Sprit-jubel: - Som fra åpen himmel

Et enstemmig Storting pålegger nå Vinmonopol å ta inn varer fra lokale produsenter.

NYE TIDER: Espen Tollefsen i Oslo Håndverkdestilleri tok imot Åshild Bruun-Gundersen i destilleriet på Bryn i Oslo i høst. Nå får han sin prisbelønte gin inn på vinmonopol i Oslo-området. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
NYE TIDER: Espen Tollefsen i Oslo Håndverkdestilleri tok imot Åshild Bruun-Gundersen i destilleriet på Bryn i Oslo i høst. Nå får han sin prisbelønte gin inn på vinmonopol i Oslo-området. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fremskrittspartiet hadde fremmet en hel pakke med liberaliseringer av alkoholloven, men fikk bare flertall for forslaget om å pålegge Vinmonopolet å ta inn lokale produkter i hyllene.

Som Dagbladet skrev i høst er det et stort problem for mindre produsenter av øl og brennevin at de ikke får plass i hyllene på Vinmonopolet.

Oslo Håndverkdestilleri på Bryn i Oslo kunne fortelle at de i dag er inne på lokalkvoten på Systembolaget i Strømstad, som har en tilsvarende ordning som kommer i Norge, mens de sliter med å få plass i hyllene på sitt lokale pol på Manglerud.

- Nå har Frp fått flertall for at alle vinmonopol må å ta inn lokalproduserte, norske drikkevarer. I dag kan verken produsentene markedsføre produktene på egne hjemmesider eller ta kontakt med Vinmonopolet for å få plass i hyllene. Det gjør ikke akkurat hverdagen enkel for norske gründere, sier forslagsstiller Åshild Bruun-Gundersen (Frp).

Viktige hyller

I bransjen er det jubel over at de nå får muligheten til å vise seg fram ved siden av de internasjonale merkene som er i standardsortimentet. Men selger de ikke, vil de forsvinne fra hyllene etterhvert.

- Dette vil bli en enorm forskjell for oss. Jeg tror det er 300-400 gin som ligger i bestillingsutvalget og det er ingen som gidder å bla gjennom alle. De fleste gjør en kjøpsbeslutning når de står foran hyllene, sier daglig leder Espen Tollefsen i Oslo Håndverkdestilleri.

Tollefsen blir overrasket når Dagbladet ringer og forteller om stortingsflertallet bak Frp-forslaget.

- Dette er strålende nyheter og kommer som fra åpen himmel. Det å stå i vinmopolets hyller er alfa omega for at vi skal få solgt varer, sier Tollefsen.

En viktig del av markedet for småprodusenter er barer, men det har vært lite spritservering det siste året på grunn av corona.

LOKALT: Espen Tollefsen i «det aller helligste» der de lager urteblandingene til spriten. Alle urtene finnes i norsk natur. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
LOKALT: Espen Tollefsen i «det aller helligste» der de lager urteblandingene til spriten. Alle urtene finnes i norsk natur. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Markedet bestemmer

Erlend Fuglum i Bryggeri- og drikkevareforeningen er også godt fornøyd med at lokalprodusenter nå får tilgang på polhyllene.

- Dette er en ordning som er svært populær i Sverige - også blant forbrukerne. Folk er opptatt av lokalprodusert drikke og er lokalpatrioter. Det er identitet knyttet til drikkevarer, sier Fuglum.

- Bryggeriene er allerede i dag veldig glad i Vinmonopolet som salgskanal. Vinmonopolets ansatte er veldig dyktige til å gi anbefalinger, så det er en salgskanal som gir en merverdi, understreker Fuglum.

Detaljene i hvor lokalt bryggeriet eller destilleriet må være for å komme på lokalkvoten vil bli utarbeidet av regjeringen, men Bruun-Gundersen mener for eksempel at Aurora-destilleriet i Lyngen bør få tilgang i hele Nord-Norge som et eksempel.

- Detaljene i forslaget må regjeringen komme tilbake til, men markedet skal styre hvor lenge de blir stående i hyllene. Norske drikkevareprodusenter leverer produkter i verdensklasse og jeg er sikker på at de blir værende, sier Bruun-Gundersen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer