Stagflasjonsfrykt: - Et marerittscenario

Høy prisvekst og lav økonomisk vekst. Det er det økonomene frykter nå. - En brutal oppvåkning for Europa, mener sjeføkonom.

SKYHØYE PRISER: Skyehøye energipriser er med på å drive opp inflasjonen i Europa. Kombinert med lav vekst, gir det store utfordringer for den europeiske økonomien. Foto: Sebastian Gollnow / DPA / NTB
SKYHØYE PRISER: Skyehøye energipriser er med på å drive opp inflasjonen i Europa. Kombinert med lav vekst, gir det store utfordringer for den europeiske økonomien. Foto: Sebastian Gollnow / DPA / NTB Vis mer
Publisert

Den russiske økonomien lider under sanksjonene Vesten har ilagt Russland etter at Vladimir Putin tok avgjørelsen om å invadere Ukraina.

Moskva-børsen suste først nedover, før den ble stengt. Nå har den allerede vært stengt i ei uke, og åpner neppe med det første.

«Stagflasjonssjokk»

Vestlige selskaper flykter landet, og mens prisen for et fat nordsjøolje skyter i taket, er det knapt noen som vil kjøpe russernes egen olje, selv om den ikke er underlagt sanksjoner - ennå.

Også gassprisene, matvareprisene og mineralprisene blir stadig høyere som følge av krigen.

Dette får naturlig nok også følger for den internasjonale økonomien.

- Den pågående krigen og sanksjonene vil ha en alvorlig innvirkning på den globale økonomien, lød det i en uttalelse fra Det internasjonale pengefondet (IMF) søndag.

Det er stagflasjon økonomer frykter nå. Kort fortalt er det kombinasjon av høy inflasjon, altså sterk prisvekst, og lav økonomisk vekst.

«Et dypt stagflasjonssjokk er et marerittscenario for sentralbanker, som er fordømt om de gjør noe, og fordømt hvis de ikke gjør noe», skriver den amerikanske økonomiprofessoren Nouriel Roubini på sin egen nettside.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.