SSB tror på ny rekord i julehandelen

Hver nordmann kommer til å handle for 10.700 kroner i julestria, om beregningene til SSB slår til. Det er i så fall en økning på 1,7 prosent fra i fjor.

NY REKORD: Statistisk sentralbyrå regner med at det blir ny rekord i årets julehandel med 57 milliarder kroner i omsetning. Det er i så fall en økning på 1,7 prosent fra desember i fjor. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
NY REKORD: Statistisk sentralbyrå regner med at det blir ny rekord i årets julehandel med 57 milliarder kroner i omsetning. Det er i så fall en økning på 1,7 prosent fra desember i fjor. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Totalt regner Statistisk sentralbyrå (SSB) med at vi kommer til å handle for rekordhøye 57 milliarder kroner i desember.

Selv om relativt nye begreper som Black Friday, Cyber Monday og Singles Day har gjort sitt inntog i Norge de siste årene, er den tradisjonelle julehandelen fortsatt viktig for handelsstanden.

I desember vil vi bruke 24,4 milliarder kroner på mat og drikke, mens 32,6 milliarder kroner blir brukt i andre butikker enn dagligvarebutikken. Dagligvarebutikkene omsetter for 21 prosent mer i desember måned enn de øvrige månedene.

En av julens faste slagere i dagligvarebutikkene er klementiner eller mandariner. Tall fra utenrikshandelsstatistikken viser at 32 prosent av den årlige importen av klementiner og mandariner fant sted i desember måned i fjor.

Kraftig økning i alkoholinnkjøp

Omsetningen av vin og brennevin forventes være hele 77 prosent høyere i desember enn i årets øvrige måneder, men det er likevel småplukk sammenlignet med merhandelen i kategorien spill og leker, der omsetningen øker med hele 190 prosent. Også musikk- og filmsalget øker kraftig i desember, med hele 170 prosent, mens bokhandlere noterer seg for en meromsetning på 156 prosent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer