Russisk økonom:

- Står dårlig til

Vladimir Putin håver inn som aldri før, ifølge Russlands myndigheter. Likevel er den faktiske økonomiske situasjonen i landet svært dårlig, mener russisk økonom.

HÅVER INN: Russlands president Vladimir Putin har på mange måter lyktes i å omgå Vestens sanksjonsregime, og håver inn som aldri før. Det er bare en side av sannheten, mener økonomen Igor Lipsits. Foto: Sputnik / Mikhail Klimentyev / Kremlin / Reuters
HÅVER INN: Russlands president Vladimir Putin har på mange måter lyktes i å omgå Vestens sanksjonsregime, og håver inn som aldri før. Det er bare en side av sannheten, mener økonomen Igor Lipsits. Foto: Sputnik / Mikhail Klimentyev / Kremlin / Reuters Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ledelsen i Kreml har lenge tegnet et rosenrødt bilde av den russiske økonomien. Dette til tross for Vestens iherdige forsøk på å strupe den gjennom et omfattende sanksjonsregime.

Ifølge den kjente russiske økonomen Igor Lipsits går det imidlertid ikke like bra med økonomien som Putin postulerer.

- Den faktiske situasjonen er dårlig, sier han til Reuters.

Lipsits mener myndighetenes offisielle uttalelser bare er et forsøk på å gjøre Putins krets fornøyd, skriver Business Insider.

Forbløffer økonomene

Russlands økonomi virker tilsynelatende å være motstandsdyktig mot Vestens sanksjoner, og ifølge offisielle kilder har den slått ut i full blomst som følge av et massivt militært og statlig forbruk.

Dette forbløffer mange økonomer. Flere forventet nemlig at økonomien ville kollapse fullstendig etter invasjonen av Ukraina i februar 2022.

Forrige uke meldte Reuters at Russlands BNP så ut til å vokse med 5,5 prosent i tredje kvartal sammenliknet med samme tid i fjor.

- Er lavtlønte

Lipsits påpeker imidlertid at vekst ikke nødvendigvis betyr at innbyggerne får mer å rutte med. En stor andel av den russiske befolkningen er nemlig lavtlønnet.

Bildet som tegnes, blir heller ikke videre positivt når man tar med den russiske sentralbankens aggressive rentehevinger. Sentralbanken hevet nylig styringsrenta opp til 15 prosent i et forsøk på å styrke den russiske rubelen.

Dette betyr at flere russere ender opp med større gjeldsbyrde.

Lever på under 60 kroner dagen

Ifølge Lipsits lever nå om lag 20 millioner russere, tilsvarende 14 prosent av befolkningen, på eller under fattigdomsgrensa.

Til sammenlikning viser tall fra det russiske statistikkbyrået Rosstat at 15,7 millioner russere levde under fattigdomsgrensa per juni i år.

Den russiske fattigdomsgrensa ligger på 14184 rubler, som tilsvarer 1722 norske kroner, i måneden. Dette betyr at russerne som har minst å rutte med, lever på under 60 kroner dagen.

Lipsits har uttalt til Reuters at han nå venter en økonomisk stagnasjon, og at det trolig vil komme en nedgang etter presidentvalget, som skal avholdes i mars.

Fram til september i år var Lipsits professor ved det prestisjetunge universitetet HSE i Moskva. Han er kjent for å ha skrevet en lærebok i økonomi som ble brukt i undervisningen på videregående skoler i to tiår.

Dette var imidlertid fram til det russiske utdanningsdepartementet valgte å fjerne den fra pensum i 2019, da de mente innholdet ikke var patriotisk nok.