Stanser salg til russere: - Alvorlig sak

Justisminister Monica Mæland vil redegjøre for Stortinget om salg av Bergen Engines. - Veldig klossete håndtert, sier Frp.

Dette sa Mæland om salget av Bergen Engines til et russiskkontrollert selskap. Video: NTB / Jostein Sletten. Reportere: Jørgen Gilbrant / Steinar Suvatne Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nasjonal sikkerhetsmyndighet har varslet Rolls-Royce om at salget av Bergen Engines til et russiskkontrollert selskap kan bli stanset.

- Regjeringen har de siste månedene undersøkt denne saken grundig, og det kan ikke utelukkes at et salg av Bergen Engines AS til TMH Group kan medføre en risiko for nasjonale sikkerhetsinteresser. Det er derfor behov for å ta en pause i denne prosessen for å fremskaffe et tilstrekkelig faktagrunnlag for å vurdere overdragelsen, opplyste justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) i en pressemelding.

- Alvorlig sak

Under en kort pressebrief i vandrehallen i Stortinget utdypet Mæland bakgrunnen for avgjørelsen,

- Dette er en alvorlig sak som flere departement har jobbet med over lengre tid. Det er en sak som gjør at vi har kommet til et punkt der vi har funnet at det er stor usikkerhet knyttet til nasjonale sikkerhetsinteresser, sier Mæland.

Mæland vil tirsdag komme til Stortinget og redegjøre om det planlagte salget av selskapet, som driver en motorfabrikk på Hordvikneset i Bergen. Også forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) vil være til stede for å svare på spørsmål fra representantene, hvis presidentskapet samtykker.

- Redegjørelsen vil være om de områdene der vi kan være åpne om dette, men en del av informasjonen i denne saken er naturlig nok sikkerhetsgradert, sier Mæland.

I forkant av redegjørelsen sier Mæland at de har funnet at det er knyttet «stor usikkerhet» til nasjonale sikkerhetsinteresser.

- Når den usikkerheten er til stede, så må vi gjøre noe med det og rydde den av veien. Vi vet ikke hva konklusjonen blir, sier Mæland.

Justisministeren sier saken har «topp prioritet», og forteller at de har jobbet med saken siden desember.

- Det er en veldig alvorlig beslutning. Det finnes knapt eksempler på tilsvarende, og dermed må det være en terskel for å ta denne beslutningen. Vi har brukt den tiden vi trengte og vi har nå meddelt dette til selskapet.

- Klossete håndtert

Det har altså gått fire måneder siden regjeringen ble varslet om oppkjøpet, til de presser inn bremsen. Det er ikke godt nok, mener Christian Tybring-Gjedde i Frp.

- Overhodet ikke. Det er en veldig uheldig sak for regjeringen, og den er håndtert veldig klossete, sier Tybring-Gjedde, og fortsetter:

- Det er åpanbert at den russiske bedriften har hatt en såkalt «due dilligence» i Rolls Royce og Bergen Engines, så de har allerede nå fått tilgang til informasjon, tilgang til teknologi og hvordan dette fungerer. Å komme fire måneder etter er altfor seint, og det er overraskende og veldig dårlig håndverk.

Heller ikke Senterpartiet er videre imponert over regjeringens håndtering av saken.

- Sp mener regjeringen har hatt et fullstendig naivt forhold til trusselen fra utenlandsk oppkjøp, og da spesielt Russland som en av de største trusselaktørene mot Norge, sier Emile Enger Mehl i Sp.

- Jeg opplever ikke at dette var veldig betryggende.

Betydelig kritikk

Det har vært reist betydelige bekymringer rundt sikkerhetsaspektet ved salget. Bergen Engines har det norske Sjøforsvaret som en av sine viktigste kunder og har kontrakt for vedlikehold av en rekke av deres skip, deriblant E-tjenestens spionskip FS Marjata.

De russiske kjøperne i TMH Internationals har nær tilknytning til den politiske eliten og militæret i Russland, ifølge seniorforsker ved ICDS Tallinn, Kalev Stoicescu, som uttalte seg til TV 2 i forrige uke.

- Det har vært mye oppmerksomhet i det politiske miljøet og mediene om denne saken. Jeg ber derfor Stortinget om å få gi en muntlig redegjørelse om problemstillingen med bruk av økonomiske virkemidler til sikkerhetstruende virksomhet og hvordan sikkerhetsloven kan brukes til å motvirke dette. I tillegg vil jeg orientere om arbeidet regjeringen gjør på området, sier Mæland.

Vurderer sikkerhetsloven

Bergen Engines har ikke vært underlagt sikkerhetsloven og har ikke leverandørklarering eller sikkerhetsavtale med Forsvaret. Bestemmelsene om eierskapskontroll kan derfor brukes. Regjeringen åpner likevel for at ulike deler av sikkerhetsloven kan bli tatt i bruk i forbindelse med salget av Bergen Engines.

Regjeringen kartlegger nå alle forhold rundt det mulige salget, ifølge statsråden.

- Sikkerhetsloven kan likevel bli brukt i forbindelse med det planlagte salget. Loven har et bredt spektrum av virkemidler for å håndtere tilfeller der nasjonale sikkerhetsinteresser kan bli truet. Vi har altså et handlingsrom, og det er dette vi nå går grundig gjennom, sier Mæland

Hun poengterer at «den sikkerhetspolitiske situasjonen gjør at vi må følge ekstra godt med på utenlandske investeringer i strategiske sektorer».

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer