Inngår avtale med Russland

- Sprer russiske trusler

Midt i den blodige krigen mot Ukraina, har Norge undertegnet en ny avtale med Russland. Venstre-leder Guri Melby mener regjeringen sprer russiske trusler i sin formidling av nyheten. - Venstre ville kritisert oss uansett, sier Bjørnar Skjæran (Ap).

ÅPEN: Fiskeri - og havminister har videreformidlet russiske trusler, mener Venstre-leder Guri Melby. Bjørnar Skjæran Foto: Torstein Bøe / NTB

ÅPEN: Fiskeri - og havminister har videreformidlet russiske trusler, mener Venstre-leder Guri Melby. Bjørnar Skjæran Foto: Torstein Bøe / NTB

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringens unntak for russiske fiskebåter har blitt møtt med skarp kritikk. Fortsatt kan russiske fartøy legge til i norske havner, til tross for et felleseuropeisk havneforbud.

Eksperter har advart om at Russland kan bruke sivile fartøy til skjulte formål. Eksempler kan være sabotasje mot kabler eller rørledninger.

Tirsdag kveld kunngjorde Nærings- og fiskeridepartementet at Norge har inngått en ny avtale med Russland om fiskeriforvaltningen som gjelder for 2023.

Det skjer mens det er sterke sanksjoner mot Russland, og vestlige land boikotter det meste rundt det krigførende landet.

Venstre-leder Guri Melby reagerer på måten regjeringen velger å presentere nyheten på.

- Oppsiktsvekkende

Det Melby biter seg merke i er en formulering i pressemeldingen som gikk ut fra regjeringen tirsdag kveld. Hun mener de videreformidler russiske trusler.

«Den russiske siden har meddelt at fiskeriavtalen fra 2023 kan bli suspendert dersom det blir innført ytterligere innstramminger i restriksjonene Norge har innført for russiske fiskefartøys anløp i norske havner», heter det i pressemeldingen.

Det får Melby til å heve på øyenbrynene.

- Slik jeg leser Nærings- og fiskeridepartementets pressemelding kan det virke som om NFD har valgt å videreformidle et russisk forsøk på å begrense norsk politisk handlingsrom innen fiskeri og sikkerheten i våre havner. Det er i så fall oppsiktsvekkende. At Russland framfører ulike trusler som del av sine forhandlingsutspill er å forvente, men det er mer oppsiktsvekkende at et norsk departement skal ta det på seg å målbære disse i norsk offentlighet, sier Melby til Dagbladet.

Venstre-lederen sier hun vil ha et tydelig svar fra regjeringen om saken.

- Jeg forventer en forklaring på hvorfor dette er formidlet til offentligheten. Jeg håper ikke at regjeringen med dette forsøker å legge lokk på den offentlige debatten, sier Melby.

Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) svarer på kritkken lenger nede i saken.

Hun mener regjeringen med sin kommunikasjon sår tvil om det norske havneforbudet.

- Med å ta med det avsnittet bidrar vi til å gi legitimitet til Russlands argumenter. Det henger nå et mistenksomhetens slør over havneforbudet. Betyr det at vi aksepterer trusselen? Betyr dette at vi sier at dette er årsaken til unntaket? spør Melby seg.

Hun stiller også spørsmålet om regjeringen forsøker å diskreditere de som mener noe annet i det offentlige ordskiftet.

- Vi kan ikke ha det på oss at vi lar oss true av et autoritært diktatur om hvilke sanksjoner skal ha i Norge, slår hun fast.

Åpenhet

Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) sier det er viktig for Norge å fortsette fiskerisamarbeidet med Russland, til tross for den brutale angrepskrigen.

- Det er en grunnleggende interesse for Norge å hegne om fiskerisamarbeidet i nord. Det sikrer bærekraftig forvaltning i et stort og viktig havområde med verdens viktigste torskestamme, og det sikrer ro og forutsigbare rammer rundt mange nasjoners fiskeri i nord, sier Skjæran.

På kritikken om å viderebringe Russlands argumenter om avtalen, svarer Skjæran at det for han dreier seg om åpenhet.

- Slik vi har erfart Venstre gjennom hele Ukraina-krisen, så er jeg ganske sikker på at hvis vi ikke hadde omtalt dette, så ville Venstre kritisert det også. Min tilnærming til åpenhet handler også om at ingen i ettertid skal kunne beskylde meg for å underslå opplysninger. Venstres ord om åpenhet og meroffentlighet viser seg jo i praksis å være bare tomt prat.

Skjæran viser til at de også har fått mange spørsmål om russernes syn på havneforbudet.

- Den russiske parten løftet et forhold som vi mener er utenforliggende, nemlig havneforbudet. Dette har det vært stor offentlig interesse rundt, og det var naturlig for oss å omtale det, sier Skjæran.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer