Bestilte under falskt navn:

Stakk fra regninga: - Hadde ikke penger

Saken hvor to kvinner stakk av fra en restaurantregning på flere tusen kroner har skapt massivt engasjement. Nå er en av dem funnet, og kjøkkensjefen venter besøk av en angrende synder.

MÅ BETALE: En av de to gjestene som stakk fra regninga må gå en annerledes «walk of shame». Foto: Skjermdump Google maps.
MÅ BETALE: En av de to gjestene som stakk fra regninga må gå en annerledes «walk of shame». Foto: Skjermdump Google maps. Vis mer
Publisert

Det har vært travle tider for kjøkkensjefen Jonatan Bukkøy Arntzen på restaurant Ask & Loke i Drammen, og ikke bare grunnet gjenåpningen av samfunnet.

Selv om ivrige restaurantgåere nå kan nyte av et bedre måltid uten en meters avstand og strenge rutiner med tanke på smittevern, så er det visse rutiner man dessverre ikke kommer foruten - som det å betale regningen.

Sist uke skrev Børsen om to kvinner som hadde bestilt bord under falskt navn for så å stikke av fra en regning på over 3000 kroner. Dette fikk kjøkkensjef og daglig leder Jonatan Bukkøy Arntzen til å se svart.

Nå, en ukes tid etterpå, er saken oppklart og tyven funnet.

- Nå trenger de ikke ta rennefart og skli inn i helvete lenger, sier Bukkøy Arntzen lattermildt til Børsen på telefonen.

- Skal ikke stjele

Kjøkkensjefen forventer nå besøk av en potensiell angrende synder innen 14 dager har gått.

- Dette ble jo en skikkelig Agatha Christie-sak det her. Politiet ringte i går og meldte at de har innhentet en tilståelse i saken. Så det er kjempegøy!

Selv om beløpet «bare» var på 3110 kroner, så var det hele tiden prinsippet som gjorde at kjøkkensjefen reagerte så sterkt.

- Jeg er ikke en hevngjerrig person, og i det tidligere intervjuet var jeg fly forbanna og det blir jeg når ting er urettferdig, men når man kommer til enighet og saken blir løst, så er det nok for meg.

Etter at saken var på trykk i Drammens Tidende og hos Børsen, har tobarnsfaren fått en overveldende respons og støtte fra flere hold. Han tror dette er en sak som engasjerer mange, nettopp fordi folk kan kjenne seg igjen og relatere til problemet.

- Hele poenget er jo at man ikke skal stjele. Det blir litt som kardemommeloven. Så er det jo greit å lukte litt godt også, men så lenge man ikke stjeler og lukter litt godt - så kan man gjøre som man vil, sier Bukkøy Arntzen og ler.

SPENNINGSROMAN: Kjøkkensjef Jonatan Bukkøy Arntzen sammenligner hele forløpet i saken med en Agatha Christie roman. Foto:Tom Atle Bordevik.
SPENNINGSROMAN: Kjøkkensjef Jonatan Bukkøy Arntzen sammenligner hele forløpet i saken med en Agatha Christie roman. Foto:Tom Atle Bordevik. Vis mer

Roser alle involverte

- Får personen lov til å spise på restauranten din igjen?

- Njaaaaaeee, det får vi se på. Det må vurderes. I så fall blir det med forhåndsbetaling, he-he, men det må vel alltids være en mulighet for det. Det er lov å gjøre feil og man trenger ikke stenge folk ute.

Bukkøy Arntzen ønsker ikke at det skal bli flaut for personen å komme tilbake til restauranten for å betale regningen, og sier nettopp dette må være gulroten for å skulle våge og gjøre opp for seg. Heller enn å kjefte, tenker han å rose personen.

Kjøkkensjefen er også raus når det kommer til å skryte av alle involverte i denne saken.

- For det første så vil jeg rose politiet. Jeg tror verken du eller jeg trodde på at vi skulle få en løsning i den saken her. For det andre, så tror jeg det har hjulpet med all responsen fra både media, og all støtten på min private Facebook-konto.

Dette etter et sinna innlegg han postet på Facebook etter hendelsen.

«Det er så inni helvete frekt. Her har vi en skadeskutt bransje som trenger hvert øre de kan får tak i for å redde arbeidsplasser og framtidige prosjekter så kommer det folk og robber oss», sto det i innlegget han skrev mandag 20. september.

Selv om han ikke ble sjokkert over utfallet, forklarer kjøkkensjefen at han likevel ble overrasket over hvor godt saken ble tatt tak i.

Innrømmet tyveriet

Noen av de ansatte på restauranten skal ha gjenkjent en av kvinnene som stakk av, noe som førte til at politiet fikk gode spor å gå etter. Dette bekrefter Tina Berg, seksjonsleder for etterforskning og etterretning i Sør-Øst politidistrikt.

Den mistenkte ble kort tid etterpå kontaktet av politiet og innrømmet hele hendelsen i et telefonavhør.

- Hun hadde rett og slett ikke penger der og da. Nå ønsker hun å betale for seg, sier Berg til Dagbladet.

Videre sier hun at saken er ferdig etterforsket fra politiets side og at den skyldige skal betale for seg innen 6. oktober.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 13.10.2014 PRIS- OG KALORIBOMBE: Denne spesielle hamburgeren koster mer enn 11 000 kroner, og inneholder ikke mindre enn 3618 kalorier. Det er den britiske kokken Chris Large som har laget den i sin restaurant i London. Video: KameraOne Vis mer

- De var to personer som var ute og spiste, men det er en av dem som har tatt på seg ansvaret for regningen. Ifølge den andre mistenkte skal hun ikke ha visst om at regningen ikke ble gjort opp, sier politioverbetjenten.

Dersom den skyldige følger opp sine lovnader om å betale, så synes Berg dette er en grei løsning for begge parter i dette tilfellet.

Venter på betaling

- Hvilke konsekvenser får det for den skyldige?

- Partene er blitt enige, så er det opp til jurister på saken om det blir en reaksjon, eventuelt en bøtelegging. Men vi venter på en bekreftelse på at regninga er betalt og da blir det tatt en vurdering ut ifra det, sier Berg.

- Hva kan skje videre med tanke på straff?

- Det spørs hva man har av saker på seg fra før. Her kan det ende med at det blir sendt over til konfliktrådet eller med bøtelegging, men det er påtale som tar den endelige avgjørelsen i saken, sier Berg.

Dersom vedkommende ikke betaler for seg, vil det bli tatt en ny vurdering av saken, bekrefter politioverbetjenten.

Kjøkkensjef Bukkøy Arntzen synes det ble en fin løsning på saken.

- Når vedkommende er klar for å gjøre opp for seg selv, så skal hun få gjøre det med verdighet.

- Har du en oppfordring til andre som vurderer å stikke av fra regninga på Ask & Loke?

- Ja, det en dårlig plan å stikke fra regninga her. Jeg går hardt ut i både lokal- og riksmedia, og det vil bli et ekstremt engasjement rundt det om det skjer, sier han til Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer