Sprit-arving dømt i sexkult-sak

Den såkalte sexkulten ble forkledd som en selvhjelpsgruppe. Nå er milliardærarvingen Clare Bronfman den første av fem siktede medvirkere dømt.

DØMT: Clare Bronfman ankommer den føderale retten i Brooklyn, New York, onsdag 30. september 2020. Foto: John Minchillo/AP / NTB
DØMT: Clare Bronfman ankommer den føderale retten i Brooklyn, New York, onsdag 30. september 2020. Foto: John Minchillo/AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Clare Bronfman (41) oppdaget selvhjelpsgruppa NXIVM i 2003, slet hun med sosial angst og med å akseptere sin identitet som dattera til en berømt milliardær. NXIVM ga henne en følelse av mening, skrev hun i rettsdokumenter, ifølge New York Times.

I løpet av de neste 15 åra rykket hun oppover i gradene i gruppa. Så kom anklagene om kultliknende virksomhet og seksuelt «slaveri». Clare Bronfman skal være god for flere milliarder kroner, og med sine enorme midler satte hun i gang en hær av advokater og etterforskere for å slå tilbake mot kritikerne.

Bekymringene rundt NXIVM skal ha oppstått allerede i 2003, da hennes nå avdøde far, Seagram-toppen, mangemilliardær og filantrop Edgar Bronfman, fortalte til Forbes Magazine at han var bekymret for døtrenes involvering i det han kalte en kult.

Hun ignorerte farens advarsler, og fortsatte som et aktivt medlem i NXIVM. Det tok mange år, men etterhvert snudde hun. I april 2019 sa hun seg skyldig i å ha deltatt i kriminelle aktiviteter i forbindelse med den påståtte sex-kulten, ett år etter at hun ble tiltalt.

Onsdag ble hun dømt til mer enn seks års fengsel for sin rolle i gruppa.

ARVING: Seagram-arvingen Clare Bronfman avbildet på vei ut fra en høring i retten i Brookyn, New York i 2018. Seagram var et av de største alkoholselskapene i verden før det ble splittet i 2002. Foto: Brendan McDermid/Reuters / NTB
ARVING: Seagram-arvingen Clare Bronfman avbildet på vei ut fra en høring i retten i Brookyn, New York i 2018. Seagram var et av de største alkoholselskapene i verden før det ble splittet i 2002. Foto: Brendan McDermid/Reuters / NTB Vis mer

«DOS»

I fjor ble forferdelige historier om livet på innsida av den såkalte sexkulten NXIVM fortalt i retten i New York. Grunnlegger Keith Raniere (60) sto tiltalt for blant annet sexhandel, pengeutpressing og besittelse av overgrepsmateriale mot barn. Han ble funnet skyldig på alle punkter.

Påstander om kvinnelige «slaver», brennemerking og grove kriminelle handlinger er blant stikkordene her.

Flere kvinner har blitt knyttet til den såkalte kulten, deriblant Bronfman og tidligere «Smallville»-skuespiller Allison Mack (38).

LEDER: Rettstegning av Keith Raniere i retten i fjor sommer. Foto: REUTERS/Jane Rosenberg / NTB
LEDER: Rettstegning av Keith Raniere i retten i fjor sommer. Foto: REUTERS/Jane Rosenberg / NTB Vis mer

Bronfman var en av fem medvirkende som ble siktet i forbindelse med Ranieres sak, men hennes dom er knyttet til to siktelser hun sa seg skyldig i for halvannet år siden. Dette inkluderte å konspirere for å skjule personer som ikke var i USA lovlig for økonomisk vinning, samt ID-tyveri, skriver CNN.

Samtidig hevder hun at hun ikke var klar over anklagene om misbruk rundt denne hemmelige gruppa innad NXIVM, kjent som «DOS».

Anklagene mot Mack og Raniere kommer nemlig fra aktiviteter påtalemyndigheten mener fant sted i et hemmelig samfunn i NXIVM, nemlig «DOS», hvor kvinner skal ha rekruttert andre kvinner under falske forutsetninger for å utføre seksuelle tjenester.

SKANDALE: I 2018 ble den tidligere skuespilleren Allison Mack tiltalt for å ha rekruttert kvinner til Nxivm, en såkalt sexkult. Året etter sa hun seg skyldig i saken. Video: Reuters. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Anker

- Bronfmans lovbrudd ble ikke gjort i et vakuum. De ble gjort i forbindelse med hennes rolle i NXIVM og hennes nære forhold til Raniere, sa dommer Nicholas Garaufis.

Påtalemyndigheten anslår at Bronfman skal ha brukt over én milliard kroner på Nxivm. Det var hun som betalte for organisasjonens advokatutgifter, og hun satt i organisasjonens styre.

Dommeren sa også at han er rystet av bevisene som tyder på at Bronfman gjentatte ganger og konsistent brukte sin formue og sosiale status til å skremme, kontrollere og undertrykke gruppas fiender, ifølge New York Times.

- Jeg vet ikke hvor mange andre multimillionærer det finnes der ute, som er klare til å bruke formuene sine på å støtte pyramidespill som drives av farlige kriminelle, sa dommer Garaufis, ifølge New York Times.

Samtidig mener dommeren at det kan være aspekter av Ranieres lovbrudd som Bronfman muligens ikke kjente til og var enig med hennes forsvarere om at bevisene ikke viste at hun kjente til «DOS» før kvinner begynte å snakke ut i offentligheten og hevdet gruppa var en sexkult.

- Clare forventet å bli straffet for hva hun har sagt seg skyldig i, men hennes handlinger fortjener en langt lavere straff. Til tross for artikler i pressen om det motsatte, mener retten at Clare ikke finansierte en sexkult, sier forsvarer Duncan Levin, som legger til at saken vil ankes umiddelbart.

Påtalemyndigheten hadde lagt ned påstand om fem års fengsel, noe som er lavere enn de seks årene og ni månedene hun ble idømt, skriver Reuters.

Ødelagte liv

I et brev til dommer Garaufis i august, skrev Bronfman at hun ikke var involvert med «DOS», hvis medlemmer hevdet de ble tvunget til å avgi skadelige tilståelser, nakenbilder og potensiell pinlig informasjon som en sikkerhet for å opprettholde deres løfte om å holde gruppa hemmelig.

I brevet skrev hun også at hun aldri mente å skade noen, og at hun var dypt lei seg for dette, ifølge BBC. Men samtidig holdt hun fast ved at NXIVM hadde forandret livet hennes til det bedre og hun nektet å fordømme Raniere.

Bronfman ga også en uttalelse i retten:

- Jeg er enormt takknemlig og privilegert, fordi folk fra hele verden ber for meg. Det gjør de fordi de kjenner min godhet. Men det betyr ikke at jeg ikke har gjort feil.

Kvinner som ble rekruttert til gruppa ble kjent som «slaver» og hver hadde sin «mester». Under Ranieres rettssak vitnet tidligere medlemmer om at de ble bedt om å ha samleie med ham, sende ham nakenbilder og ble til og med brennemerket med hans initialer.

Ni ofre snakket i retten om hvordan deres ekteskap, karriere og rykte hadde blitt ødelagt av Bronfman.

– Jeg ble gitt en stor gave av min far og bestefar. Med den gaven kommer et privilegium og enda viktigere et stort ansvar. Den kommer ikke med evnen til å bryte loven, men ansvaret for å opprettholde den. Jeg sviktet i mitt ansvar. Jeg sviktet i å følge loven som er satt av dette landet, og for det angrer jeg bittert, sa Bronfman i retten i fjor, ifølge CNN.

Hemmelig kvinnegruppe

I mars 2016 samlet fem kvinner seg i et hjem like i nærheten av Albany i New York for å bli medlemmer av den hemmelige kvinnegruppen «DOS», som lå under organisasjonen NXIVM. De ble fortalt at gruppen var laget for å styrke kvinner.

En av de fem kvinnene, den kanadiske skuespilleren Sarah Edmondson (41), har i seinere tid stått fram med sin historie. Hun hadde i over et tiår deltatt på NXIVM-kurs sammen med ektemannen da hun fikk tilbud om å delta i DOS.

De fem kvinnene ble bedt om å kle av seg, før de under en seremoni med levende lys fikk se hverandre for første gang. Deretter ble de kjørt til et hus like i nærheten, der de ble merket for livet. En etter en ble de seks kvinnene lagt ned nakne og brent med et kauteriseringsverktøy, uten bedøvelse.

- Den første kvinnen på bordet skreik og vred seg i smerte. Og kvinnen jeg var der med, holdt jeg beina nede på. Vi så på hverandre og bare gråt, sa Edmondson i et intervju med ABC News i 2017.

Hun skal ha blitt fortalt at merket var et latinsk tegn, før hun seinere gjenkjente bokstavene K og R, som hun tolket som Ranieres initialer.

- Da jeg skjønte det, mistet jeg besinnelsen. Jeg er ikke kveg. Jeg er ikke eid av Keith, sa hun i intervjuet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer