Spørsmålene sentralbanksjefen må svare på

Krever svar omkring ansettelsen av Nicolai Tangen.

KREVER SVAR: Sentralbanksjef Øystein Olsen må svare på ti spørsmål fra Norges Banks representantskap. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
KREVER SVAR: Sentralbanksjef Øystein Olsen må svare på ti spørsmål fra Norges Banks representantskap. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norges Banks representantskap har bedt sentralbanksjef Øystein Olsen svare på ti spørsmål i forbindelse med ansettelsen av Nicolai Tangen som oljefondsjef. Det kommer fram i en pressemelding først omtalt av Dagens Næringsliv.

Olsen har nå fram til 29. april på å svare på spørsmålene.

I pressemeldingen listes spørsmålene opp:

1.1 I hvilken grad har hovedstyret fått innsyn i alle relevante sider ved Tangens eierinteresser og økonomiske forhold? Er det etter hovedstyrets mening uavklarte forhold og hva gjøres for sikre fullt innsyn?

1.2 I hvilken grad har Tangen i forbindelse med ansettelsesprosessen lagt fram en fullstendig oversikt over sin personlige økonomi og sine forretningsinteresser innenfor kapitalforvaltning, og orientert om hvordan han ser for seg at private formuesforhold og interesser skal ivaretas uten at det oppstår interessekonflikt med stillingen som daglig leder for NBIM? Er det etter hovedstyrets mening uklare forhold og hva gjøres for å avklare disse?

1.3 Hvordan vil hovedstyret tilrettelegge for at tilsynet og kontrollen i Norges Bank på dette området ivaretas, slik at det i fremtiden ikke kan reises spørsmål om interessekonflikt?

1.4 Hvordan kan det sikres mot interessekonflikter dersom Tangen som daglig leder for NBIM vil eie betydelige andeler i internasjonale fond og forvaltningsselskap for verdipapirfond? Det bes om en redegjørelse for hvordan hensynet til interessekonflikter skal fastsettes gjennom formelle krav, ansettelsesavtale og mandat for stillingen.

1.5 Representantskapet ber om at det utarbeides oversikt over:

  • dagens eierstruktur for Tangens personlige interesser gjennom fond, forvaltningsselskaper mv. Det bes om at oversikten viser Tangens direkte og indirekte eierandeler i prosent, samt i hvilke land selskapene er registrert. Det bes også om at andre dominerende eiere i strukturene oppgis.
  • en tilsvarende oversikt over hvordan eierstrukturene vil se ut etter at Tangen har startet sitt virke som daglig leder for NBIM.

1.6 I hvilken grad har det for hovedstyret vært mulig å kontrollere opplysninger om aktiviteter i såkalte «skatteparadiser»? Har hovedstyret fullt innsyn i AKOselskapenes aktiviteter på Cayman Island eller Jersey og hvordan vil hovedstyret løpende følge opp disse aktivitetene?

1.7 Representantskapet ønsker en beskrivelse av hvordan Tangens rolle og interesse i AKO Foundation skal ivaretas samtidig som han innehar stillingen som daglig leder for NBIM. På hvilken måte vurderer hovedstyret om det er grunnlag for interessekonflikt i dette engasjementet? Har hovedstyret vurdert hvordan AKO Foundation kan opptre uten relasjon til Tangen?

1.8 Hovedstyret har fastsatt en instruks for daglig leder av bankens forvaltning av SPU som ble lagt fram til representantskapets orientering i desember 2019. Vil ansettelsesavtalen med ny daglig leder for NBIM ivareta bestemmelsene i denne instruksen, eller vil det være nødvendig å gjøre tilpasninger og i tilfelle på hvilke områder?

1.9 Har AKO-selskaper hatt oppdrag for eller gitt tilbud om tjenester til SPU tidligere, og foreligger det forretningsmessige forbindelser mellom AKO-selskaper og SPU i dag? Er det risiko for at enkelte lands børser og/eller tilsynsmyndigheter vil se AKOs og SPUs investeringer i sammenheng?

1.10 Stillingen som daglig leder for SPU gis som åremål i fem år med mulig forlengelse i inntil fem år. Hvilke betingelser legges for uttreden av stillingen når det for eksempel gjelder gjenopptak av tidligere roller?

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer