SSB: Rekordlav rente i flere år

SSB tror på forsiktig renteoppgang først i 2022.

RENTA: SSB spår at vi får rekordlav rente i flere år framover. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
RENTA: SSB spår at vi får rekordlav rente i flere år framover. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Statistisk sentralbyrå la fredag frem ferske prognoser for norsk og internasjonal økonomi.

Oppjustert vekst

Her kommer det fram at det er ventet en gradvis renteoppgang fra 2022.

- Norsk økonomi er i en dyp krise, men utsiktene har bedret seg de siste ukene. Siden våre forrige prognoser fra april har vi oppjustert veksten for 2020 med hele 1,4 prosentpoeng, sier SSB forsker Thomas von Brasch i en pressemelding.

I årene framover ventes det at finanspolitikken normaliseres og at oljepengebruken, målt ved det strukturelle oljekorrigerte underskuddet som andel av oljefondet, gradvis reduseres mot 3 prosent fram mot 2023.

- Renta ventes å være rekordlav lenge, men vi tror på en forsiktig renteoppgang fra 2022, sier Thomas von Brasch.

Ved utgangen av 2023 anslår SSB at styringsrenta vil være på 0,75 prosent. Per dags dato er den som kjent 0, etter at Norges Bank tok den historiske avgjørelsen under et rentemøte i mai.

Det er første gangen styringsrenta i Norge er så lav noen gang.

Boligprisene skal opp

SSB understreker at det knytter seg stor usikkerhet til den videre utviklingen i økonomien.

- I prognosene har vi lagt til grunn at smitten holdes nede med få aktive smitteverntiltak, men det er risiko for at smitten igjen kan tilta, både nasjonalt og internasjonalt. I så fall vil lavkonjunkturen kunne bli både dypere og adskillig mer langvarig enn det vi nå ser for oss, sier von Brasch.

Tidligere denne uka kom det nyheter som overrasket, da det ble klart at boligprisene stiger, selv om for eksempel DNB hadde trodd at bunnen skulle falle ut av boligmarkedet.

SSB på sin side slår fast at man trolig vil få et moderat fal i boligprisene gjennom deler av 2020, mens prisene på lengre sikt skal fortsette oppgangen.

- I 2022 og 2023 vil aktivitetsutviklingen i norsk økonomi normaliseres samtidig som renta fremdeles ventes å være på et lavt nivå. Dette bidrar til en vekst i boligprisene på rundt 3 prosent disse årene, sier von Brasch.

SSB advarer også om at selv om oppgangen i økonomien kommer tidligere, er situasjonen fremdeles alvorlig.

- Lavere internasjonal etterspørsel og lav oljepris vil prege den økonomiske utviklingen i flere år framover selv om smitten her hjemme holdes nede, sier von Brasch.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer