigruten-angrepet

Politiet fant aldri ut hvem som hacket Hurtigruten i desember 2020. Nå kan Dagbladet avsløre hvem som sto bak - og deres linker til Vladimir Putins innerste krets.

HACKET: I desember 2020 ble Hurtigruten angrepet av ukjente hackere. Dagbladet kan nå avsløre hvem som sto bak angrepet. Hackerne er fortsatt på frifot. Video: Britisk politi. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var natt til mandag 14. desember 2020 at Hurtigrutens datafolk oppdaget at noen var inne i datasystemene deres.

Noen som hadde onde hensikter.

Saken ble raskt meldt til politiet. Hurtigruten avdekket at angriperne fikk tak i personopplysninger tilhørende en rekke kunder.

En ting fant aldri politiet ut. Hvem sto egentlig bak angrepet?

- Saken ble henlagt i november 2021 på grunn av mangel på opplysninger om gjerningsperson, sier Asbjørn Bartnes, sjef for kommunikasjonsstaben i Troms politidistrikt, til Dagbladet.

- Hvordan ble saken etterforsket?

- Saken ble etterforsket og behandlet på ordinær måte, med en datateknisk etterforskning og andre undersøkelser, uten at man har klart å finne ut hvem som sto bak.

Dagbladet kan i dag avsløre at det var hackergruppa DoppelPaymer som angrep Hurtigruten.

Tok skylda

DoppelPaymer tok selv ansvar for angrepet på sin nå avstengte side på det mørke nettet, og deres rolle kommer fram i en kartlegging gjort med programvaren Dark Tracer, utviklet av det koreanske sikkerhetsselskapet NSHC. Programmet brukes til å kartlegge hackergruppene på det mørke nettet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer