Stanser kjøp: - Galskap

Göteborgs konstmuseum har bestemt seg for å trekke seg ut av et kjøp grunnet kunstneres valg av maling.

STANSER SALG: Göteborgs konstmuseum har bestemt seg for å stanse kjøpet av et kunstverk, etter at en av kunstnerne malte det med maling blandet med avføring. Foto: Skjermdump Instagram
STANSER SALG: Göteborgs konstmuseum har bestemt seg for å stanse kjøpet av et kunstverk, etter at en av kunstnerne malte det med maling blandet med avføring. Foto: Skjermdump Instagram Vis mer
Publisert

Noe stinker i Göteborg, og det er ikke bare samarbeidsklimaet internt i kunstkollektivet bak det omdiskuterte kunstverket «Drömmarnas monument».

Kunstverket har vokst fram ved Götaplatsen, og onsdag bestemte Göteborgs museum seg for å kjøpe deler av verket for 60 000 svenske kroner.

«Drömmarnas bajs»

Det var øyensynlig ikke alle kunstnerne like begeistret for, for torsdag morgen malte en av kunstnerne, Sebastian Rudolph Jensen, verket med en farge som han hadde blandet avføring.

- I morges gjennomførte jeg en performance der jeg malte verket med «Drömmarnas bajs», sier Jensen, til Göteborgs-Posten.

Han har også dokumentert det hele i en video på Instagram, som viser at han blander sammen maling og avføring, før han maler over en installasjonene som inngår i kunstverket.

Den svenske kunstneren sier at det blant annet er en referanse til Banksys verk «Girl with Balloon». For i det øyeblikket auksjonarius slo med hammeren for siste gang i auksjonshuset Sotheby's i London en oktoberdag i 2018, gikk maleriet gjennom en makuleringsmaskin installert i rammen.

Men det er ikke bare et kunstnikk i retning Banksy - det er også en protest mot en av de andre kunstnerne, Stefan Karlsson, som var den som gikk ut med at Göteborgs konstmuseum hadde kjøpt deler av verket.

- Han gjorde det uten å kreditere oss andre, selv om det er et kollektivt arbeid som ligger bak verket. Dessuten har han, uten å spørre oss, gitt verket navnet «Får drömmar plats i Göteborg», sier Jensen.

- Helt sjokkert

Den angrepne kunstner Karlsson synes Jensens bæsjestunt er noe ordentlig dritt.

- Jeg er helt sjokkert over det som har skjedd. Det er galskap, bare så destruktivt. Jeg lurer veldig på hvorfor Sebbe gjør dette her. Det virker som han er sint på meg, men han ender jo opp med å ødelegge for seg selv, for gruppen, for kunstmuseet - ja, for alle, sier Karlsson.

Det framkommer at de to kunstnerne er svært uenige om salgsprosessen, om verket i det hele tatt skal selges, og hvorvidt Jensen har vært pådriver for salget eller ikke vil selge kunstverket i det hele tatt.

Kjøpet gikk i dass

Enden på visa er i alle fall at det svenske kunstmuseet har bestemt seg for å drite i hele kjøpet. De omtaler det hele som en «veldig uventet hendelse».

- Vår vurdering er at verket har blitt forandret så mye at vi må avbryte kjøpet. Det er nå et annet verk enn det vi ble tilbudt og som vi først tok stilling til, sier museumssjef Patrik Steorn til Göteborgs-Posten.

Ifølge Steorn er det ikke den illeluktende malingsingrediensen som er årsaken til avgjørelsen.

- Vi synes verket hadde noe å fortelle oss om vår samtid, men nå går det ikke lenger an å lese det ut av verket. Nå har det i stedet blitt farget av interne konflikter, sier Steorn.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer