Sporene til «Greven»

«Greven» er ifølge svensk politi en av de nærmeste hjelperne til lederen av det fryktede Foxtrot-nettverket. En kontroversiell svensk forretningsmann drev virksomhet med «Greven» - samtidig som han kan kobles til norske hvitvaskingspenger.

FORKLARTE SEG: I avhør har «Greven» tonet ned sin egen rolle - men svensk politi mener han er en av lederne i Foxtrot. Foto: PolitietClick to add image caption
FORKLARTE SEG: I avhør har «Greven» tonet ned sin egen rolle - men svensk politi mener han er en av lederne i Foxtrot. Foto: PolitietClick to add image caption Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mannen på bildet røyker en sigarett, på overkroppen har han en svart Adidas-treningsjakke.

Luggen har fått et gråstenk.

Det er ikke før du ser på hånda hans, at du ser hvorfor svensk politi har innlemmet bildet i sitt materiale:

På venstre lillefinger har han en gullring - formet som en rev.

Øynene på dyret er to diamanter.

GULLREV: Svensk politi har sikret seg bilder av «Greven» med en gullring formet som en rev. Foto: Svensk politi
GULLREV: Svensk politi har sikret seg bilder av «Greven» med en gullring formet som en rev. Foto: Svensk politi Vis mer

Jobbet med barn

Mannen er kjent som «Greven» (35).

Politiet mener at mannen er en nær venn av Rawa Majid, «Den kurdiske reven», den fryktede lederen for det kriminelle Foxtrot-nettverket.

Kripos har bekreftet at Foxtrot har begynt å operere i Norge. En bombe som gikk av i Drøbak i november, er identisk med bomber Foxtrot har brukt i Sverige. Og da en svensk mann ble skutt med flere skudd i Moss 28. november, fikk Dagbladet bekreftet at mannen hadde koblinger til Foxtrot.

Ifølge politidokumenter Dagbladet har lest, og omtale i svenske Aftonbladet, er «Greven» selv pekt ut som en av lederne i det beryktede Foxtrot-nettverket - derav reveringen av gull. Han har også drevet en rekke virksomheter i Sverige - både næringsvirksomhet, og et senter for å hjelpe sårbare barn. Selv har han, i avhør Dagbladet har lest, gitt en annen versjon:

- Altså, jeg er ikke en, hva heter det, en sånn El Chapo-type eller noen wannabe Tony Montana. Jeg har så jeg klarer meg.

Mannens advokat, Thomas Olsson, har ikke svart på Dagbladets spørsmål.

Pengemannen

Men samtidig som han ifølge svensk politi har hatt en lederrolle i Skandinavias mest fryktede gjeng, fastslår svensk rett at « Greven» har drevet virksomhet med en kontroversiell svensk forretningsmann med tilknytning til flere norske millionærer:

Anthony Norman (49).

Dagbladet har avslørt at Anthony Norman hadde en rolle i en stor hvitvaskingssak som Økokrim har etterforsket i Norge. Sju personer – fem i Norge og to i Belgia – ble dømt i det som langt på vei ble en triumfferd for påtalemakten.

SERIEGRÜNDER: Anthony Norman lister opp flere positive egenskaper på LinkedIn.
SERIEGRÜNDER: Anthony Norman lister opp flere positive egenskaper på LinkedIn. Vis mer

Selskapet Stockholm IT Ventures, der Anthony Norman var direktør, eide et selskap som tok imot det domfellelser fra Oslo- og Nord-Troms og Senja tingretter har slått fast at var hvitvaskingspenger. Stockholm IT Ventures eide også et selskap drevet av en selverklært «partner» av den etterlyste narkokongen Daniel Kinahan i Dubai.

Norman er ikke en av de domfelte i hvitvaskingssaken. Han var heller ikke siktet av Økokrim. Verken Anthony Norman eller hans advokat, Isak Åberg, har svart på Dagbladets spørsmål.

Møbelhandleren

Det var møbelarving og mangemillionær Pål Jønsson (58) som sto for overføringen til det Norman-eide selskapet.

Jønsson er sønnen til den nå avdøde møbelgründer Svein Jønsson, som bygde opp møbelbutikk og ble en av Tromsøs rikeste menn. Pål Jønsson ble i Nord-Troms og Senja tingrett, i mai i år dømt til 1,5 års fengsel for grov hvitvasking. Dommen er rettskraftig. Han har ikke besvart Dagbladets spørsmål til denne saken.

Jønsson overførte, ifølge dokumenter Økokrim la fram i retten, bortimot identiske beløp til flere selskaper. Drøyt 83 000 euro, omkring en million kroner, gikk til selskaper i Ungarn og i Irland, til et polsk selskap med konto i Ungarn og til det Anthony Norman-eide selskapet BTT i Sverige. Svensk politi klarte å ta beslag i 300 000 kroner.

Økokrim dokumenterte i retten at pengene som gikk til det svenske selskapet, var utbytte fra et bedrageri begått mot et amerikansk-kinesisk selskap i Singapore.

Dagbladet har ingen informasjon om at noen av pengene gikk til den antatte gjenglederen «Greven». Men i svenske retts- og selskapsdokumenter framgår det at Norman samarbeidet med «Greven» samtidig som han tok imot norske hvitvaskingspenger.

FULGT AV POLITIET: Svensk politi har fulgt «Greven» tett. Blant annet har de sikret seg overvåkningsbilder av ham. Foto: Svensk politi
FULGT AV POLITIET: Svensk politi har fulgt «Greven» tett. Blant annet har de sikret seg overvåkningsbilder av ham. Foto: Svensk politi Vis mer

«Bolagskille»

«Greven» sitter nå fengslet, dømt for grov narkotikakriminalitet i en annen sak. Dagbladet har forsøkt å få en kommentar fra ham og hans advokat Thomas Olsson - uten hell.

I avhør med svensk politi har 35-åringen sagt litt om hvordan han ser på sin egen rolle.

- Jeg er en selskapsfyr («bolagskille»). Jeg driver som regel egne virksomheter. Jeg synes jeg er god på det, selv om Skatteetaten iblant er uenig. Jeg har hatt høy inntekt i sikkert fem, seks år. Jeg har veldig god økonomi nå.

(...)

- Altså, jeg er ikke en, hva heter det, en sånn El Chapo-type eller noen wannabe Tony Montana. Jeg har så jeg klarer meg.

KIDNAPPET: Politiet deler video som skal vise sønnen til en trøndersk artist bli kidnappet av det politiet mistenker er Foxtrot-nettverket. Video: Politiet. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV Vis mer

Redd regnskapsfører

Sentralt i den svenske hovedstaden finner vi en postboks:

Box 5109
102 43 Stockholm

Registrert på den postboksen, finner vi selskaper tilknyttet både Anthony Norman og den antatte gjengtoppen «Greven». En person som går igjen, og knytter de to sammen, er en regnskapsfører (32). Regnskapsføreren har bedt Dagbladet om å ikke skrive navnet hans fordi han frykter sin sikkerhet, men han bekrefter at han kjenner både Norman og «Greven».

- Jeg var direktør i et eiendomsselskap. Eieren der kjente Anthony Norman, og jeg ble introdusert for Norman gjennom ham, sier regnskapsføreren til Dagbladet.

Navnene til Norman, regnskapsføreren og den antatte Foxtrot-toppen «Greven» kommer fram i rettsdokumenter, fra en tvist om et svensk gruveselskap som var i beit for penger. Regnskapsføreren bekrefter at alle tre var inne i saken – i forretninger som pågikk i 2019-2020-2021. Saken endte i retten.

- Den saken er et dårlig eksempel. Den gjør meg bare forbannet, sier regnskapsføreren.

- Det var «Greven» som hadde kontakt med gruveselskapet. «Greven» tok kontakt meg meg og redegjorde for deres pengebehov.

REVELOGO: I saken der den antatte Foxtrot-toppen (35) ble dømt, fant politiet dop med Foxtrot-logo på. Foto: Politiet
REVELOGO: I saken der den antatte Foxtrot-toppen (35) ble dømt, fant politiet dop med Foxtrot-logo på. Foto: Politiet Vis mer

Bruker nettverket

- Hva kan du si om ditt vennskap med «Greven»?

- Jeg vil være helt tydelig: Som jeg har sagt til politiet fordømmer jeg all type kriminalitet og vil ikke ha noe med det å gjøre. Vold og narkotika er noe dritt, skikkelig dritt, som jeg tar avstand fra. Mitt vennskap med «Greven» oppsto i 2016. Da hadde jeg et regnskapsfirma. Han var deleier i et firma og spurte om jeg kunne kjøpe fakturaene deres, såkalt faktoring. Så hadde jeg ikke kontakt med ham fram til 2019. Da hadde eieren av eiendomsfirmaet der jeg jobbet, startet et annet firma – der «Greven» gikk inn med penger. Vi hadde da kontakt igjen, og han kontaktet meg angående gruveselskapet.

Han legger seinere til i en WhatsApp-melding:

- Nå kom jeg på at jeg ikke sa ja til faktoring-tilbudet hans.

- Har du vært redd for å bistå i å vaske penger fra Foxtrot?

- Hvordan skulle jeg gjøre det?

- Hvis han går inn med penger i firmaer, hvordan kan du vite hvor han får penger fra?

- Jeg har aldri tatt penger fra ham. Han har kommet til meg og spurt om penger.

LUKSUSLEILIGHETER: Dagbladet reiser til Dubai for å se etter leiligheter som nordmenn eier i skjul for norske skattemyndigheter. Reporter: Eiliv Frich Flydal. Video: Øistein Norum Monsen Vis mer

I avhør med svensk politi har regnskapsføreren beskrevet sin rolle slik:

- Han («Greven») skulle komme med et selskap som trengte hjelp til å bygge en ... de trengte hjelp med finansiering. Da pleier jeg å hjelpe til med å opprette forretningsplaner og annet. Og også å bruke nettverket mitt når det kommer til hvem man, hvem man kan spørre etter finansiering og så videre.

ETTERLYST: Narkokongen Daniel Kinahan i Dubai. Foto: Privat
ETTERLYST: Narkokongen Daniel Kinahan i Dubai. Foto: Privat Vis mer

Kobling til kartell

Dagbladet avslørte nylig at et annet oppkjøp, også det i 2018-2019, knyttet Anthony Norman og Stockholm IT Ventures til en annen kjent kriminell:

Den etterlyste narkokongen Daniel Kinahan i Dubai.

I november 2018 offentliggjorde Stockholm IT at de kjøpte selskapet BCTC. BCTCs grunnlegger er britiske Mujassum Butt, som Dagbladet har avslørt at har vært en nær samarbeidspartner av Kinahan.

På Butts Linkedin-profil står det at han siden 2018 har vært daglig leder i et investeringsselskap. Nettsidene til dette selskapet er tatt ned, men via søkemotoren Wayback Machine framgår det at selskapet hadde oppført Ducashew Consultancy og Ducashew Trading som partnere, og at selskapet selv opererte med samme kontoradresse som de to sanksjonerte selskapene i Dubai. Ducashew er sanksjonert av USA på grunn av koblingene til Kinahan.

Dagbladet har i lengre tid forsøkt å få tak i Butt, uten hell.